FOLLOW US: facebook twitter

ΕΛΓΑ… γιοκ για την ακαρπία της ελιάς

Ημερομηνία: 25-08-2023 | Συντάκτης:

-Δεν καλύπτεται ασφαλιστικά η ζημιά στην ανθοφορία, ανάστατοι οι αγρότες της Ηλείας

-Ζητούν άμεση αναθεώρηση του κανονισμού οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας επικρατεί στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών της Ηλείας, καθώς η φετινή ακαρπία στην ελιά δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, όπως επιβεβαίωσε σε συσκέψεις με αγροτικούς φορείς στη Θεσσαλία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

Αυτό σημαίνει ότι δεν προβλέπεται κάποιου είδους αποζημίωση, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, για τους πληγέντες αγρότες, και μόνη λύση είναι να αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο επόμενο συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες αποζημίωση σε όλους ελαιοπαραγωγούς του μεσογειακού Νότου.

Παράλληλα, εξαγγέλθηκε εκ νέου η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, χωρίς όμως να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την πλευρά τους οι ελαιοκαλλιεργητές της Ηλείας κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα, διότι βλέπουν όλη την προσπάθεια των προηγούμενων ετών να πηγαίνει στράφι εξαιτίας της μειωμένης καρπόδεσης, και υπογραμμίζουν την ανάγκη να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να τους καλύπτει πλήρως.

Ο παραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, δήλωσε πως η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ είναι πάγιο αίτημα των αγροτών, το οποίο όμως δεν ικανοποιείται.

«Κάθε φορά ακούμε το ίδιο “ποίημα”, ότι δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ γιατί ο κανονισμός δεν το επιτρέπει. Έχουμε πει κατ’ επανάληψη σε όλους τους τόνους ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει, το βλέπετε και το ζούμε όλοι. Άρα είναι αναγκαίο να επικαιροποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να μας καλύπτει στο 100% τγια όλα τα παθογόνα αίτια και για όλο τον χρόνο, εφόσον πληρώνουμε. Με τον τωρινό κανονισμό, σε περίπτωση ζημιάς μέχρι 20%, δεν αποζημιώνεται κανείς. Με 25% αποζημιώνεται μονάχα το 7%. Σε περίπτωση που κάποιος έχει 18% ζημιά δε θα πάρει τίποτα. Όταν κάποιος έχει 10.000€ εισόδημα και πάθει ζημιά 18%, είναι 1800€, ποσό σημαντικό για οικογένειες μικρών αγροτών, δήλωσε.

Πλήρη κάλυψη ζητούν οι ελαιπαραγωγοί

Ο παραγωγός και αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου, Τρύφωνας Χριστόπουλος,

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φέτος με την ακαρπία στα ελαιόδεντρα. Κάποια δέντρα έδειξαν ότι έχουν άνθος στην αρχή αλλά τελικά εξαιτίας των καιρικών συνθηκών δεν κράτησαν τίποτα, δεν έδεσαν και δεν καρποφόρησαν. Η ζημιά αυτή όπως εκτιμούμε στην περιοχή μας είναι πάνω από 70% με 80%. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο ΕΛΓΑ δεν μας καλύπτει, από τη στιγμή που πληρώνουμε κάθε μήνα ασφάλιστρα, τα οποία δεν είναι και λίγα. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, δεν μπορεί ο ΕΛΓΑ να είναι ακόμα με κανονισμό ξεπερασμένο», σημείωσε.

Ο ελαιοπαραγωγός Άγγελος Αγγελόπουλος από τη Ζαχάρω τόνισε πως στη νότια Ηλεία η ακαρπία μπορεί και να φτάνει το 100%, χωρίς να μπορεί το κράτος να δώσει άμεσα λύση αποτελεσματική.

«Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για ακαρπία και πάμε να παλέψουμε με απαρχαιωμένους κανονισμούς. Είναι αναγκαία η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ να μας αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς μας. Είναι ένας οργανισμός που πληρώνεται από εμάς τους αγρότες και απαιτούμε να μας αποζημιώνει για να μπορούμε να ξαναμπούμε στα χωράφια μας, να μπορούμε να ζήσουμε και να μην μας οδηγεί σε τερτίπια του τύπου συνεργασίας δημόσιου με ιδιωτικού τομέα και να πληρώνουμε πάντα τη νύφη εμείς. Τη ζούμε στα χωράφια μας την κλιματική αλλαγή όπως το φαινόμενο της ακαρπίας, που άλλαξαν οι εποχές του φθινοπώρου, του χειμώνα και της άνοιξης. Θα αντιμετωπίσουμε μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να στηριχθούμε», είπε.

Ο Νίκος Μπακόπουλος από την Κουτσοχέρα επισήμανε πως η αρχική ανθοφορία δημιούργησε αισιοδοξία, αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν άφησαν τον καρπό να δέσει, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανή η μείωση της παραγωγής.

«Κανονικά θα έπρεπε να αποζημιωθούμε αλλά δυστυχώς δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ το στάδιο της ανθοφορίας. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει και ο ΕΛΓΑ να τροποποιήσει τον κανονισμό του με βάση τα σημερινά δεδομένα που ισχύουν στο κλίμα. Εμείς πληρώνουμε ασφάλιστρα όλο τον χρόνο και τώρα μας λένε ότι δεν καλύπτεται η ζημιά από την ακαρπία», σημείωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος