Αλ. Μητρόπουλος: Εκτοξεύονται ανεργία και μερική απασχόληση στην Ελλάδα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”112686″ img_size=”full”][vc_column_text]«Κυριαρχεί η ευέλικτη-προσωρινή εργασία», αναφέρει ο Ηλείος παν/μιακός και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, Αλ. Μητρόπουλος
Αρνητικό ρεκόρ στη μερική απασχόληση και την υποαπασχόληση για το 2018 σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε η Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Η Ελλάδα κατέχει θλιβερή πρωτιά στη μερική απασχόληση λόγω της έλλειψης πρόσβασης στην εργασία πλήρους απασχόλησης, καθώς το 70% των Ελλήνων δήλωσαν ότι καταλήγουν στη μερική απασχόληση και την υποαπασχόληση λόγω αδυναμίας εξεύρεσης θέσης πλήρους ωραρίου-απασχόλησης. Την Ελλάδα ακολουθουν η Ιταλία (66%) και η Κύπρος(65%).[/vc_column_text][vc_single_image image=”111215″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο Ηλείος πανεπιστημιακός και πρόεδρος της Ένωσης Για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, Αλέξης Μητρόπουλος, έκανε λόγο για απόλυτη κυριαρχία της ευέλικτης-προσωρινής εργασίας (GIGLabormarket), τονίζοντας ότι τα στοιχεία της Eurostat είναι σοκαριστικά.
Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Απρίλιο του 2020 μαρτυρούν τεράστια έκρηξη της ανεργίας, δημιουργώντας νέους κινδύνους για το εργασιακό και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Σύμφωνα με τις καταγραφές του δημόσιου επίσημου Οργανισμού καταμέτρησης της ανεργίας, ο αριθμός των ανέργων εκτινάχθηκε στο πρωτοφανές ύψος των 1.185.0130 ανθρώπων, εκ των οποίων 1.124.486 αναζητούν εργασία και οι 60.527 δηλώνουν ότι δεν αναζητούν εργασία, από τα μεγαλύτερα μεταπολιτευτικά. Οι άνεργοι τον μήνα Απρίλιο 2020 είναι 211.5260 περισσότεροι από τον μήνα Απρίλιο του 2019, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου Οργανισμού, πέρυσι τον Απρίλιο είχαμε 973.487 ανέργους, εκ των οποίων 869.334 ζητούσαν εργασία και 104.153 δεν αναζητούσαν εργασία.
«Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του μνημονιακού τόξου που ευθύνονται για τη στρεβλή οικονομική ανάπτυξη της χώρας κατά τη μνημονιακή δεκαετή περίοδο αλλά και πριν από αυτήν, να λάβουν άμεσα μέτρα για την αναχαίτιση της ανεργίας και την οικονομική στήριξη εργαζομένων και ανέργων», τονίζει ο κ. Μητρόπουλος.[/vc_column_text][vc_single_image image=”58584″ img_size=”full”][vc_column_text]Στα «κόκκινα» ο ΕΦΚΑ
Η εκτόξευση της ανεργίας και η απορρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης επηρεάζουν δραματικά και τα έσοδα του ΕΦΚΑ, αφού οι εισπράξεις από εισφορές και από τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των δαπανών στα ίδια επίπεδα, καταγράφουν ελλείμματα για τους πρώτους μήνες του 2020, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr.
Τα συγκεκριμένα ελλείμματα εξηγούν και το μπλοκάρισμα της έκδοσης νέων συντάξεων, με συνέπεια οι καθυστερούμενες να έχουν υπερβεί τις 300.000, αφού η απόδοσή τους θα επέφερε κατακόρυφη αύξηση των δαπανών του Οργανισμού κατά 830 εκατ. ευρώ.Η συνέχεια προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη, αφού τα έσοδα του ασφαλιστικού οργανισμού δεν πρόκειται να βελτιωθούν, λόγω των αναστολών πληρωμών εισφορών μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020.
Για να καλύψει τα ελλείμματα ο ΕΦΚΑ και να μπορέσει να καταβάλει τις συντάξεις του Μαρτίου και του Απριλίου, προέβη σε αναλήψεις από τον λογαριασμό που τηρεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο του λογαριασμού να μειωθεί σε 2 δισ. ευρώ.Τον Μάρτιο ο ΕΦΚΑ παρουσίασε έλλειμμα περίπου 389 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 360 δισ. ευρώ, ήταν το έλλειμμα του ισοζυγίου εσόδων-εξόδων του Απριλίου.
Στη δυσμενή εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών του ΕΦΚΑ συνέβαλαν οι αναστολές πληρωμής των εισφορών των ασφαλισμένων, αλλά και η καθυστέρηση απόδοσης από το δημόσιο, των εισφορών των εργαζομένων, οι οποίοι τέθηκαν σε αναστολή και τις οποίες έχει δεσμευτεί ότι θα πληρώσει το κράτος.
«Φουσκώνουν» και τα χρέη
Εκτός από το πάγωμα των εισπράξεων του ΕΦΚΑ, διαπιστώνεται και «φρένο» στις πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον Οργανισμό, μέσω των ρυθμίσεων, γεγονός που διόγκωσε τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο πρώτο τρίμηνο του 2020 κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ.
Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του α’ τριμήνου του 2020 διαμορφώθηκε στα 36.315 εκατ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 932 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι κύριες οφειλές αυξήθηκαν κατά 559,7 εκατ. ευρώ.Η αύξηση των συνολικών οφειλών οφείλεται στις νέες εντάξεις οφειλετών (95,6 εκατ. ευρώ), καθώς και σε νέες οφειλές και στην αύξηση των πρόσθετων τελών για τους οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο ΚΕΑΟ.
Επίσης, αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των οφειλετών κατά 10.333 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των μητρώων με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία να διαμορφώνεται στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020 σε 2.017.640 μητρώα.Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των οφειλετών (κατά 9.529) προέρχεται από την κατηγορία οφειλής μεταξύ 10.000 και 100.000 ευρώ, ενώ μείωση κατά 8.067 παρουσιάζει ο αριθμός των μητρώων που αφορά σε οφειλές μέχρι 500 ευρώ.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]