FOLLOW US: facebook twitter

Διπλάσιες οι εξαγωγές ελληνικών καρπουζιών – Στο τοπ της συγκομιδής η Ηλεία

Ημερομηνία: 28-05-2020 | Συντάκτης:

Με αυξημένους ρυθμούς συνεχίζονται φέτος οι εξαγωγές καρπουζιών της χώρας. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή στα καρπούζια θερμοκηπίου και βρισκόμαστε στο τοπ της συγκομιδής υπαίθριου με χαμηλή κάλυψη στην Τριφυλία, ενώ τώρα ακολουθεί η Ηλεία.

Εξαγωγές ελληνικών καρπουζιών γίνονται αυτή την εποχή κυρίως προς Ιταλία και βαλκανικές χώρες.

Μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη έχουν βοηθήσει την ζήτηση και τις ελληνικές εξαγωγές που έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι (15.000-15.500 τόνους), με αποτέλεσμα να παραμένουν σε καλά επίπεδα οι τιμές παραγωγού (αυξημένη κατά +20% έναντι των αντιστοίχων τιμών πέρσι).

Επίσης η καλή ροή των εξαγωγών οφείλεται και σε μια πρωιμότητα της παραγωγής που είχαμε φέτος (κατά 10-12 ημέρες) σε σχέση με πέρσι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αγροτύπου, πέρσι οι πρώτες κοπές υπαίθριου καρπουζιού στην χώρα μας έγιναν στις αρχές Ιουνίου. Αυτό έγινε επειδή είχαν γίνει επαναφυτεύσεις λόγω πλημμυρών που χτύπησαν την περιοχή της Τριφυλίας. Φέτος δεν υπήρξαν τέτοια προβλήματα με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να ξεκινήσουν νωρίτερα και να συγκρατηθούν σε καλά επίπεδα οι τιμές παραγωγού.

Αυτή η εικόνα αναμένεται να παραμείνει μέχρι να ξεκινήσει η συγκομιδή και εξαγωγή των καρπουζιών από την Ουγγαρία.

Πρωιμότητα έχουν όμως και τα καρπούζια του Μαρόκου (εξάγουν στην ΕΕ περίπου 104.400 τόνους ετησίως). Τα μαροκινά καρπούζια, που είναι κυρίως τύπου βαρέλα, φαίνεται να κερδίζουν την μάχη της αγοράς στην Ευρώπη σε σχέση με τα στρογγυλά καρπούζια που διαθέτουν οι Ισπανοί.

Πάντως λόγω του κορωνοϊού οι καταναλωτές στην Ευρώπη αρχίζουν να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην τυποποίηση των φρούτων και λαχανικών. Αυτό φέρνει αλλαγές και στην τυποποίηση καρπουζιών που κάνουν οι ανταγωνιστές μας στην ΕΕ, με στόχο να κερδίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος