«Έκθεμα της εβδομάδας» το Ψηφιδωτό δάπεδο από το «Κτήριο των Μουσών»
Διαδικτυακή καμπάνια του Υπουργείου Πολιτισμού για το Μουσείο Αρχαίας Ήλιδας
Επιμέλεια Ελένη Παπαδοπούλου
Το Ψηφιδωτό δάπεδο από το «Κτήριο των Μουσών», νοτιοδυτικά της αρχαίας αγοράς της Ήλιδας προβάλλεται από χθες ως το #ΕΚΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μαζί με όλες τις λεπτομέρειες που συνοδεύουν την παρουσίαση του, σε μια ενημερωτική διαδικτυακή καμπάνια. Βέβαια λόγω εποχής και εκτός τουριστικής σεζόν, μπορεί η προβολή αυτή να μην έχει την απαιτούμενη ανταπόκριση επισκεψιμότητας, ωστόσο αποτελεί μια πράγματι καλαίσθητη ξεχωριστή παρουσίαση στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης των σημαντικών μουσειακών εκθεμάτων που μπορεί να μπει στην ατζέντα των μελλοντικών επισκεπτών του Μουσείου Αρχαίας Ήλιδας που έτσι κι αλλιώς το χρειάζεται ακόμα και στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Γιατί το Μουσείο Αρχαίας Ήλιδας, αν και είναι από τα σημαντικότερα της Ηλείας με σπάνια εκθέματα μαζί με εκείνα της Αρχαίας Ολυμπίας- όπως και ο αρχαιολογικός χώρος της Ήλιδας- εν τούτοις δεν έχει την αναμενόμενη επισκεψιμότητα και χρειάζεται την περαιτέρω στήριξη και προβολή του και κεντρικά και τοπικά.
Το μοναδικής ομορφιάς και αρχαιολογικής αξίας Ψηφιδωτό δάπεδο από το «Κτήριο των Μουσών», που βρέθηκε νοτιοδυτικά της αρχαίας αγοράς της Ήλιδας, χρονολογείται στον 3ο αι. μ.Χ.. Στο αριστερό τμήμα του ψηφιδωτού δαπέδου απεικονίζονται τα σύμβολα του Ηρακλή και των δώδεκα άθλων του.
Στο κέντρο απεικονίζονται τα σύμβολα του Ηρακλή (ρόπαλο, φαρέτρα, τόξο και στεφάνι κισσού) περιβαλλόμενα από δακτύλιο με τους άθλους του ήρωα επίσης αποδιδόμενους με συμβολικό τρόπο, αριθμημένοι με τα γράμματα του αλφαβήτου από το Α ως το ΙΒ. Ο έβδομος κατά σειρά απεικονίζει τον άθλο της κόπρου του Αυγεία ο οποίος διαδραματίστηκε στην περιοχή της Ήλιδας. Η άμορφη μάζα παριστάνει την κόπρο και δίπλα σε αυτή το εργαλείο (δικράνι) που χρησιμοποίησε ο Ηρακλής. Στο δεξί τμήμα του ψηφιδωτού δαπέδου απεικονίζονται τα σύμβολα του Απόλλωνα και των Μουσών.
Το κεντρικό θέμα απεικονίζει λύρα πλαισιωμένη με την επιγραφή ΑΠΟΛ-ΛΩΝ, περιγεγραμμένη σε κυκλικό διάχωρο. Τη λύρα περιβάλλει δακτύλιος αποτελούμενος από δέκα διάχωρα σε ακτινωτή διάταξη, με τα ονόματα και τα σύμβολα των εννέα Μουσών και της μητέρας τους Μνημοσύνης. Η όλη σύνθεση μας θυμίζει ευσύνοπτα και συμβολικά τις δυο ιδιότητες μεταξύ άλλων με τις οποίες ήταν γνωστός και λατρευόταν ο θεός #Απόλλωνας, ως Κιθαρωδός και Μουσαγέτης (ηγέτης των μουσών).
Το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω της συγκεκριμένης παρουσίασης, προτρέπει τους πολίτες να επισκεφθούν το καλαίσθητο και εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον βιοκλιματικό κτίριο που στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας που ανεγέρθηκε το διάστημα 2002 – 2004 στους πρόποδες της αρχαίας ακρόπολης (λόφος Καλοσκοπής).
Επιπροσθέτως αναφέρει ότι τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν στις 24 Μαρτίου 2004, παραμονή της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «ΑΘΗΝΑ 2004» και παραθέτει το ωράριο λειτουργίας του:
Ωράριο Λειτουργίας καθημερινά: 08:30-15:30
1η Νοεμβρίου – 31η Μαρτίου: γενική είσοδος 2 ευρώ.
1ηΑπριλίου – 31η Οκτωβρίου: κανονικό εισιτήριο 4 ευρώ, μειωμένο εισιτήριο 2 ευρώ.
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος- αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας
Ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος σχολιάζοντας σε ανάρτησή του στα socialmediaτο γεγονός της ανάδειξης του Ψηφιδωτού δαπέδου από το «Κτήριο των Μουσών» της Ήλιδας ως το Έκθεμα της Εβδομάδας από το Υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει:
«Η δουλειά μας, το έργο των αρχαιολόγων, ολοκληρώνεται μόνο όταν τα μνημεία κοινωνικοποιούνται, όταν προβάλλοντάς τα με κάθε πρόσφορο τρόπο, βοηθάμε τους πολίτες, το κοινό, τους επισκέπτες μας να αντιληφθούν την σημασία και αξία τους και να ανακαλύψουν τις χιλιάδες μικρές και μεγάλες ιστορίες τους, όπως αυτές που διηγείται το σπουδαίο ψηφιδωτό της Ήλιδας»