FOLLOW US: facebook twitter

Παρουσιάζεται στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεχαινών το βιβλίο του Γιάννη Η. Παππά «ΠΙΕΡ ΠΑΟΛΟ ΠΑΖΟΛΙΝΙ»

Ημερομηνία: 10-01-2023 | Συντάκτης:

Για τον σπουδαίο Ιταλό διανοούμενο  και σκηνοθέτη

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Οι εκδόσεις 24 ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ο Όμιλος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών και το λογοτεχνικό διαδικτυακό περιοδικό Διαπολιτισμός, παρουσιάζουν το βιβλίο του Γιάννη Η. Παππά «ΠΙΕΡ ΠΑΟΛΟ ΠΑΖΟΛΙΝΙ», το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεχαινών, στο κτίριο Μαστροβασίλης.

Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι υπήρξε μια κορυφαία, αντισυμβατική και παράφορη μορφή της ιταλικής τέχνης και διανόησης, μια πολυσχιδής προσωπικότητα  και η εκδήλωση αυτή έχει σαν στόχο μέσω του βιβλίου του Γιάννη Η. Παππά, να γνωρίσει το κοινό καλύτερα την προσωπικότητά του.Στις 2 Νοεμβρίου του 1975,  βρέθηκε άγρια δολοφονημένος στην παραλία της Όστια, κοντά στη Ρώμη, σε μια θέση χαρακτηριστική των μυθιστορημάτων του. Λίγο πριν, είχε μόλις ολοκληρώσει την ταινία του Σαλό ή 120 μέρες στα Σόδομα, για τη φύση του φασισμού, η οποία αποτέλεσε μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες ταινίες της παγκόσμιας κινηματογραφικής ιστορίας, λόγω των σκηνών βίας και σεξουαλικής ωμότητας. Το κύκνειο άσμα του Παζολίνι, απεικονίζει σε όλη του την έκταση τον αντιφασισμό του. 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ανδρέας Φουσκαρίνης συγγραφέας και ο μεταφραστής – επιμελητής του βιβλιου Γιάννης Η. Παππάς. Την εκδήλωση παρουσιάζει η Μαργαρίτα Αργυράκη  MSc Θεατρολογίας Παν/μίου Πατρών . ενώ η  Ευγενία Αδαμοπούλου διδάκτωρ Παν/μίου Κρήτης θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο από τον ίδιο το συγγραφέα

Πρόκειται για έναν τόμο-αναφορά που περιλαμβάνει κείμενα του Παζολίνι, συνεντεύξεις του, ένα μεγάλο αφιέρωμα στη δολοφονία του, κείμενα σημαντικών προσωπικοτήτων για τον Παζολίνι (Μοράβια, Σαρτρ, Μπερτολούτσι, Μαρία Κάλλας, Έλσα Μοράντε κ.ά.), ποιήματα για τον Παζολίνι, επιστολές δικές του και φίλων του, ποιήματά του και αναλυτική εργογραφία και βιβλιογραφία καθώς και φωτογραφικό υλικό.

Ο κ. Γιάννης Η. Παππάς σε συνέντευξη του στο edromos.grαναφέρεται εκτενώς στο βιβλίο του που εκδόθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του Παζολίνι.

« Στο βιβλίο υπάρχουν 7 ενότητες. Η πρώτη περιλαμβάνει κείμενα του ίδιου του Παζολίνι για διάφορα εμβληματικά θέματα της προβληματικής του Παζολίνι, όπως είναι ο μαρξισμός, ο ρόλος της τηλεόρασης και της κατανάλωσης στη διαμόρφωση του σύγχρονου ανθρώπου, η σχέση του Παζολίνι με την εξουσία και τη θρησκεία και πολλά άλλα. Στη δεύτερη ενότητα, που είναι και η μεγαλύτερη (150 σελίδες) περιλαμβάνονται οι σημαντικότερες συνεντεύξεις του Παζολίνι, οι οποίες μας δίνουν την ευκαιρία να κατανοήσουμε σε βάθος την προσωπικότητα του μεγάλου διανοητή. Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στα γεγονότα που προηγήθηκαν της δολοφονίας, αλλά και στις έρευνες που έγιναν το 2009, 34 χρόνια μετά το έγκλημα. Στην τέταρτη ενότητα φίλοι και συγγενείς του Παζολίνι γράφουν γι’ αυτόν και τη σχέση που είχαν μαζί του φωτίζοντας πολλές πλευρές της προσωπικότητάς του. Στην πέμπτη και στην έκτη ενότητα δημοσιεύονται ποιήματα Ελλήνων και Ιταλών ποιητών αφιερωμένα στον Παζολίνι, καθώς και επιστολές του προς διάφορα σημαντικά πρόσωπα. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τέσσερα εμβληματικά ποιήματα του Παζολίνι καθώς και με τη μοναδική, ως τώρα, βιβλιογραφία για τον ποιητή στα ελληνικά.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος