FOLLOW US: facebook twitter

Εκπέμπει «SOS» το Διυλιστήριο Ερυμάνθου! – Αυξήθηκε κατά 30% το κόστος του ρεύματος

Ημερομηνία: 12-01-2022 | Συντάκτης:

-Φόβος για το καλοκαίρι
-Συγκαλεί έκτακτο ΔΣ ο πρόεδρος Νίκος Κοτσώνης


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Ύδρευσης Ερυμάνθου, καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστους έκανε ακόμα πιο… τσουχτερούς τους λογαριασμούς ηλεκτρικού στο Διυλιστήριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει διαθέσιμα η «Πρωινή», τον περασμένο Νοέμβριο ο λογαριασμός έφτασε στις 85.000 ευρώ, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020 ήταν στις 65.000 ευρώ.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Νίκος Κοτσώνης, το πρόβλημα θα γιγαντωθεί το καλοκαίρι, περίοδος κατά την οποία αυξάνεται η κατανάλωση, αφού οι λογαριασμοί εκτιμάται ότι θα φτάσουν σε ποσά πάνω από 120.000 ευρώ μηνιαίως, τα οποία είναι ανέφικτο να πληρωθούν από τις ΔΕΥΑ Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

«Αν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, καταλαβαίνετε πως το ποσό αυτό είναι δυσβάσταχτο. Είναι αδύνατον να το επωμιστούν οι δύο ΔΕΥΑ, όταν πριν ξεσπάσει αυτή η ενεργειακή κρίση, η ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Όταν η αύξηση τους χειμερινούς μήνες είναι 20.000 ευρώ, τότε τους θερινούς μήνες οι λογαριασμοί θα θέσουν σε κίνδυνο τη βιώσιμη λειτουργία του Διυλιστηρίου», τόνισε ο κ. Κοτσώνης και προανήγγειλε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου εντός των ημερών.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να προταθεί αύξηση του ποσού που πληρώνουν οι δύο Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης, όμως τα τωρινά οικονομικά δεδομένα δεν επιτρέπουν αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Ο κ. Κοτσώνης επισήμανε πως η ενεργειακή αναβάθμιση του διυλιστηρίου με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως το φωτοβολταϊκό πάρκο, είναι πλέον μονόδρομος για τη δραστική εξοικονόμηση πόρων.

«Επειδή δεν βλέπω να εξομαλύνεται σύντομα η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας, είναι πλέον αναγκαιότητα η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα μειώσουν το κόστος λειτουργίας και θα προσφέρουν λύση φιλική προς το περιβάλλον. Τα έσοδα δεν μπορούν να αυξηθούν άλλο, οπότε πρέπει να περιορίσουμε τα έξοδα λειτουργίας το συντομότερο δυνατόν για να παραμείνει βιώσιμο ένα τόσο σημαντικό έργο», σημείωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος