FOLLOW US: facebook twitter

Εκλογές ενόψει: Εγχειρίδιο για… εκλογική χρήση

Ημερομηνία: 11-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”86361″ img_size=”full”][vc_column_text]Οδηγίες προς… ναυτιλλομένους, ψηφοφόρους και υποψηφίους, εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ενημερώνοντας για όλες τις πτυχές που διέπουν τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 26 Μαΐου και στις 2 Ιουνίου ο επαναληπτικός γύρος σε όσες περιπτώσεις χρειαστεί. Για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου έχουν οι νέοι 17 ετών, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2002 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου τους. Να τονιστεί ότι στις δημοτικές εκλογές δεν συντάσσονται εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών. Οι πολίτες μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στον δήμο όπου είναι δημότες, αποσαφηνίζει η εγκύκλιος.

Όποιες μεταδημοτεύσεις ψηφοφόρων γίνουν προσεχώς, δεν θα ληφθούν υπόψη στις επικείμενες τοπικές εκλογές, καθώς η σχετική προθεσμία έχει παρέλθει (28 Φεβρουαρίου). Περιθώριο μεταδημότευσης διατηρούν οι υποψήφιοι. Ειδικότερα, απαιτείται η υποβολή αίτησης στους δήμους που σκοπεύουν να είναι υποψήφιοι μέχρι τις 4 Μαΐου. Υπόλοιπες ημερομηνίες-σταθμοί που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι υποψήφιοι στον δρόμο προς τις κάλπες, αποτελούν:

-5 Μαΐου: λήγει η προθεσμία για την επίδοση στο Πρωτοδικείο της δήλωσης κατάρτισης συνδυασμού.

-10 Μαΐου: λήγει η προθεσμία υποβολής παραίτησης όσων έχουν κώλυμα υποψηφιότητας.

-11 Μαΐου: ανακηρύσσονται οι συνδυασμοί από το Πρωτοδικείο.

-18 Μαΐου: γίνονται δεκτές τυχόν παραιτήσεις υποψηφίων προκειμένου να αντικατασταθούν.

-24 Μαΐου: δηλώνονται αντικαταστάτες.

Είναι γνωστό ότι οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν σε τρεις κάλπες μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: περιφέρειες, δήμους, κοινότητες. Το περιθώριο που έχει ο ψηφοφόρος να σταυροδοτήσει υποψηφίους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους κυμαίνεται κυρίως με βάση τον αριθμό εδρών που εκλέγει κάθε εκλογική περιφέρεια. Τα πράγματα είναι απλά στις περιφερειακές εκλογές, όπου ο πολίτης θα ψηφίσει υποψηφίους μόνο από την περιφερειακή του ενότητα (π.χ. δημότης του Δήμου Αθηναίων, ψηφίζει για τον Κεντρικό Τομέα Αττικής). Δύο εκδοχές υπάρχουν για τους δήμους:

1. Δήμοι που δεν προέρχονται από συνένωση «καποδιστριακών» δήμων και κοινοτήτων αποτελούν μία και ενιαία εκλογική περιφέρεια (π.χ. Δήμος Νέας Σμύρνης). Σε αυτήν την περίπτωση ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει σταυρό προτίμησης σε έως και τρεις υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους.

2. Δήμοι που προέρχονται από συνένωση «καποδιστριακών» δήμων και κοινοτήτων αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες (π.χ. Δήμος Αργιθέας, που έχει τρεις εκλογικές περιφέρειες: πρώην Δήμοι Αργιθέας και Αχελώου και πρώην κοινότητα Ανατολικής Αργιθέας). Σε αυτήν την περίπτωση ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει σταυρό: 1) σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής του περιφέρειας εάν είναι μονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική και σε ακόμη έναν υποψήφιο από όποια άλλη εκλογική περιφέρεια επιθυμεί, 2) σε έως τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής του περιφέρειας εάν έχει περισσότερες από τρεις έδρες και σε ακόμη έναν υποψήφιο από άλλη εκλογική περιφέρεια.

Περισσότεροι από τους επιτρεπόμενους σταυρούς δεν ακυρώνουν το ψηφοδέλτιο, αλλά λογίζεται υπέρ του συνδυασμού χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός. Τη δεύτερη Κυριακή, οι ψηφοφόροι δεν βάζουν σταυρό και ψηφίζουν μόνο για δήμαρχο ή περιφερειάρχη.

Τέλος, όσον αφορά τις κοινότητες, οι πολίτες μπορούν να σταυροδοτήσουν έως δύο υποψηφίους συμβούλους για συμβούλια άνω των 300 κατοίκων. Για τις κοινότητες έως 300 κατοίκων, ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει έως έναν μόνο σταυρό, υπέρ του υποψηφίου προέδρου της προτίμησής του.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia