Εκκρεμούν τα εκχερσωμένα και η ζώνη των 800 μέτρων
-Η «Πρωινή» παρουσιάζει ρυθμισμένες και αρρύθμιστες εκτάσεις στους δασικούς χάρτες της Ηλείας
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Μετέωρη παραμένει η οριστική κύρωση των δασικών χαρτών στην Ηλεία, καθώς έχει «παγώσει» η διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων και δεν έχουν ρυθμιστεί νομοθετικά ορισμένες κατηγορίες εκτάσεων, όπως τα εκχερσωμένα και όσα είναι στη ζώνη των 800 μέτρων από το κέντρο κάθε τοπικής κοινότητας. Η Πρωινή σήμερα επιχειρεί να βάλει σε μια σειρά το καθεστώς των εκτάσεων και τις εκκρεμότητες των δασικών χαρτών.
Συνολικά στον νομό αντιστοιχούν 2,6 εκατομμύρια εκτάσεις, από τις οποίες οι 400.000 είναι εκτός ανάρτησης δασικών χαρτών διότι αφορούν τη ζώνη των 800 μέτρων. Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε εκδώσει ακυρωτική απόφαση για τις αναδρομικές κυρώσεις επέκτασης ορίων και ορίων σχεδίων σε 67 οικισμούς του Ρεθύμνου, μπλοκάροντας ουσιαστικά τη διαδικασία.
Από τα 2,2 εκατ. εκτάσεων που έχουν αναρτηθεί στην Ηλεία, οι 980.000 είναι Αγροτικές (Α/Α) και οι 220.000 είναι τελεσίδικα αγροτικές με πράξη χαρακτηρισμού (Π/Α). Άλλες 700.000 είναι δασικές (Δ/Δ) και άλλες 150.000 είναι αγροί δασωμένοι ή αγροί που έχουν μετατραπεί σε χορτολιβαδικές εκτάσεις (Α/Δ ή Α/Χ). Για τη συγκεκριμένη κατηγορία εκτάσεων ψηφίστηκε χθες νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτησή τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει νέα προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωσή της.
Απομένουν άλλες 165.000, οι οποίες εντάσσονται στην κατηγορία των δασικών εκτάσεων που εκχερσώθηκαν παράνομα κατά το παρελθόν και οι οποίες έχουν πλέον αγροτικό χαρακτήρα (Δ/Α). Για αυτές είχε προβλεφθεί η εξαγορά τους, όμως η διαδικασίας σταμάτησε εξαιτίας προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία την έκρινε αντισυνταγματική.
Μετά τη διευθέτηση των δασωμένων αγρών, το υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι αυθαίρετοι κάτοχοι των δημόσιων εκτάσεων θα έχουν το δικαίωμα να εξαγοράσουν από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμήματος το οποίο θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και με ποσοστό έκπτωσης το οποίο θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης και το είδος του ακινήτου.
Το «κλειδί» της ρύθμισης θα είναι η χρονική διάρκεια της κατοχής του καταπατημένου ακινήτου με ορόσημο το 1970 ή το 1980. Για να εγείρει κάποιος αξιώσεις εξαγοράς καταπατημένου ακινήτου θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει στην κατοχή του το δημόσιο ακίνητο πάνω από 50 χρόνια, αν ληφθεί υπόψη ως έτος βάσης το 1970, ή πάνω από 40 χρόνια, αν η αφετηρία είναι το 1980. Για όσους έχουν καταπατήσει δημόσια ακίνητα μετά το 1970 ή το 1980 το σχέδιο νόμου δεν θα δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς, θα προβλέπει την απομάκρυνση από τα παρανόμως καταπατημένα ακίνητα, ενδεχομένως και με πρόστιμο.