Εκδήλωση τιμής και μνήμης από την Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας: 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή
Με μια πολυθεματική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή , σκύβοντας με σεβασμό στα γεγονότα του 1922 για την ιστορική μνήμη και τη γνώση, διοργάνωσε την περασμένη Τετάρτη η Παπαπχριστοπούλειος Βιβλοθήκη Αμαλιάδας στο Αναγνωστήριο. Μια εκδήλωση που περιελάμβανε έκθεση πνευματικού υλικού που έχει σχέση με την Μικρά Ασία, τον σχολιασμό του βιβλίου της Διδώς Σωτηρίου «ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ» , ένα ντοκιμαντέρ αλλά και ομιλία για την προσέγγιση των αιτίων της Μικρασιατικής καταστροφής.
Η εκδήλωση άρχισε με το σχολιασμό του βιβλίου της Διδώς Σωτηρίου «Ματωμένα χώματα», και με τις εξαιρετικά εύστοχες παρατηρήσεις των παρισταμένων για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών, πριν τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, για την ανατροπή αυτών των σχέσεων κάτω από την επιρροή της γερμανικής προπαγάνδας, για την εξουθενωτική πρακτική των ταγμάτων εργασίας, για τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο και τις συνέπειές του. Παράλληλα οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επεξεργαστούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πνευματικό υλικό της έκθεσης.
Ακολούθησε ντοκιμαντέρ που παρουσίασε τον καταστροφικό για τις μικρασιατικές μειονότητες ελληνοτουρκικό πόλεμο (1919-1922) και τις οδυνηρές συνέπειές του για τις μειονότητες. Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στο φιλόλογο Αθανάσιο Ψευδό, ο οποίος αναφέρθηκε στα αίτια της Μικρασιατικής καταστροφής κατατάσσοντάς τα σε εσωτερικά και εξωτερικά.
Στα εσωτερικά συμπεριέλαβε τον εθνικό διχασμό, την Ουκρανική εκστρατεία του 1919, τις εκλογές του 1920 και το αποτέλεσμά τους, την απόφαση της νέας κυβέρνησης για επαναφορά του έκπτωτου βασιλιά Κων/νου, την ανικανότητα της νέας κυβέρνησης να εκτιμήσει την αλλαγή του διεθνούς τοπίου και το νέο συσχετισμό δυνάμεων, την απόφασή της να συνεχίσει τον πόλεμο και να τον επεκτείνει στο εσωτερικό της Τουρκίας με σκοπό την κατάληψη της Άγκυρας, την υποτίμηση του Κεμάλ και του απελευθερωτικού κινήματος του οποίου ηγείτο, την ανυπαρξία οχυρωματικών έργων περιφερειακά της Σμύρνης και την ανυπαρξία σχεδίου οργανωμένης άμυνας σε περίπτωση υποχώρησης, την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει με νόμο την απομάκρυνση Μικρασιατών από τις εστίες τους έγκαιρα και πριν την πλήρη κατάρρευση του μετώπου, ώστε να αποφευχθεί ο όλεθρος.
Στα εξωτερικά συμπεριέλαβε την επανεκτίμηση των συμφερόντων των Μ. Δυνάμεων– κύρια Γαλλίας και Αγγλίας- και τη σταδιακή μεταστροφή της πολιτικής τους υπέρ του Κεμάλ και κατά της Ελλάδας , τις στρατιωτικές και πολιτικές αποφάσεις του Κεμάλ Ατατούρκ, καθώς και την εκ μέρους του εκμετάλλευση των διεθνών συγκυριών, όπως π.χ. τις σχέσεις Ρωσίας- Ελλάδας.
Η εκδήλωσή ολοκληρώθηκε με ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των παρισταμένων που αφορούσε τόσο τα γεγονότα όσο και οικογενειακές εμπειρίες καταγόμενων από τη Μ.Ασία