FOLLOW US: facebook twitter

Πρ. Παυλόπουλος: “ Οι απαιτήσεις της Ελλάδας κατά της Γερμανίας είναι πάντοτε νομικώς ενεργές & δικαστικώς επιδιώξιμες”

Ημερομηνία: 03-10-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Από το χθεσινό μνημόσυνο στο Μαρτυρικό  Γερακι Αμαλιάδας για τα θύματα της Ναζιστικής κατοχής:

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Με μια συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε χθες, στο  μαρτυρικό Γεράκι του δήμου Ήλιδας, η μνήμη των δύο ηρώων του χωριού που εκτελέστηκαν στις 30 Ιουλίου του 1943 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής που αφού έκαψαν ως αντίποινα το χωριό δολοφόνησαν , τον τότε  πρόεδρο  της Κοινότητος Χαράλαμπο Γιαννακόπουλου και του επί δεκαετίες δάσκαλου  του Γερακίου Δημητρίο Τσάμη, προς τιμήν των οποίων δημιουργήθηκε Ηρώο στην πλατεία.  Χθες το πρωί παρουσία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο τελέσθηκε από τον Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανό, επιμνημόσυνη δέηση ενώ ο τ. ΠτΔ έστειλε το δικό του μήνυμα από το Γεράκι για τις Γερμανικές αποζημιώσεις, τονίζοντας ότι «οι απαιτήσεις της Ελλάδας κατά της Γερμανίας είναι πάντοτε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες και η διεκδίκησή τους είναι ιστορική υποχρέωση».

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γερακίου κ. Ιωάννη Κοντόπουλο, ενώ στη συνέχεια, ο γιός του εκλιπόντος δασκάλου Δημητρίου Τσάμη, Καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου κ. Χρήστος Τσάμης καθήλωσε το κοινό με την ομιλία του. Για τον προπάππου του, Δημήτριο Τσάμη, μίλησε και ο καθηγητής φιλόλογος κ. Θεόδωρος Αντωνόπουλος, ενώ ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με την τοποθέτηση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου όπου όπως ανέφερε και ο ίδιος το Γεράκι χαρακτηρίστηκε Μαρτυρικό χωριό με απόφαση που υπέγραψε δύο μέρες πριν την λήξη της θητείας του.

Πρ. Παυλόπουλος: «Δεν ξεχνάμε, ποτέ ξανά!»

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε μια σύντομη αναφορά στο χρονικό της τραγωδίας στο  Γεράκι  τονίζοντας ότι «Το επιβλητικό Μνημείο που εγκαινιάζουμε θα εκπέμπει πλέον, διαχρονικώς και αδιαλείπτως, το μήνυμα ότι και από εδώ, από το Γεράκι, θυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση: «Δεν ξεχνάμε, ποτέ ξανά».    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο Ιστορικής  Μνήμης και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ’ εμάς, τους Έλληνες- εντάσσουμε και τις αξιώσεις της Ελλάδας ως προς το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις για τα θύματα και τις υλικές καταστροφές της ναζιστικής θηριωδίας.  Και τούτο διότι η Δικαιοσύνη της Ιστορίας, προκειμένου το μήνυμα «δεν ξεχνάμε, ποτέ ξανά» να καταστεί πράξη, απαιτεί από τους θύτες να ολοκληρώσουν την «συγγνώμη» τους, αποδίδοντας στην Ελλάδα αυτό που δικαιωματικώς της ανήκει.  Πράγμα που σημαίνει πως αν η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας εννοεί και αναγνωρίζει, στο ακέραιο, τις ευθύνες της για το ναζιστικό παρελθόν της οφείλει, αμέσως, να πράξει έναντι της Ελλάδας εκείνο, το οποίο επιβάλλει τόσον η ιστορική διαδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, ιδίως δε ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός.  Η θέση αυτή είναι, κυριολεκτικώς, Εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη».

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από τον κ. Παυλόπουλο, τους κ.κ. Τσάμη και Αντωνόπουλου αλλά και όλων των υπόλοιπων συγγενών των θυμάτων, των δημάρχων Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη, Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου και του αντιδημάρχου Πηνειού Δημήτρη Βασιλόπουλου, βουλευτές,  περιφέρεια κλπ

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή πλακετών και αναμνηστικών στον τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και στον Καθηγητή κ. Χρήστο Τσάμη, με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής Φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας.

ΦΩΤΟ Ilidakampos.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος