FOLLOW US: facebook twitter

«Η Ελληνίδα πορεύεται προς τη χειραφέτηση 1821-2019»: Εκδήλωση στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ημερομηνία: 11-03-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”84204″ img_size=”full”][vc_column_text]Θερμή ήταν η ανταπόκριση του κοινού  στο κάλεσμα του Σωματείου της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης με αφορμή μια μέρα σταθμό στην πορεία του γυναικείου κινήματος παγκοσμίως.

Η 8η Μάρτη, είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τιμά τη γυναίκα που αγωνίζεται,  που χειραφετείται από αφεντικά κάθε είδους.

Εισηγήτρια του θέματος «Η Ελληνίδα πορεύεται προς τη χειραφέτηση 1821-2019» ήταν η φιλόλογος Άννα Μοσχόβου,  που μίλησε για την κοινωνικοπολιτική πορεία της Ελληνίδας από το 1821 έως σήμερα και τους σταθμούς του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα, ενώ ακολούθησε  συζήτηση με θέμα : « Η σημερινή γυναίκα και ο ρόλος της στα κέντρα λήψης αποφάσεων»

Θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα των φύλων, η γυναικεία χειραφέτηση τοποθετούνται στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων της Βιβλιοθήκης.

Με πολιτιστική δραστηριότητα 7 μηνών για τη προώθηση και την προβολή τους η Βιβλιοθήκη κινήθηκε σε τέσσερις άξονες έτσι ώστε να έχει  ως αποδέκτες ,εκτός από τα μέλη της , τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και το ευρύτερο κοινό.

Έτσι, στο  πλαίσιο της συνεργασίας της Βιβλιοθήκης  με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους  φιλοξενήθηκε στο αναγνωστήριο σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς της περιοχής  με θέμα «Εκπαιδεύοντας τους εκπαιδευτικούς για τα φύλα» που παρουσιάστηκε από την κα Εύη Σπαθάρα εκπαιδευτικό και στέλεχος της ΓΓΙΦ.

Αρχικά ως ενότητα με τίτλο  «Η κοινωνικοπολιτική πορεία της Ελληνίδας από την Επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα»  ,  παρουσιάστηκε από την κα Μοσχόβου στη διάρκεια 5 μηνών στα μέλη του  Σχολαρχείου, την εθελοντική εκπαιδευτική κοινότητα που δραστηριοποιείται στη Βιβλιοθήκη.

Το ίδιο διάστημα, στις εβδομαδιαίες συναντήσεις  του Σχολαρχείου έγιναν μεμονωμένες παρουσιάσεις από μέλη του που αφορούσαν αφενός σημαντικές Ελληνίδες που με τη δράση τους έσπασαν στερεότυπα προωθώντας το γυναικείο κίνημα όπως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Αμαλία Φλέμιγκ, η Ζωρζ Σαρρή, η Πηνελόπη Δέλτα αφετέρου δε έγινε μια προσπάθεια διερεύνησης των σταδίων συμπόρευσης του γυναικείου κινήματος με έναν επιστημονικό κλάδο όπως είναι πχ η αρχαιολογία.

Την παρουσίαση «Η Ελληνίδα πορεύεται προς τη χειραφέτηση 1821-2019» στη διάρκεια της εβδομάδας 4-8/3 παρακολούθησαν 350 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου, Λυκείου και το ΣΔΕ Αμαλιάδας.

Παράλληλα στο αναγνωστήριο οργανώθηκε  έκθεση φωτογραφικού και ενημερωτικού υλικού που λειτουργούσε συμπληρωματικά της παρουσίασης  και  οφείλεται στη δημιουργική συνεργασία των μελών της Βιβλιοθήκης Γεωργιοπούλου Πουλχερίας, Ρουμελιώτη Σοφίας, Κολοκούτσα Μαρίας, Μοσχόβου Άννας .[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia