FOLLOW US: facebook twitter

Εκδήλωση για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής

Ημερομηνία: 10-07-2023 | Συντάκτης:

Στις 12/7, από την «ΑΕΝΑΟΝ» ΚοινΣεπ και τη «ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΙΚΕ» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  


Η κλιματική αλλαγή αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία από τις σημαντικότερες απειλές στον πλανήτη για τις επόμενες δεκαετίες. Οι τελευταίες επιστημονικές εκθέσεις δείχνουν πως έχουν σημειωθεί πρωτοφανείς αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη. Η υπερθέρμανση προκαλεί αυξημένες —και σε ορισμένες περιπτώσεις μη αναστρέψιμες— αλλαγές στα πρότυπα βροχοπτώσεων, στους ωκεανούς και στους ανέμους σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και τα εντεινόμενα καιρικά φαινόμενα συνεπάγονται τεράστιο κόστος για την οικονομία της ΕΕ και πλήττουν την ικανότητα των χωρών να παράγουν τρόφιμα.

Τα γεγονότα που σχετίζονται με το κλίμα τα τελευταία 40 χρόνια, έχουν προκαλέσει οικονομικές ζημίες άνω των 487 δισ. € στην ΕΕ. Μεταξύ του 1980 και του 2020, πάνω από 138 000 άνθρωποι στην ΕΕ έχασαν τη ζωή τους λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και γεγονότων που σχετίζονται με το κλίμα. Το οικονομικό κόστος της υπερχείλισης ποταμών στην Ευρώπη υπερβαίνει κατά μέσο όρο τα 5 δισ. € ετησίως, ενώ οι δασικές πυρκαγιές προκαλούν οικονομικές ζημίες ύψους περίπου 2 δισ. € ετησίως.

Η Γη έχει καταγράψει 8 θερμά έτη στη σειρά, με τεράστιες καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα να πλήττουν φέτος τόσο την Ευρώπη, όσο και την Ελλάδα. Παράλληλα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Γης «Copernicus», ο Οκτώβριος του 2022 ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κλιματική και περιβαλλοντική κρίση που απειλεί τόσο τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την υγεία μας, όσο και τα οικοσυστήματα παγκοσμίως, από τα δάση της Σιβηρίας και την Αρκτική μέχρι τους κοραλλιογενείς υφάλους, τα δάση της Αυστραλίας, τη Μεσόγειο και την Ελλάδα.

Η Ηλεία και η Δυτική Ελλάδα ανήκουν στις περιοχές που ήδη βιώνουν τις πολλαπλές συνέπειες της κλιματικής κρίσης/κλιματικής αλλαγής σε όλο σχεδόν το φάσμα της κοινωνίας και της οικονομίας.

Στο πλαίσιο, αυτό η ΑΕΝΑΟΝ Κοιν.Σεπ. και η «ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΙΚΕ», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συνδιοργανώνουν εκδήλωση για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ηλεία, όπως αυτές γίνονται αντιληπτές στη διαχείριση των υδάτων, στη βιωσιμότητα των δασών, στον πρωτογενή τομέα, στα αρχαιολογικά μνημεία και στην εκδήλωση ακραίων καιρικών και φυσικών φαινομένων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Ιουλίου, στις 7μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο και θα συμμετέχουν ως εισηγητές-ομιλητές οι εξής:

Γιαννόπουλος Βασίλης, αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

Λάττας Παναγιώτης, Δασάρχης Πύργου

Λιάγκουρας Χρήστος, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας

Παναγιωτάρας Διονύσης, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου

Παρασκευόπουλος Παναγιώτης, πρόεδρος ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος