FOLLOW US: facebook twitter

Εκδήλωση – αφιέρωμα στο ποιητικό και εικαστικό έργο της Χ. Καραντώνη

Ημερομηνία: 06-03-2024 | Συντάκτης:

Η Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη ξεκινά τον κύκλο των αφιερωμάτων της στα πνευματικά τέκνα της Αμαλιάδας

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Το Σωματείο «Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας»  ξεκινά τον κύκλο των αφιερωμάτων της στα πνευματικά τέκνα της Αμαλιάδας, στόχο που είχε θέσει το νέο Δ.Σ αναφερόμενο στην αρχή της χρονιάς για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που σχεδιάζει για το 2024.  

Έτσι, το προσεχές Σάββατο, 9 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ήλιδας , θα έχει την τιμή και τη χαρά να επικοινωνήσει  με το δοκιμιακό, ποιητικό και εικαστικό έργο της κ. Χριστίνας Καραντώνη που κατάγεται από την Αμαλιάδα, εδώ στην γενέθλια γη, συνομιλώντας με την ίδια τη δημιουργό αλλά και αναλυτές του έργου της, την κ. Χρυσούλα Σπυρέλη και τον κ. Νίκο Προσκεφαλά.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, την  παρουσίαση της εργογραφίας και του βιογραφικού της Χριστίνας Καραντώνη, θα κάνει η φιλόλογος κ. Άννα Μοσχόβου, ενώ θα ακολουθήσει η ανάλυση του έργου της από την  κ. Χρυσούλα Σπυρέλη-Δρ. Ν.Ε Λογοτεχνίας και πρ. σχολικό σύμβουλο Φιλολόγων-   στην εισήγησή της με θέμα «Όταν η Χ. Καραντώνη συναντά της χαρά στο έργο της Ν. Κεσμέτη» και από τον κ. Νίκο Προσκεφαλά- φιλόλογο με θέμα «Ακολουθώντας τις μεταμορφώσεις του νερού στων ψυχών τα χωράφια». Ακολουθεί μια  αναστοχαστική ματιά στην ποιητική συλλογή της Χριστίνας Καραντώνη «Από βροχή σε βροχή» εκδόσεις το Ροδιακό 2021. Η βραδιά θα κλείσει με ανάγνωση ποιημάτων και συνοπτική παρουσίαση του εικαστικού έργου της Χ. Καραντώνη και συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.  Αρωγοί- Χορηγοί της εκδήλωσης: Αθηνά Δαλιάνη, οδοντίατρος και  Μύρωνας Ψευδός, στοματικός χειρουργός.

Η κ. Χ. Καραντώνη σχολιάζοντας σε ανάρτησή της στην σελίδα Φίλων της Παπαχριστοπούλειου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας το αφιέρωμα στο πρόσωπο της και το έργο της αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αμηχανία, συγκίνηση, ευγνωμοσύνη κι ένα, ΜΕΓΑΛΟ όμως, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους διοργανωτές, τους συμμετέχοντες και όσους πρόκειται να παρευρεθούν στην τιμητική δι’ εμέ εκδήλωση το Σάββατο στη γενέθλια πόλη».

Σύντομο  βιογραφικό

Η Χριστίνα Καραντώνη γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1959. Σπούδασε Φιλολογία και Φιλοσοφία στην Αθήνα και το Παρίσι. Ζει στην Πάτρα, όπου εργάστηκε ως φιλόλογος. Έχουν εκδοθεί οι ποιητικές συλλογές της Κοινοτυπίες (Πλέθρον1989), Ακόμα χρόνος (ΑΩ Εκδόσεις 2011), Πάθη συμφώνων (Οι Εκδόσεις των Φίλων 2014), Σε κλοιό σώματος (Εκδόσεις του Φοίνικα 2016), Παρακειμένων Εκείνων (Εκδόσεις του Φοίνικα 2019), Από βροχή σε βροχή (Το Ροδακιό 2021) ‒μια συνομιλία μεταξύ ποίησης και φωτογραφίας‒ και το δοκίμιο Νατάσα Κεσμέτη: Ευλόγως η χαρά (Κουκκίδα 2022). Ποιήματα και κριτικά της δοκίμια έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει επιμεληθεί (είτε εικαστικά, με ζωγραφική-φωτογραφία, είτε φιλολογικά) βιβλία ποίησης και λογοτεχνίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος