Εισβολή στην Ουκρανία: Η Ρωσία πολιορκεί το Κίεβο
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι ξεκινά ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν στόχους εντός ουκρανικών εδαφών και φαίνεται πως πλησιάζουν απειλητικά και στην πρωτεύουσα Κίεβο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο.
Από την πλευρά τους συνεργάτες του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι καταγγέλλουν ότι στόχος της Μόσχας είναι η ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης και η εγκαθίδρυση φιλορωσικού καθεστώτος, το οποίο η Μόσχα θα ελέγχει με κάποιας μορφής διακρατική συμφωνία.
ΕΥΡΩΠΗ
Κρεμλίνο: Η επιχείρηση θα διαρκέσει όσο χρειαστεί
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο δήλωσε πως η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαρκέσει όσο χρειαστεί ανάλογα με τα αποτέλέσματά της, ενώ υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αποκοπεί πίσω από ένα σιδηρούν παραπέτασμα και υποστήριξε πως η Ουκρανία πρέπει να γίνει μια ουδέτερη χώρα όπου δεν αναπτύσσονται επιθετικά όπλα.
Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως κανείς δεν μιλάει για κατοχή της Ουκρανίας και πως είναι «απαράδεκτο» να χρησιμοποιείται η λέξη στο πλαίσιο της ρωσικής επιχείρησης.
Είπε πως η απόφαση για την επίθεση στην Ουκρανία «υπαγορεύθηκε από την έγνοια για το μέλλον» της Ρωσίας, που ζητούσε επί εβδομάδες από τους Δυτικούς να υποσχεθούν ότι το Κίεβο δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει με τους Ουκρανούς ηγέτες για τις απαιτήσεις της αυτές, αν οι τελευταίοι είναι «έτοιμοι να τις συζητήσουν». Είπε ακόμη ότι η Μόσχα έχει δημιουργήσει αρκετά εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεταβλητότητα της αγοράς και είπε πως η «συναισθηματική» αντίδραση της χρηματαγοράς στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα εξισορροπηθεί.
Επανέλαβε τις δηλώσεις Πούτιν περί απελευθέρωσης της Ουκρανίας από τους ναζί και τη ναζιστική ιδεολογία, ενώ μίλησε για ουδετεροποίηση του ουκρανικού στρατού, οι δυνατότητες του οποίου έχουν επεκταθεί με τη βοήθεια ξένων δυνάμεων.
Έκκληση ΟΗΕ: Αφήστε ανοιχτά τα σύνορα για τους πρόσφυγες
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται γρήγορα μετά την εισβολή της Ρωσίας και έκανε έκκληση στις γειτονικές χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για ανθρώπους που θα αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο.
“Εχουμε ήδη αναφορές για θύματα και άνθρωποι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Φιλίπο Γκράντι, ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι έχει εντείνει τις επιχειρήσεις της και ότι συνεργάζεται με τις ουκρανικές αρχές για να προσφέρει μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια.
Συνεργάζεται επίσης με τις κυβερνήσεις γειτονικών χωρών “τις οποίες καλεί να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για εκείνους που αναζητούν ασφάλεια και προστασία”, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Δ.Ο.Ε καταδικάζει την παραβίαση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας από τη Ρωσία
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή καταδικάζει την παραβίαση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας από τη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΟΕ, λίγες ώρες μετά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων κατά της Ουκρανίας.
Η Ολυμπιακή Εκεχειρία, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 2 Δεκεμβρίου 2021, άρχισε επτά ημέρες πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και καλύπτει και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, που διεξάγονται στην κινεζική πρωτεύουσα από τις 4 έως τις 13 Μαρτίου.
Να θυμίσουμε το επίσημη κείμενο για την έναρξη Ολυμπιακής Εκεχειρίας, υπεγράφη στις 17 Οκτωβρίου 2021, λίγες ώρες πριν ανάψει η ιερή Φλόγα για τους 24ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
Το ψήφισμα του ΟΗΕ ζητά από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού να συνεργαστούν με τη Διεθνή Ολυμπιακή και τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή, «… ώστε να χρησιμοποιήσουν τον αθλητισμό ως ένα εργαλείο για την προώθηση της ειρήνης, του διαλόγου και της συμφιλίωσης», υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή της η ΔΟΕ.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προσθέτει ότι έχει ορίσει μία ομάδα εργασίας, που θα παρακολουθεί την κατάσταση και θα συμβάλει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα μέλη της Ολυμπιακής κοινότητας της Ουκρανίας, όπου αυτό είναι εφικτό.