FOLLOW US: facebook twitter

Εισήγηση Δημήτρη Κράλλη προς τον πρόεδρο του Δ.Σ Ήλιδας για την συμμετοχή στην Πανηλειακή απεργία για την Πατρών-Πύργου

Ημερομηνία: 24-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ  ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΛΙΔΑΣ

ΘΕΜΑ: Συμμετοχή του Δήμου ΄Ηλιδας , στην Πανηλειακή Γενική Απεργία στις 26 Φλεβάρη με αίτημα ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΔΙΑ.

Π.Χ. το εργοτάξιο της ΙΤΡΑΚΑΤ στον κόμβο Γερακίου , έχει φυσικό αντικείμενο 25 εκ ευρώ και σε διάστημα 5 μηνών , έχει απορροφήσει 5 εκ . ευρώ , ποσοστό 20% .

Ο Υπουργός υποδομών Κώστας Καραμανλής  αμέσως μετά την ορκωμοσία  του στις 9 Ιουλίου 2019 ,έδωσε εντολή  αναστολή χρηματοδότησης του έργου, υλοποιώντας ειλημμένη   απόφαση προεκλογικά ερήμην του Ηλειακού λαού.

Ταυτόχρονα  αρνήθηκε με βάση τον νόμο , την καταβολή της προκαταβολής  15% , στους 5 αναδόχους του έργου.

Στη συνέχεια επέλεξε την  αδράνεια  7 μηνών και δεν ανέδειξε όπως ο νόμος ορίζει τους 3 νέους αναδόχους του έργου, στη θέση της έκπτωτης ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΡΙΑΣ  ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ, στερώντας από το έργο την εγκατάσταση 3  νέων εργοταξίων.

Επισημαίνουμε ότι το έργο δημοπρατήθηκε σε 8 εργολαβίες με εντολή και έγκριση  της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, επιδιώκοντας έκπτωση 50%, πράγμα που επετεύχθη  γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενάντια στα καρτέλ των δημοσίων έργων , που απολαμβάνουν κερδοφορία στα έργα με χαμηλές εκπτώσεις.

Π.Χ. το έργο ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΠΑΤΡΑ ,  η Κοινοπραξία της Ολυμπία Οδού το ανέλαβε με έκπτωση 12% με κόστος ανά km 14 εκ. ευρώ ( ΕΚΤΟΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΩΝ ΣΥΡΑΓΓΩΝ)

Σε αντίθεση με το προβλεπόμενο κόστος ανά km  4 εκ ευρώ , στο τμήμα ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ . Η σωτήρια οδός για το δημόσιο συμφέρον  η εν λόγο Κοινοπραξία της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ , προχώρησε σε κατάτμηση  του και  εν συνεχεία το έργο  εκτελέστηκε από 6  ξεχωριστές εργολαβίες.

Ο Υπουργός υποδομών περιέγραψε στον δημόσιο λόγο , ότι έχει όραμα να φτάσει ο δρόμος από το ΒΟΥΝΑΡΓΟ  στην ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ, ισχυριζόμενος ότι δεν νοείτε ΟΛΥΜΠΙΑ  ΟΔΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΡΧ. ΟΛΥΜΠΙΑ.

Ενδιαφέρον για τους πολίτες θα ήταν να γνωστοποιήσει τις εντολές του για εκπόνηση μελέτης οδοποιίας και σύνταξης κτηματολογικού πίνακα απαλλοτριώσεων , για το τμήμα  ΒΟΥΝΑΡΓΟ – ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΠΥΡΓΟΥ – ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ , γιατί η αξιοπιστία στο  δημόσιο λόγο επαληθεύεται με πράξη, στο πραγματικό πεδίο της πολιτικής και κρίνεται αναλόγως από τους πολίτες.

ΣΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΙΣ 25/5/2019 ,  που υπογράφτηκε από τον Υπουργό Υποδομών Χ.ΣΠΙΡΤΖΗ , περιγράφεται  ότι το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 300 εκ ευρώ από το Ε.Σ.Π.Α, με πρόβλεψη ολοκλήρωσης  το 2023 και στη φάση λειτουργίας του δεν προβλέπονται ΔΙΟΔΙΑ.

Ο Υπουργός Υποδομών , προβάλλει το δικό του  αφήγημα χωρίς επιχειρήματα. Εναντιώνεται στο έργο , στην βάση ότι αυτό υλοποιείται σε 8 εργολαβίες γιατί λέει υπήρχε η  βούληση εύνοιας στο ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ.

Το εν λόγο επιχείρημα δεν επαληθεύεται στο πραγματικό πεδίο της πολιτικής. Η Κοινοπραξία ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ , δεν έλαβε το σύνολο των 8 εργολαβιών , κόστους  300 εκ ευρώ , έλαβε μέρος  στην δημόσια διαγωνιστική διαδικασία  και αναδείχθηκε βάση νόμου ανάδοχος 3 εργολαβιών προϋπολογισμού 80 εκ  ευρώ. Αυτό είναι το υποτιθέμενο οικονομικό μέγεθος εύνοιας του ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ.

Η Κοινοπραξία ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ κηρύχτηκε έκπτωτη  τον Ιούνιο του 2019 , από τον Υπουργό Υποδομών Χ. ΣΠΙΡΤΖΗ.

Ο Υπουργός Υποδομών προβάλλει  το επιχείρημα  ότι το έργο μπορεί  να εκτελεστεί μόνο από την κοινοπραξία της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ ,  που σε εμάς είναι γνωστή ως η αιτία   απένταξης  του έργου το 2013  γιατί δεν αποτελούσε για αυτήν φιλέτο κερδοφορίας.

Ο Υπουργός Υποδομών  με ασάφεια στο δημόσιο λόγο του, απορρίπτει την υποτιθέμενη εύνοια στον ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ, αλλά ο ίδιος επιλέγει την απ ευθείας ανάθεση του έργου   στην Κοινοπραξία της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ.

Ο Υπουργός Υποδομών , γνωρίζει άριστα ότι με βάση  την Νομοθεσία , δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τους πόρους του Ε.Σ.Π.Α. για σύμβαση παραχώρησης σε ιδιώτες . Θα ήταν ενδιαφέρον για τους πολίτες , να γνωστοποιήσει αν έχει στα χέρια του έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δεν εγκρίνει τους χειρισμούς του.

Ο Υπουργός Υποδομών στις 11 Νοέμβρη 2019, προκάλεσε ΣΥΣΚΕΨΗ  ΔΗΜΑΡΧΩΝ της ΗΛΕΙΑΣ , για να αναχαιτίσει την πρωτοβουλία του Δήμαρχου Πύργου   για δημιουργία  του ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΙΡΕΤΩΝ , την  ίδια ημέρα, 11 Νοέμβρη 2019  στο θεματικό Πάρκο Ξυστρή  στον Πύργο.

Υποσχέθηκε αλλά χωρίς να δεσμεύεται για το μέλλον του έργου , δημιουργώντας ικανοποίηση ότι θα  κρατά ενήμερους τους Δημάρχους σε μηνιαία βάση, δέσμευση που ποτέ δεν τήρησε.

Ο Υπουργός Υποδομών στις 21 Γενάρη 2020 προκάλεσε σύσκεψη στο Υπουργείο  κάτω  από τις  δυσάρεστες εξελίξεις του άδικου χαμού  των 2 καθηγητών , στο δρόμο του θανάτου.

Αναγγέλλοντας προσύμφωνο ανάληψης  του δρόμου ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ από την κοινοπραξία της Ολύμπιας Οδού, χωρίς να δώσει στην δημοσιότητα το περιεχόμενο , την πηγή χρηματοδότησης , τον  προϋπολογισμό του έργου και τον χρόνο έναρξης.

Η  επιχειρούμενη  πρωτοβουλία του Υπουργού Υποδομών για διάλυση των εργοταξίων  του έργου και μεταφορά  στην Κοινοπραξία της Ολυμπίας οδού , έχει δύο αδιαίρετες προϋποθέσεις  . Πρώτη προϋπόθεση είναι η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , που σήμερα και για 7 μήνες δεν υπάρχει , και η δεύτερη προϋπόθεση είναι να μην προκύψει προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, από κάποιο ανάδοχο του έργου  , όπως  είναι  γνωστό  σήμερα  υπ δήλωση  ΕΜΦΙΤΖΙΟΓΛΟΥ ,ότι θα προσφύγει  στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Αυτή η εκδοχή δεν ανατρέπεται από εμπνεύσεις αυτοδιοικητικών να αναλαμβάνουν αυτόκλητο ρόλο διαμεσολαβητή  ειρήνης ανάμεσα στον Υπουργό Υποδομών  και τους αναδόχους του έργου.

Στην εκδοχή ματαίωσης του έργου , οι πολίτες του Δήμου ΗΛΙΔΑΣ, επιβάλλεται να γνωρίζουν ότι ματαιώνεται η κατασκευή της Ανατολικής Εισόδου Πόλης , η οποία έχει  προβλεφτεί  στην σημερινή Σύμβαση  , άρθρο 9 ως έργο προαίρεσης , με ξεχωριστή διασφαλισμένη     πηγή  χρηματοδότησης .

Την ίδια τύχη θα έχουν όλες οι ανατολικές  είσοδοι των πόλεων ΠΥΡΓΟΥ – ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ- ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ- ΛΕΧΑΙΝΩΝ- ΒΑΡΔΑΣ- Κ ΑΧΑΊΑΣ.

Το έργο  σήμερα, επιβάλλεται να συνεχιστεί ως έχει  γιατί έχει  πλεονεκτήματα για συντόμευση του χρόνου  ολοκλήρωσης το 2022.

Ως  αιτία αυτής της εξέλιξης είναι η αξιοποίηση των υπαρχόντων Τεχνικών Έργων  π.χ. ΓΕΦΥΡΑ ΓΕΡΑΚΙΟΥ – ΑΓ ΙΩΑΝΝΗ,  που εκτελέστηκαν έως το 2013 , έτος απένταξης του έργου.

Ο Υπουργός Υποδομών σε αυτό που παρουσιάζεται σίγουρος είναι ότι έχει εξασφαλίσει , σε ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη , το έργο να περάσει ως γέφυρα  στο επόμενο Ε.Σ.Π.Α. 2022-2027, με νέο διαγωνισμό και διαφορετικό προϋπολογισμό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Με τα περιγραφόμενα επιχειρήματα, που αναπτύχτηκαν, αυτό που σήμερα προβάλλει  ως αναγκαιότητα , είναι η ΗΛΙΔΑ  της ιστορίας και των κοινωνικών αγώνων να βρεθεί στην ορθή πλευρά της ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

Τώρα ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ  στην Πανηλειακή Γενική Απεργία  στις 26 Φλεβάρη που διοργανώνει το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών Δήμων και Φορέων του Νόμου . Αυτό όμως που σήμερα καταγράφεται ΙΣΤΟΡΙΚΑ είναι ότι στο ΒΟΥΠΡΑΣΙΟ θα συναντηθούν για πρώτη φορά , αυτοδιοικητικές και κοινωνικές δυνάμεις  3 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΚΑΙ 5 ΝΟΜΩΝ ( ΑΧΑΪΑΣ , ΗΛΕΙΑΣ , ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , ΖΑΚΥΝΘΟΥ , ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ )

Εδώ είναι σαφές ότι έχουν δημιουργηθεί γενικευμένες συνθήκες εξέργεσης των πολιτών, μεταμορφώνοντας την συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΒΟΥΠΡΑΣΙΟ , σε ένα σύγχρονο ΚΙΛΕΛΕΡ με το αγωνιστικό παρών της πιο πλατιάς ενωτικής περιφερειακής αφύπνισης . Για τον Δήμο ΗΛΙΔΑΣ, δεν προκύπτει καμία αιτιολογική βάση για να είναι ανοιχτό το ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΗΛΙΔΑΣ , ενώ την ίδια μέρα το ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ  θα παραμείνει  κλειστό  με ομόφωνη  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου.

Σήμερα είναι ευκρινές , ότι η λαϊκή αφύπνιση έχει διαμορφώσει νέες συνθήκες στην φυσιογνωμία του διεκδικητικού μας αγώνα στέλνοντας ΣΙΝΙΑΛΟ για ποιο ψύχραιμη επανατοποθέτηση , όλων  όσων έως σήμερα είχαν διαφορετική προσέγγιση.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΜΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ , ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΔΡΟΝΟ ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ – ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΔΙΑ .

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ .

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ .

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  

ΗΛΙΔΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΙΔΕΩΝ

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΚΡΑΛΛΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος