FOLLOW US: facebook twitter

Το σημείωμα του εκδότη: Η Ηλεία παρούσα στο ραντεβού της με την ιστορία

Ημερομηνία: 25-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Την Τετάρτη η Ηλεία – με μπροστάρη τον Δήμο Πύργου – διεκδικεί το δικαίωμα στην επιβίωση. Από αυτή τη μάχη δεν πρέπει να λείψει κανείς.

Στοχαζόμουν για ώρα τις λέξεις, προτού τις αφήσω να αποτυπωθούν στο ηλεκτρονικό χαρτί, που σχεδόν καθημερινά απλώνεται ολόλευκο εμπρός μου. Παρεμπιπτόντως, ποτέ δεν συμφιλιώθηκα με την ιδέα της ηλεκτρονικής γραφίδας. Σα να ουδετεροποιεί το συναίσθημα, τούτη η απόλυτη ομοιομορφία της διαδικασίας, από την αρχή, μέχρι το τέλος της. Αλλά σήμερα σίγουρα δεν μου έφταιγε αυτό. Σήμερα το πρόβλημα είχε να κάνει με το ζήτημα που πρόκειται να θίξω. Βλέπετε, στη ζωή ο κανόνας είναι ότι δεν γνωρίζεις εκ των προτέρων τα ραντεβού σου με την ιστορία. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, τα κρίσιμα αυτά ραντεβού σε πιάνουν απροετοίμαστο, και γι’ αυτό ακριβώς αποδεικνύονται μοιραία, για την συνέχεια. Στην περίπτωσή μας όμως πρόκειται ξεκάθαρα για εξαίρεση.

Κι αυτό γιατί σε αυτό το ραντεβού, η ιστορία δεν θα έχει απέναντί της ένα μεμονωμένο άτομο, και κατ’ επέκταση η έκβασή του δεν θα επηρεάσει μονάχα μια ζωή, αλλά χιλιάδες. Ολόκληρη η Ηλεία προσέρχεται σε αυτό το πραγματικά κρίσιμο ραντεβού, το οποίο θα καθορίσει πολλά. Και όχι μόνο η Ηλεία! Η Ζάκυνθος, η Κεφαλλονιά, Η Καλαμάτα και η Πάτρα, θα δώσουν το παρόν στην μεγάλη κινηματοποίηση-απεργία, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη με σκοπό να αποστείλει ένα ηχηρό μήνυμα στους  υδροκέφαλους του κράτους των Αθηνών, οι οποίοι είναι πεπεισμένοι πως και τούτη τη φορά θα αποφασίσουν για εμάς, χωρίς εμάς.

Η κινητοποίηση φαίνεται πως έχει αποκτήσει μία δυναμική που ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες, ακόμη και των πλέον καλόπιστων υποστηρικτών. Κι αυτό γιατί  έδειξαν να ξυπνούν από τον λήθαργο, επιστημονικές, επαγγελματικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς, που  τις τελευταίες μέρες βγήκαν στο προσκήνιο της έμπρακτης αντίστασης. Ίσως συναισθάνθηκαν έστω και όψιμα ότι η υπόθεση του δρόμου συνιστά αγώνα επιβίωσης για την Ηλεία.

Κάποιοι άλλοι βέβαια εξακολουθούν να παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτήν την πανηλειακή και όχι μόνο προσπάθεια.  Ας το ξεκαθαρίσουμε μία και καλή προκειμένου να μην παρεξηγηθούμε: Οι εποχές όπου οι επιμέρους διαφωνίες παρείχαν αυτομάτως άλλοθι και επί της ουσίας λειτουργούσαν ως συγχωροχάρτι, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Είναι τεράστιος ο φόρος αίματος της περιοχής, ώστε να φτάσουμε να ασχοληθούμε σοβαρά με μικροεγωισμούς και με, ανούσιες κυριολεκτικά,  διαφοροποιήσεις.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο κ. Καραμανλης έχει θέσει για ακόμη μία φορά σε εφαρμογή την προσφιλή του τακτική, του «διαίρει και βασίλευε». Αυτή, η απέλπιδα προσπάθειά του να μας διχάσει, θα πρέπει να πέσει  στο κενό. Από την επιτυχή ή την ανεπιτυχή εξέλιξη του εγχειρήματος κρίνεται η μοίρα της Ηλείας Με άλλα λόγια, την Τετάρτη η Ηλεία δίνει την μητέρα των μαχών για την επιβίωσή της. Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα τόσο ευρύ μέτωπο, με μία τόσο ευρεία δυναμική, και αυτό, αναμφίβολα, οφείλουμε να το πιστώσουμε στον δήμαρχο του Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλο, ο οποίος από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του, σήκωσε με προθυμία το δυσανάλογο φορτίο.

Δεν ξέρουμε αν θα πετύχουμε. Πως θα μπορούσαμε άλλωστε… Ξέρουμε μόνο ότι αυτήν την Τετάρτη έχουμε δώσει ραντεβού με την ιστορία. Αν είμαστε όλοι εκεί υπάρχει ελπίδα να δικαιωθούμε.

Ο εκδότης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος