FOLLOW US: facebook twitter

Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο: Το πλάνο, οι κίνδυνοι και η ευκαιρία 50ετίας για την Ηλεία

Ημερομηνία: 12-02-2024 | Συντάκτης:

Η «Πρωινή» δημοσιεύει την παρουσίαση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, το οποίο αναλύθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο

-Στόχος μας να γίνει ελκυστικό το καθεστώς χρήσεων γης, δήλωσε ο Γ.Γ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ευθ. Μπακογιάννης

-Κάνουμε παρέμβαση για τις επόμενες γενιές», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Στασινός

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


H βιώσιμη ρύθμιση του παραλιακού μετώπου της Ηλείας από το Επιτάλιο του δήμου Πύργου μέχρι το Κουρτέσι του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, μέσα από τον διαχωρισμό των ενοτήτων και τον καθορισμό χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης είναι ο θεμελιώδης στόχος του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ηλείας, οι βασικοί άξονες του οποίου παρουσιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή σε ειδική εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο από τον Ηλείο γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ευθύμιο Μπακογιάννη, τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό και τα στελέχη της πολυεπιστημονικής ομάδας του Οικονομικού φορέα «ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. – ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΡΑΜΠΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.» που έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης.

Η «Πρωινή» σήμερα αποκαλύπτει το περιεχόμενο της παρουσίασης που έγινε σε όσους παρευρέθηκαν και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι την ολοκλήρωση της πολεοδομικής μεταρρύθμισης.

Η περιοχή μελέτης χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: στην περιοχή επέμβασης, η οποία περιλαμβάνει τη ζώνη ρύθμισης, στη ζώνη εκτός της περιοχής επέμβασης με δυνατότητα προσδιορισμού υποδομών, μέτρων και όρων αναγκαίων για την οργανική ενσωμάτωση της περιοχής επέμβασης στην ευρύτερη περιοχή που την περιβάλλει και στην ευρύτερη περιοχή, η οποία περικλείει τη ζώνη υπολογισμού επιπτώσεων στο σύνολο των δέκα Δημοτικών Ενοτήτων που εμπίπτουν εντός της Περιοχής Επέμβασης.

Οι δέκα Δημοτικές Ενότητες, είναι:  ΔΕ Κάστρου-Κυλλήνης, ΔΕ Ανδραβίδας, ΔΕ Λεχαινών και ΔΕ Βουπρασίας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, ΔΕ Βαρθολομιού και ΔΕ Γαστούνης του Δήμου Πηνειού, ΔΕ Αμαλιάδας του Δήμου Ήλιδας, ΔΕ Βώλακος, ΔΕ Πύργου και ΔΕ Ιαρδάνου του Δήμου Πύργου.

Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι που έχουν εντοπιστεί ως τώρα είναι αφενός οι ευάλωτες σε πλημμυρικά φαινόμενα παράκτιες περιοχές και οι επιπτώσεις της Κλιματικής κρίσης και αφετέρου η άναρχη δόμηση, η σύγκρουση αναπτυξιακών τάσεων τουριστικής δραστηριότητας με τον πρωτογενή τομέα, η εκτός σχεδίου οικιστική πίεση σε όλο το παράκτιο μέτωπο και η απαξίωση της γεωργικής γης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μεταβολών των μέσων κλιματικών παραμέτρων και των ειδικών για τη γεωργία και την κτηνοτροφία ακραίων κλιματικών δεικτών προκύπτει ότι η πίεση στις καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία στην Ηλεία αναμένεται ιδιαίτερα σημαντική. Η Ηλεία, εμφανίζει μεγάλη πιθανότητα για αύξηση της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας κατά 3°C την περίοδο 2046-2065 σε σύγκριση με την περίοδο 1971-2000,  αύξηση της στάθμης της θάλασσας, συρρίκνωση παραλιακού μετώπου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τουριστική ανάπτυξη.

Τέσσερις βασικές μελέτες

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο προβλέπει την εκπόνηση τεσσάρων αναγκαίων μελετών: την κύρια μελέτη που αφορά τον πολεοδομικό σχεδιασμό, τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των προτεινόμενων από την κύρια μελέτη ρυθμίσεων και κατευθύνσεων του ΕΠΣ, τη Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας ως υποστηρικτική της Κύριας Μελέτης του ΕΠΣ, και τη Μελέτη προσωρινής οριοθέτησης των υφιστάμενων υδατορεμάτων εντός των νέων προς πολεοδόμηση περιοχών, ως υποστηρικτική της Κύριας Μελέτης του ΕΠΣ. Επιπλέον, προβλέπονται και άλλες υποστηρικτικές μελέτες: όπως πχ συγκοινωνιακή μελέτη.

Η οριστική έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου θα γίνει Προεδρικό Διάταγμα έπειτα από πρόταση του αρμόδιου υπουργείου, στο οποίο θα εγκρίνονται οι προσωρινές οριογραμμές ρεμάτων εντός των προς πολεοδόμηση περιοχών. Η αξιοσημείωτη παράμετρος είναι ότι σε περιοχές εντός σχεδίου, οι χρήσεις γης που καθορίζονται με τα ΕΠΣ, κατισχύουν αυτών που είχαν εγκριθεί με το ρυμοτομικό σχέδιο, ενώ το Προεδρικό Διάταγμα θα είναι πιο ισχυρό εργαλείο διότι θα τροποποιεί και Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου.

Ανδρέας Νικολακόπουλος «Η βάση για όποια δημόσια ή ιδιωτική επένδυση»

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Ηλείος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο νομός έχει δυνατότητες που μέχρι τώρα αδυνατούσε να εκμεταλλευτεί λόγω έλλειψης σωστού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και πρόσθεσε πως η  κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να πετύχει σε όλη την Ελλάδα έναν σωστό χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

«Ένα από τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, σε περιοχές με μεγάλο ενδιαφέρον, είναι και στην Ηλεία. Αυτό είναι ένα στρατηγικό σχέδιο και θέλω να σας πω ότι είναι απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στο παραλιακό μέτωπο της Ηλείας και αυτό θα είναι μια βάση για να μπουν κάποιοι κανόνες. Να υπάρχει ασφάλεια δικαίου και ένας σωστός χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός. Αυτό θα είναι η βάση για οποιαδήποτε επένδυση, για οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική πρωτοβουλία», ανέφερε.

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Κορυφαία εξέλιξη για την Ηλεία το ΕΠΣ»

«Μετά την υπογραφή της σύμβασης από το ΤΕΕ και την ανάδοχο  Ένωση Οικονομικών Φορέων για την εκπόνηση της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ηλείας,  ξεκινά η ατμομηχανή της Ηλείας, ώστε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός και να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού. Η Ηλεία βγαίνει δυναμικά μπροστά και ακολουθεί σε ρυθμούς ανάπτυξης την υπόλοιπη χώρα». Αυτό τόνισε στον χαιρετισμό που απέστειλε, η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, για την Εισαγωγική Ενημερωτική Παρουσίαση – Εκδήλωση του ΕΠΣ Π.Ε., που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο.

Όπως τόνισε η κα. Αυγερινοπούλου, «πρόκειται  για μελέτη μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς θα μπορούν να λειτουργήσουν ως υποδοχείς  αναπτυξιακών σχεδίων και έργων, ενώ θα ενθαρρύνονται οι οικονομικές δραστηριότητες, έχοντας απαγκιστρωθεί από τις παλιές ΖΟΕ,  και συγχρόνως θα προστατεύεται το περιβάλλον. Η υπογραφή της σύμβασης αποτελεί μια κορυφαία εξέλιξη για τον νομό μας καθώς χαράσσεται ένας νέος δρόμος για έργα και επενδύσεις. Ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για έναν νέο επενδυτικό ορίζοντα».

Η κα. Αυγερινοπούλου στον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η Ηλεία πλέον θα διαθέτει τον «χάρτη» που θα αποτυπώνει σαφώς τί επιτρέπεται, με τί όρους δόμησης και σε ποιες περιοχές και αυτός θα αποτελέσει την βάση για να σχεδιαστούν σειρά έργων και δράσεων. Ήταν, άλλωστε, προτεραιότητα του πρωθυπουργού, ήδη από την ανάληψη της πρώτης διακυβέρνησής του, ο ορθολογικότερος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.

Πλέον έχουμε στα χέρια μας νέα εργαλεία ολοκληρωμένου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, κατ’ ουσίαν αναπτυξιακού σχεδιασμού, τα οποία θα πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση, σε στενή συνεργασία με το κεντρικό κράτος, να αξιοποιήσουν, ώστε να επανασχεδιάσουν το χώρο και τις δράσεις τους, όπως αυτοί επιθυμούν και εξυπηρετώντας το πρότυπο ανάπτυξης που οι τοπικές κοινωνίες επιδιώκουν.  Και σε αυτήν την προσπάθεια, θα είμαι αρωγός, καθώς το θέμα του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ηλείας αποτελεί για εμένα, ήδη από το 2019, αταλάντευτη στόχευση. Ένα μείζον ζήτημα που είχα θέσει στο υψηλότερο επίπεδο των επαφών μου και σε συνεχείς επί του θέματος συναντήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία και σε όλους τους συναρμόδιους φορείς του Δημοσίου. Ήταν μάλιστα μια προτεραιότητά μου και ως Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, γνωρίζοντας εις βάθος τους  περιορισμούς που θέτουν στην ανάπτυξη οι αλλεπάλληλες ζωνοποιήσεις.

Πλέον-και μετά την υπογραφή της σύμβασης για την μελέτη- ξεκινά η ατμομηχανή της Ηλείας, ώστε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός και να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού. Η Ηλεία βγαίνει δυναμικά μπροστά και ακολουθεί σε ρυθμούς ανάπτυξης την υπόλοιπη χώρα. Πρόκειται  για μελέτη μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς θα μπορούν να λειτουργήσουν ως υποδοχείς  αναπτυξιακών σχεδίων και έργων, ενώ θα ενθαρρύνονται οι οικονομικές δραστηριότητες, έχοντας απαγκιστρωθεί από τις παλιές ΖΟΕ,  και συγχρόνως θα προστατεύεται το περιβάλλον.

Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι ως άμεσες προτεραιότητες τίθενται η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και μεταβλητότητας, η ανάπτυξη ήπιου ποιοτικού τουρισμού, η διατήρηση και ανάδειξη της εικόνας και του τοπίου των οικισμών, η άμυνα από φυσικές καταστροφές, η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, η αποφυγή της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, η αντιμετώπιση της ρύπανσης και η διαχείριση των αποβλήτων εντασσόμενη στη λογική της κυκλικής οικονομίας”, αναφέροντας ότι ήδη από το 2019 είχε θέσει στο υψηλότερο επίπεδο των επαφών της και συνεχείς επί του θέματος συναντήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία και σε όλους τους συναρμόδιους φορείς του Δημοσίου, το αίτημα των  κατοίκων για ανάπτυξη και πολεοδομική αναδιάρθρωση του Νομού, αλλά και τη δυνατότητα νέων χρήσεων γης.

Νίκος Κοροβέσης «Προϋπόθεση για την πρόοδο του τόπου»

Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Νίκος Κοροβέσης τόνισε: «Η εκπόνηση της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ηλείας αποτελούσε για χρόνια πάγια διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας και φτάσαμε σήμερα στη στιγμή που το όραμα αυτό με την συναίνεση της κυβέρνησης και ιδιαίτερα με τις διαδοχικές πρωτοβουλίες του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλου και της βουλευτή Ηλείας Διονυσίας Αυγερινοπούλου, γίνεται πράξη.

Είναι βέβαιο, πως το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα έχει άμεσες ωφέλειες για τους κατοίκους της περιοχής, αφού εκτός από τον καθορισμό χωρικών και πολεοδομικών ρυθμίσεων που επί δεκαετίες ταλαιπωρούν το Νομό, όπως για παράδειγμα με τις χρήσεις γης σε παραλιακές ζώνες, μπορεί μεταξύ άλλων, να αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ηλεία, να επιταχύνει την βιώσιμη ανάπτυξη και να απελευθερώσει ιδιοκτήτες κατοικιών από περιορισμούς και καθυστερήσεις που παρατηρούνταν το προηγούμενο διάστημα.

Ιδιαίτερα δε, για το παραλιακό μέτωπο, μέσω του Ειδικού Πολεδομικού Σχέδιο – όπως ενημερωθήκαμε – αναμένεται να ρυθμιστούν εκ νέου και σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, οι περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων και οι αναγκαίες υποδομές που σε συνδυασμό με την προοπτική που φαίνεται να δίνει στα λιμάνια Κατακόλου και Κυλλήνης μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη κάθε περιοχής ξεχωριστά αλλά και όλου του νομού συνολικά.

Κλείνοντας, τόσο εγώ προσωπικά όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πιστεύουμε πως ο σωστός χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός με την ταυτόχρονη διόρθωση λαθών του παρελθόντος αποτελεί προϋπόθεση για την πρόοδο κάθε τόπου. Με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, η Ηλεία τα αποκτά αυτά και πλέον μπορεί να μπει δυναμικά στο χάρτη της εξέλιξης και της ανάπτυξης».

Ευθ.Μπακογιάννης: «Να βρούμε τη χρυσή τομή στις δραστηριότητες»

Ο κ. Μπακογιάννης, αναλύοντας τους στόχους του Πολεοδομικού σχεδίου, τόνισε ότι είναι μια μεγάλη προσπάθεια να οργανωθεί πολεοδομικά ο χώρος στην ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει το παραλιακό μέτωπο της Ηλείας και εξήγησε το σκεπτικό της παρέμβασης.

«Η ιδέα αυτή προέκυψε λαμβάνοντας υπόψιν ότι η Ηλεία είναι μια περιοχή που έχει ένα πολύ ιδιαίτερο περιβάλλον. Έχει χαρακτηριστικά στα οποία σήμερα υπάρχει μια δραστηριότητα, η οποία διέπεται κυρίως από τον αγροτικό τομέα. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να οργανώσουμε με τέτοιο τρόπο τις χρήσεις γης, ώστε να μπορεί να συνυπάρχει τόσο η αγροτική παραγωγή και δραστηριότητα όσο και κάποια μορφή ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.

Παράλληλα όμως, αν υπάρξει και η ανάγκη από τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες, να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και παραγωγικούς τομείς, όπως η μεταποίηση, κάποιες μικρές βιοτεχνίες κ.ά. Το στοίχημα είναι ότι πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή μεταξύ των δραστηριοτήτων του αγροτικού τομέα και να ενθαρρύνουμε τόσο την εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα, όσο και επενδυτές οι οποίοι θα ήθελαν να έρθουν στην περιοχή της Ηλείας και να αναπτύξουν δραστηριότητες. Να κάνουμε ελκυστικό το καθεστώς των χρήσεων γης προκειμένου να μην έχουν προβλήματα στην αδειοδότηση των επιχειρήσεών τους.

Ο Γ.Γ του ΥΠ.ΕΝ αναφέρθηκε επίσης και στα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά ζητήματα της Ηλείας αλλά και του Κυπαρισσιακού κόλπου, σημειώνοντας ότι θα εξεταστούν τόσο στο πλαίσιο της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων όσο και θα διερευνηθούν κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το φυσικό περιβάλλον ώστε να εξεταστεί η καλύτερη επέκταση ή οργάνωση του οικιστικού αποτυπώματος.

Γ. Στασινός: «Κάνουμε παρέμβαση για τις επόμενες γενιές»

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, έκανε λόγο για παρέμβαση οραματική και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που αφορά και τις επόμενες γενιές.

«Θέλω να υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός και χωροταξικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα. Θα είμαστε όλοι από πάνω για ό,τι χρειάζεται. Εδώ είστε και λίγο τυχεροί, γιατί έχετε ένα εξαιρετικό μελετητικό γραφείο που έχει αναλάβει την περιοχή σας, οπότε θα γίνει καλή δουλειά, εφόσον και εσείς θελήσετε και βοηθήσετε. Είναι το πιο σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο του πολεοδομικού σχεδίου. Όσο ζείτε εσείς και οποιοσδήποτε νεότερος από εσάς, δε θα αλλάξει ξανά. Είναι πολύ δύσκολο. Επομένως αφορά εσάς, τα παιδιά σας, ίσως και τα εγγόνια. Πρέπει να κάτσουμε να ασχοληθούμε για να προβλέψουμε οτιδήποτε μπορούμε για τα επόμενα τουλάχιστον 50 χρόνια. Δε θα μπορεί να γίνει ούτε κατάσταση επεξεργασίας σκουπιδιών, ούτε κατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, ούτε πλατείες και δρόμοι ή οτιδήποτε αν δεν προβλεφθεί σήμερα. Οι πολίτες είναι λογικό να μην το κατανοούν αυτό, όμως εσείς που ασχολείστε με τα κοινά και οι συνάδελφοι μηχανικοί πρέπει να ασχοληθείτε. Το μελετητικό γραφείο χρόνο δεν έχει, πρέπει να προχωρήσει πολύ γρήγορα. Άρα, όσα στοιχεία τους δώσετε ή όσο τους περιγράψετε ένα όραμα που έχετε οι δήμαρχοι, τόσο αυτοί θα κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους».

Τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα

Η εκπόνηση της μελέτης έχει συνολικά δώδεκα στάδια και σήμερα βρισκόμαστε στο τρίτο. Τα επόμενα είναι η ολοκλήρωσή της, η σύνθετη διατύπωση των εναλλακτικών σεναρίων και η τεκμηρίωση της επιλογής του επικρατέστερου, η τελική πρόταση έπειτα από διαβούλευση και η οριστικοποίηση της μελέτης. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της μελέτης είναι ο Νοέμβριος του 2023, καθώς η μελέτη έχει ενταχθεί στον Α’ Κύκλο του προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Σκοπός του Προγράμματος είναι η ταχεία ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού για πάνω από το 70% της χώρας -όπου ο σχεδιασμός είτε δεν υπάρχει, είτε είναι παρωχημένος- με ασφάλεια δικαίου, προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό, πολιτιστικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.

Μετά την ενημέρωση του προγράμματος, θα ανοίξει μια πλατφόρμα καταγραφής των αναγκών των τοπικών κοινωνιών, έτσι ώστε να αποτυπώσουν οι μελετητές αλλά και το Υπουργείο ποια είναι τα κύρια ζητήματα και τα κρίσιμα προβλήματα, κυρίως πολεοδομικά ή θέματα που έχουν να κάνουν με προσεγγίσεις σε οικολογικά ευαίσθητα περιοχές. «Αυτό το πρώτο στάδιο θα κρατήσει περίπου τρεις μήνες» συνέχισε ο κ. Μπακογιάννης.

«Στη συνέχεια οι μελετητές θα πάρουν όλο το υλικό και θα καταγράψουν την υφιστάμενη κατάσταση. Θα γίνει λεπτομερής αποτύπωση του οικιστικού αποτυπώματος, των πληθυσμιακών δεδομένων, του οδικού δικτύου, των υποδομών, των χαρακτηριστικών που έχει ο τόπος, των χρήσεων γης που υπάρχουν σήμερα. Θα ακολουθήσει η κατάθεση της προκαταρκτικής πρότασης προς τα Δημοτικά Συμβούλια ώστε να γίνει μια ευρύτατη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς. Οπότε, όταν έχουμε μια πρώτη αντίδραση με τον τρόπο που σχεδιάζουμε την περιοχή, έπεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εξετάζει τις επιπτώσεις του χωρικού σχεδιασμού στο φυσικό και το δομημένο περιβάλλον. Στη συνέχεια ολοκληρώνεται η μελέτη, αναρτάται το σύνολό της και όταν κλείσει ο κύκλος των διαβουλεύσεων το Σχέδιο αποστέλλεται στο Υπουργείο και από εκεί, για Προεδρικό Διάταγμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όλη αυτή η εργασία διαρκεί περίπου 24 μήνες, αλλά τα πρώτα κρίσιμα στάδια ευελπιστούμε να ολοκληρωθούν σε 8-12 μήνες».

Όπως υπογράμμισε, ο πολεοδομικός σχεδιασμός είναι μια «βαριά» διαδικασία, που απαιτεί –αν όλα πάνε καλά και με τη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας, μια διετία ώστε να πάρουν μπροστά οι «μηχανές» που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος