Σταδιοδρομία 2.0: Εγώ γιατί δεν πέρασα στο Πανεπιστήμιο;
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”127542″ img_size=”full”][vc_column_text]
Γράφει ο Σπύρος Ζαφειρόπουλος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, MSc, MA, ΠΕΣΥΠ*
[/vc_column_text][vc_column_text]Έχουμε μπει για τα καλά στο Φθινόπωρο, έχουν ανακοινωθεί εδώ και καιρό τα αποτελέσματα των βάσεων των Πανελληνίων εξετάσεων 2021 και ήδη οι πρωτοετείς φοιτητές αναχωρούν για τις πόλεις που θα σπουδάσουν τα επόμενα χρόνια της ζωής τους. Τα παιδιά αυτά σίγουρα νοιώθουν μεγάλη χαρά και δικαίωση, για το μεγάλο αγώνα τους που διεξήχθη μέσα σε αντίξοες συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης, που επέβαλε η πανδημία και συνοδεύτηκε από μια μεγάλη προσωπική επιτυχία.
Βέβαια όταν παρουσιάζει κάποιος ως επιτυχία την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο ως αποτέλεσμα των επιδόσεων στις Πανελλήνιες εξετάσεις, με την ίδια λογική θα μιλήσει για αποτυχία αν αναφερθεί σε όλους όσους δεν τα κατάφεραν. Ακούω πολλές φορές έντονα την παρότρυνση να μη γίνεται λόγος για αποτυχία γιατί είναι βαρύ συναίσθημα για ένα παιδί. Βέβαια από την άλλη το παιδί αυτό βρίσκεται ένα βήμα πριν την ενηλικίωση και αναμένεται να αναλάβει υποχρεώσεις ή να αξιοποιήσει νέες δυνατότητες και δικαιώματα που του προσφέρονται όπως το να βγάλει δίπλωμα οδήγησης ή να ψηφίσει στις εκλογές. Δεν είναι κακό να μιλάμε για αποτυχία. Είναι απαραίτητο να συζητούνται οι έννοιες και να απομυθοποιούνται ώστε να αντιμετωπίζονται όπως όλες οι άλλες. Ο ρόλος αυτός πρωτίστως ανήκει στην οικογένεια όπου προσπαθεί να δώσει τα κατάλληλα εφόδια σε ένα παιδί για να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό κάθε κατάσταση που μπορεί να συμβεί, είτε εύκολη είτε δύσκολη.
Αγαπητέ 17άχρονε αυτά που έχω να σου πω δεν είναι πολλά αλλά ελπίζω να σου φανούν τουλάχιστον χρήσιμα. Αν όντως αναρωτιέσαι ακόμα γιατί δεν πέρασες στο Πανεπιστήμιο θα σου πω κάτι που άκουσα πρόσφατα όχι για να χρυσώσω το χάπι αλλά για να δεις τα πράγματα θετικά: Οι αποτυχίες είναι απλά καθυστερημένες επιτυχίες. Είναι απαραίτητο να έχεις μια θετική στάση για να αξιολογήσεις τι μπορεί να πήγε λάθος. Και για να μην παρεξηγηθώ. Αν ανήκεις στην κατηγορία που δεν ένοιωσες και τίποτα μέσα από τη διαδικασία των Πανελληνίων μπορεί να είσαι έτοιμος να δεις μια άλλη προοπτική για τη ζωή σου. Να πας φαντάρος, να βρεις δουλειά, να σπουδάσεις κάτι πιο πρακτικό στο οποίο μπορείς πραγματικά να κάνεις τη διαφορά. Αν όμως το φέρεις βαρέως γιατί ήταν πραγματικά όνειρο σου να σπουδάσεις στο Πανεπιστήμιο τότε είναι ο καιρός να δεις τα πράγματα σοβαρά για να καταλάβεις τι δε λειτούργησε καλά. Φταίει το διάβασμα, το άγχος, το πεδίο που διάλεξες, το ότι επηρεάστηκες παραπάνω από όσο έπρεπε από τρίτους και πάει λέγοντας.
Πέρασε το σοκ των Πανελληνίων και της ανακοίνωσης των βάσεων και κάποιοι φίλοι σου έχουν ξεκινήσει ήδη για το νέο τους προορισμό ενώ εσύ έμεινες πίσω. Χρειάζεται πρώτα αποδοχή για να επέλθει η απαραίτητη ηρεμία, ώστε να αρχίσεις να καταστρώνεις ένα νέο πλάνο. Παράλληλα είναι απαραίτητο να ζεις τη ζωή σου και να περνάς όμορφα γιατί ούτως ή άλλως η ζωή συνεχίζεται και αξίζεις να τη ζεις με ένταση σε αυτή την ηλικία. Απέναντι σε όλους όσους θα δοκιμαστούν φέτος για πρώτη φορά εσύ έχεις ένα τρομερό πλεονέκτημα, την εμπειρία. Επίσης είναι σίγουρο ότι γύρω σου έχεις ανθρώπους που σε αγαπούν και θέλουν να έχεις μια σταδιοδρομία που να σου αξίζει και να σε κάνει ευτυχισμένο. Σίγουρα θα χρειαστεί να μπουν νέα όρια σε κάποιες από τις σχέσεις σου με βάση τα νέα σχέδιά σου και να δείξεις με πυγμή ότι είσαι έτοιμος να διεκδικήσεις και πάλι τα όνειρά σου.
Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις.
Περισσότερες Πληροφορίες
* O Σπύρος Ζαφειρόπουλος είναι κάτοχος Πτυχίου Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), του Προγράμματος Ειδίκευσης Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΠΕΣΥΠ). Συνεργάζεται με εταιρίες που δραστηριοποιούνται και καινοτομούν στο χώρο των Ψυχομετρικών Τεστ και είναι πιστοποιημένος για την χρήση και εφαρμογή των ψυχομετρικών εργαλείων επαγγελματικού προσανατολισμού. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π.). Τέλος, είναι πιστοποιημένος από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).[/vc_column_text][vc_single_image image=”137695″ img_size=”full”][vc_column_text]Κέντρο Ακαδημαϊκής & Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας
Τηλέφωνο: 6973395041 email: orientation.gr@gmail.com web: www.orientation.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]