FOLLOW US: facebook twitter

«Εγκλωβισμένοι» ιδιοκτήτες στη ζώνη των 800 μέτρων

Ημερομηνία: 15-12-2023 | Συντάκτης:

-Καθυστερεί η ανάρτηση των εκτάσεων στους δασικούς χάρτες της Ηλείας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Μπλοκαρισμένο παραμένει το 15% των εκτάσεων των δασικών χαρτών της Ηλείας, καθώς ακόμα δεν έχει αναρτηθεί η λεγόμενη «ζώνη των 800 μέτρων» στους οικισμούς, με συνέπεια οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να καταφεύγουν αναγκαστικά στην παλιά διαδικασία τω πράξεων χαρακτηρισμών προς τα δασαρχεία, δημιουργώντας νέο «κύμα» γραφειοκρατίας.

Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, είναι μια εκκρεμότητα που πρέπει να διευθετηθεί γιατί επηρεάζει πολύ σημαντικό κομμάτι του τοπικού πληθυσμού.

«Η ζώνη των 800 μέτρων περιμετρικά του κέντρου του οικισμού είναι μια ζώνη που έχει μεγαλύτερο δίχτυ ανάπτυξης, γιατί περιλαμβάνει οικίες, αγροκτήματα σε κεντρικά δίκτυα οδικών αξόνων. Επομένως έχει μεγαλύτερη αξία και ζήτηση για πιθανές αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις κλπ. Επειδή όμως σε αυτές τις περιοχές ηζώνη δεν είναι ακόμα αναρτημένη και κυρωμένη στον δασικό χάρτη, για να γίνει ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης –αν δηλαδή είναι δασικός ή αγροτικός- μοναδική επιλογή είναι η πράξη χαρακτηρισμού με βάση το άρθρο 14 του 998/79, για την οποία απαιτείται τοπογραφικό διάγραμμα, δημοσίευση σε δύο εφημερίδες και δύο μήνες από την έκδοση της πράξης και την τελεσίδικη απόφαση, ώστε να μπορεί να κάνει χρήση ο πολίτης», τόνισε ο κ. Λάττας και εξήγησε τι είναι η ζώνη των 800 μέτρων.

«Από το κέντρο του οικισμού έχει δημιουργηθεί ένας κύκλος που απέχει 800 μέτρα από το κέντρο του χωριού. Σε αυτή τη ζώνη βέβαια κάποιες φορές βλέπουμε και παραπάνω από έναν κύκλο, γιατί υπάρχουν κι άλλα κέντρα περιφερειακά. Ενώ δηλαδή έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κατάρτισης του δασολογίου από την εταιρεία, ο χαρακτηρισμός αυτών των εκτάσεων δεν έχει ακόμα αναρτηθεί.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot