FOLLOW US: facebook twitter

Εγκαινιάστηκε στην Αμαλιάδα το Κινητό Ψηφιακό Μουσείο της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας

Ημερομηνία: 04-08-2022 | Συντάκτης:

Φως στα ιστορικά γεγονότα του 1821 μέσω της τεχνολογίας

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Φως στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του 1821 μέσω της ψηφιακής τεχνολογίες, ρίχνει το νέο Ψηφιακό Μουσείο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την Ελληνική επανάσταση που ξεκίνησε  την περιοδεία του στην Ηλεία, με πρώτο σταθμό την Αμαλιάδα- έπεται η Κρέστενα και ο Πύργος- όπου πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα το βράδυ  και τα εγκαίνια του Μουσείου.  

 Το Μουσείο φιλοξενείται στο χώρο του παρκινγκ του Κλειστού Γυμναστηρίου Αμαλιάδας, και θα παραμείνει  ανοιχτό μέχρι την Κυριακή 14 Αυγούστου  2022 για το κοινό από τις 5.30 το απόγευμα ως τις 9.30 το βράδυ.  Το εντυπωσιακό κινητό ψηφιακό μουσείο αποτελείται από 12 κοντέινερ που μέσα σε αυτά, αποτυπώνεται η Ελληνική Επανάσταση του 1821 με σύγχρονες ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες (βίντεο προβολές, διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραστάσεις, εικονική πραγματικότητα, ολογραμματική μεικτή πραγματικότητα, συστήματα ακουστικής και πολυμεσικής ξενάγησης, κλπ.) και πραγματικά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Κατά την διάρκεια των εγκαινίων και της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αμαλιάδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής & Δημοσιονομικού Ελέγχου, Ανδρέας Φίλιας, ανέφερε ότι « Δημιουργήσαμε υποδομές που αναδεικνύουν το πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα της Περιφέρειάς Δυτικής Ελλάδας με σύμμαχό μας τη νέα τεχνολογία αλλά και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Οι υποδομές που δημιουργήσαμε έχουν διάρκεια στο χρόνο, ενώ παράλληλα δίνουν αναπτυξιακές προοπτικές κυρίως στον τομέα του τουρισμού» ο τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα» 2014-2020.

«Η  περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στα πλαίσια των εορτασμών των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, από πολύ νωρίς προετοίμασε ένα σημαντικό έργο, που αναπτύχθηκε σε διάφορους τομείς. Τον πρώτο τομέα τον είδαμε πέρσι με τις εκδηλώσεις που κάναμε σε όλες τις πόλεις της περιφέρειας, με συλλόγους, θεατρικές παραστάσεις, εκδόσεις βιβλίων και άλλα και ακολουθεί τώρα το  κινητό Ψηφιακό Μουσείο που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί η Αμαλιάδα, η 6η πόλη της Περιφέρειας στην οποία περιοδεύει και θα ακολουθήσουν τα Κρέστενα και τέλος ο Πύργος όπου τον Οκτώβριο θα παραμείνει έναν μήνα και θα μπορούν να γίνουν και εκπαιδευκές ξεναγήσεις.»

Τέλος. να σημειώσουμε ότι στο κινητό  Ψηφιακό Μουσείο θα υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό για να ξεναγεί τους επισκέπτες.

Από την πλευρά του  Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης τόνισε πως είναι σίγουρος πως ο κόσμος θα ανταποκριθεί με ενδιαφέρον και θα θελήσει να επισκεφθεί το Ψηφιακό Μουσείο στην Αμαλιάδα για να μάθει με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας σημαντικά ιστορικά γεγονότα για το 1821 ενώ αξία θα έχει ακόμα να το επισκεφθούν και σχολεία για να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου μας.

Ο  Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού και Ολυμπισμού  κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος ανέφερε με την σειρά του ότι το Κινητό ψηφιακό Μουσείο του 1821 είναι κάτι εντελώς πρωτοποριακό για τη χώρα , ΄να καινοτόμο ψηφιακό πάρκο  το οποίο αποσκοπεί στο να μπορέσουμε να αναδείξουμε την ιστορία μας και να κρατήσουμε ζωντανά τα ήθη και έθιμα και τις παραδόσεις μας, την ιστορία της περιοχής μας η οποία είναι πλούσια και μεγάλη στην επανάσταση του 1821

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων, δόθηκε και το απαραίτητο χρώμα της παράδοσής μας, απόλυτα συνυφασμένο με την Ελληνική Επανάσταση του ΄21 καθώς χόρεψε παραδοσιακούς χορούς το χορευτικό του Πελοποννησιακού Κέντρου Λαογραφικών Μελετών «Πέλοπας». Ακολούθησε ξενάγηση από τον κ. Φίλια εντός του Μουσείου , όλων των παρισταμένων και προσκεκλημένων στην εκδήλωση των εγκαινίων και την επίσημη πρώτη παρουσίαση του Κινητού Ψηφιακού Μουσείου στην Αμαλιάδα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΙΣΤΕΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος