FOLLOW US: facebook twitter

Εξαιρετικές οι εκδηλώσεις της 12ης Γιορτής Βιβλίου Αρχ. Ολυμπίας: Άγγιγμα ψυχής η «θεραπευτική δύναμη της ποίησης»

Ημερομηνία: 04-08-2022 | Συντάκτης:

  • Παρασκευή και Σάββατο παρουσίαση βιβλίων της Καλλιόπης Γραμμένου και του Σπύρου Πετρουλάκη

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Ένα μοναδικό ταξίδι αυτογνωσίας έγινε την Κυριακή 31 Ιουλίου στο σταθμό του ΟΣΕ στην Αρχαία Ολυμπία στα πλαίσια της 12ης Έκθεσης Βιβλίου Αρχαίας Ολυμπίας. Η ψυχολόγος Ειρήνη Μεσσήνη μέσα από το εργαστήριο δραματοποιημένης ποίησης με τίτλο «Ας ανοίξουμε την ψυχή μας… κι ας μιλήσουμε ανοιχτά» έριξε φως στη θεραπευτική δύναμη της ποίησης και της τέχνης στην ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου.

Έμπνευση του εργαστηρίου η ποιητική συλλογή της ποιήτριας και ηθοποιού Μέμης Αναστασοπούλου «Ας μιλήσουμε ανοιχτά» η οποία παρουσιάστηκε με δραματοποιημένη απαγγελία από την ίδια την ποιήτρια συνοδεία μουσικής. Ποιήματα από την ποιητική συλλογή διαβάστηκαν και από το κοινό το οποίο συμμετείχε ενεργά στο εργαστήριο.

Οι θεατές όμως ταξίδεψαν και στον υπέροχο κόσμο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μέσα από τη δραματοποιημένη παρουσίαση του έργου του συγγραφέα Ηλία Παπακωνσταντίνου «Διάλογος με τον κυρ Αλέξανδρο». Ο Ηλίας Παπακωνσταντίνου σε ρόλο Παπαδιαμάντη, ο Νίκος Συναρέλλης σε ρόλο αφηγητή και η ποιήτρια – ηθοποιός Μέμη Αναστασοπούλου σε ρόλο «Ελλάδα» με τη χαλαρωτική δύναμη του φλάουτου από τη μουσικό Ευρυδίκη Γράψα μάγεψαν το κοινό σε μια διαδρομή χαλάρωσης, έμπνευσης και αυτογνωσίας!

Η Ειρήνη Μεσσήνη σε ό,τι αφορά την επίδραση του βιβλίου στην ψυχολογία μας ανέφερε μεταξύ άλλων «Οι φανατικοί αναγνώστες που ήδη χρησιμοποιούν τα βιβλία σαν αυτοθεραπεία, ξέρουν να σου πουν πως η ανάγνωση βιβλίων μπορεί να σου κάνει καλό. Ένα βιβλίο μπορεί να είναι ηρεμιστικό ή διεγερτικό, τονωτικό ή υπνωτικό! Μπορεί να σε χαλαρώσει σα σιρόπι, να σε μαγέψει σα φίλτρο, να σε τονώσει ή να σε ξεσηκώσει. Το θέμα είναι να βρεις εσύ αυτό που σου λείπει και να το αναζητήσεις στις σελίδες ενός βιβλίου. Τα βιβλία πάντα “μας χαρίζουν νέα ζωή και μετά ορίζουν τον παλμό της ζωής σε ρυθμό δυνατό μα ήρεμο!»

Η Μέμη Αναστασοπούλου κατά την έναρξη της δικής της παρουσίασης απεύθυνε ευχαριστίες στον Γιώργη Δόξα, υποκινητή των δράσεων, στην ψυχολόγο Ειρήνη Μεσσήνη, που τόλμησε κάτι διαφορετικό με την διαδραστική ποίηση, στην Δώρα Ευσταθοπούλου, για την αμέριστη εμπιστοσύνη κ φιλοξενία (ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ, ΔΏΡΑ) και στους προαναφερόμενους εξαιρετικούς συντελεστές που την συνόδευαν και φυσικά στο ΔΣ του ΟΡΙΖΩΝ, το οποίο σύσσωμο παραβρέθηκε σε μια μαγική βραδιά, με πολύ αξιόλογο κοινό στα δρώμενα που έγιναν.

Η εκδήλωση εγκαινίασε μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από τη διοργανώτρια της 12ης Έκθεσης Βιβλίου Αρχαίας Ολυμπίας Δώρας Ευσταθοπούλου υπό την αιγίδα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Παρουσιάσεις βιβλίων Καλλιόπης Γραμμένου και Σπύρου Πετρουλάκη

Η Γιορτή βιβλίου επιφυλάσσει στο κοινό, το επόμενο τριήμερο, δύο ακόμα εκδηλώσεις και ειδικότερα δύο παρουσιάσεις βιβλίων.

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022 και 9:00 μ.μ. στη «12η Γιορτή βιβλίου» στο πάρκο ΟΣΕ στην Αρχαία Ολυμπία, η συγγραφέας και εκπαιδευτικός Καλλιόπη Γραμμένου θα μας παρουσιάσει το νέο της βιβλίο «Κρυμμένα μυστικά στο βυθό της λίμνης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίαμβος και τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο φιλόλογος Παναγιώτης Γεωργακόπουλος & η εκπαιδευτικός Αγγελική Αθανασοπούλου, θα διαβάσει αποσπάσματα.

Το Σάββατο 6/8/22 στις 9 το βράδυ στο πάρκο ΟΣΕ, ακολουθεί η παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα του Σασμού – γνωστού για την μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία της σειράς «ΣΑΣΜΟΣ»- Σπύρου Πετρουλάκη «Κατά Ιωάννη». Μαζί του θα είναι η Αναστασία Δημακοπούλου, φιλόλογος-αρθρογράφος, αποσπάσματα από το βιβλίο θα αναγνώσει ο Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, φιλόλογος, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώσουν με μουσική (λύρα) και χορό οι Γιώργος και Διονύσης Μπατουδάκης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος