FOLLOW US: facebook twitter

Εγκαινιάστηκε η «καρδιά» της Πυροσβεστικής στην Ηλεία παρουσία του Αρχηγού του Π.Σ

Ημερομηνία: 21-11-2023 | Συντάκτης:

-Με αγιασμό και ξενάγηση έγινε χθες η παρουσίαση του νέου κτιρίου της ΔΙΠΥΝ στον Πύργο, παρουσία του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Γ.Πουρναρά

-Είμαι πάντα δίπλα σας, τόνισε ο Μητροπολίτης Ηλείας, Αθανάσιος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με την τέλεση αγιασμού και την ξενάγηση στους νέους χώρους εγκαινιάστηκαν χθες το μεσημέρι οι νέες και σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας στον Πύργο, με την παρουσία του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Γιώργου Πουρναρά, του Μητροπολίτη Ηλείας, Αθανασίου, και των ανώτερων αξιωματικών, καθώς και των εκπροσώπων της κεντρικής και αυτοδιοικητικής εξουσίας του νομού.

Στο νέο κτίριο της ΔΙΠΥΝ Ηλείας στεγάζονται πλέον το γραφείο Πυρασφάλειας και το γραφείο Διαχείρισης Υλικού, τα οποία πλέον παύουν να λειτουργούν ξεχωριστά σε κάθε υπηρεσία και συγκεντρώνονται στον ίδιο χώρο, ενώ υπάρχει Γραφείο Εξυπηρέτησης Κοινού που φιλοξενεί τους πολίτες για οποιαδήποτε ανάγκη τους, Γραφείο Προμηθειών και Δαπανών, το Γραφείο Διοικητή, ένας μεγάλος Χώρος Συνεδριάσεων με όλα τα απαραίτητα εφόδια και το σύστημα «Engage» που χρησιμοποιούν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια συμβάντων και Αποθηκευτικοί Χώροι για τις ανάγκες αποθήκευσης αρχείων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον αγιασμό που τέλεσε ο Μητροπολίτης Ηλείας, Αθανάσιος, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε πως η Ιερά Μητρόπολη βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Πυροσβεστικής καθώς οι εργαζόμενοι επιτελούν ένα σπουδαίο έργο που έχει να κάνει με την προστασία της ζωής και της περιουσίας των συνανθρώπων τους.

 «Οι πυροσβέστες πράγματι προσφέρουν έργο, θυσιάζονται, κουράζονται, μοχθούν για να διατηρήσουν τις περιουσίες μας για να μας απαλλάξουν από συμφορές που επέρχονται από τις πυρκαγιές ή από άλλα αίτια. Είναι  επί ποδός πάντοτε για να μας εξυπηρετούν και να μας διευκολύνουν. Συγχαίρω όλους όσους συνέβαλαν ώστε να γίνουν αυτές οι υπηρεσίες εδώ, που αυτή τη στιγμή εγκαινιάζουμε, ώστε να ζουν και να παραμένουν οι πυροσβέστες μας σε καλά κτίρια. Έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να μπορούν να επικοινωνούν, να μπορούν να βλέπουν πού υπάρχει κίνδυνος, πού υπάρχει πρόβλημα και να τρέχουν και να αποσοβήσουν οποιοδήποτε κίνδυνο», ανέφερε και ευχήθηκε στον διοικητή ΠΥ Ηλείας, Βασίλη Σολδάτο τα καλύτερα.

«Εύχομαι, κ. διοικητά, να είστε πάντα υγιής ώστε με όλο το καλό σου το συνεργείο και τους εκλεκτούς σας συνεργάτες να απολαμβάνετε αυτήν την χαρά και την άνεση που θα σας προσφέρει το νέο κτίριο. Εύχομαι ό,τι καλύτερο και σε σας και σε όλους όσους μας προστατεύετε αλλά και στους πολιτικούς μας άρχοντες, να μας φυλάει ο Θεός από κάθε τι το κακό και να είμαστε άνθρωποι πάντοτε έτοιμοι για την απόσβεση των κινδύνων» σημείωσε.

-Από εδώ ξεκινούν και τελειώνουν όλα, τόνισε ο διοικητής ΔΙΠΥΝ Ηλείας, Β.Σολδάτος

Β. Σολδάτος: «Υπόδειγμα υπηρεσίας το νέο κτίριο»

Ακολούθησε ο διοικητής ΠΥ Ηλείας, Πύραρχος Βασίλης Σολδάτος, επί της θητείας του οποίου –ως διοικητή της ΠΥ Πύργου- ξεκίνησε η ανέγερση του κτιρίου, ο οποίος τόνισε πως υλοποιήθηκε ένα έργο που εξαρχής είχε απαιτητικό σχεδιασμό.

«Ο σχεδιασμός ήταν απαιτητικός. Οι χώροι είχαν ως γνώμονα την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και την άρτια εκπλήρωση του επιχειρησιακού μας στόχου. Μας παρέδωσαν ένα κτίριο πρώτου ορόφου, 500 τ.μ., α’ ενεργειακής κλάσης, υπερσύγχρονο που πολλές φορές έχει χαρακτηρισθεί -όχι άδικα θεωρώ- ως υπόδειγμα υπηρεσίας για την Ηλεία και κατά τη γνώμη μου είναι η “καρδιά” των πυροσβεστικών υπηρεσιών του νομού Ηλείας. Από εδώ ξεκινούν και τελειώνουν όλα, όλες οι προβλεπόμενες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, για την εξυπηρέτηση των πολιτών», επισήμανε και στη συνέχεια στάθηκε στην καθοριστική σημασία που διαδραματίζει μια σύγχρονη υποδομή σε έναν τόσο κομβικό τομέα όπως η Πυροσβεστική.

«Φέτος επέστρεψα στην Ηλεία, έναν νευραλγικό και ιδιαίτερο νόμο και με τις υπηρεσίες  να υπάγονται στην Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας. Ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την υλοποίησή του στο πεδίο της μάχης όσο και στις διοικητικές υπηρεσίες που παρέχουν τα γραφεία που λειτουργούν σήμερα στη διοίκηση», τόνισε ο κ. Σολδάτος, ο οποίος ολοκλήρωσε την ομιλία εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος για τον εξοπλισμό των γραφείων αλλά και όλους όσοι στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια, όπως η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και η ΠΕ Ηλείας αλλά και το προσωπικό της ΔΙΠΥΝ.

Οι νέες εγκαταστάσεις αποτελούν την προμετωπίδα όλων των υπηρεσιών του Νόμου, δήλωσε ο κ. Πουρναράς

Οι δυσκολίες της Ηλείας και η προμετωπίδα

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Γιώργος Πουρναράς, ο οποίος υπογράμμισε τις δυσκολίες που έχει η Ηλεία λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών καθώς και τους αγώνες που έχουν δώσει οι Ηλείοι πυροσβέστες.

 «Ο νόμος Ηλείας και ειδικότερα η περιοχή του Πύργου παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και αυξημένο βαθμό δυσκολίας στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Η βλάστηση είναι πυκνή, το ανάγλυφο δύσκολο, ενώ η μίξη αστικού και δασικού ιστού είναι διευρυμένη. Οι συνάδελφοι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν στο νομό Ηλείας πολλά περιστατικά και στο πρόσφατο παρελθόν ο Νομός δοκιμάστηκε, όμως από τις πυρκαγιές. Όλοι αναγνωρίζουμε τον αγώνα που έδωσαν οι συνάδελφοι στις πυρκαγιές του Νομού το 2007 αλλά και μετέπειτα και το τμήμα που κάποιοι πλήρωσαν δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους για να προασπίσουν τη ζωή και την περιουσία των πολιτών», είπε αρχικά και στάθηκε στη σπουδαιότητα των νέων εγκαταστάσεων.

«Το Πυροσβεστικό Σώμα δίνει καθημερινό αγώνα αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, με αυταπάρνηση και ζήλο πολλές φορές ξεπερνώντας τα όρια σωματικής και ψυχικής αντοχής. Οι νέες αυτές εγκαταστάσεις αποτελούν την προμετωπίδα όλων των υπηρεσιών του Νόμου προσφέροντας ένα περιβάλλον σαφώς βελτιωμένο για την καθημερινότητά του προσωπικού, ένα περιβάλλον το οποίο θα προσδώσει ποιότητα και κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για όλους συναδέλφους. Σας εύχομαι να έχετε υγεία και δύναμη και να συνεχίσετε να επιτελείτε το έργο που επιτελείτε μέχρι σήμερα με αυταπάρνηση και ζήλο και κάθε επιτυχία», σημείωσε.

Εύσημα για το κτίριο και την αντιπυρική

Ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, στον σύντομο χαιρετισμό του στάθηκε στη φετινή αντιπυρική περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι τα συμβάντα φέτος ήταν τα λιγότερα των τελυταίων ετών και με μηδαμινές σοβαρές περιπτώσεις, προσθέτοντας ότι σε αυτό συνέβαλαν οι πυροσβέστες της Ηλεία αλλά και οι πολίτες. Παράλληλα, υπενθύμισε πως η κυβέρνηση ενίσχυσε το Σώμα με τη νέα μονάδα των «δασοκομάντος» και τα εναέρια μέσα, αποδίδοντας τα εύσημα στους συντελεστές του νέου κτιρίου.

Ο βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός έκανε λόγο για πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν οι πυροσβέστες της Ηλείας, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να στελεχωθεί επαρκώς η Πυροσβεστική με την κάλυψη των οργανικών θέσεων.

Σε δήλωσή της, η βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία Αυγερινοπούλου, τόνισε:

«Η ολοκλήρωση του σύγχρονου κτιρίου που στεγάζει τη Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας στον Πύργο, είναι η έμπρακτη απόδειξη πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ως ύψιστη προτεραιότητα την Πολιτική Προστασία και την παροχή υψηλού επιπέδου υποδομών και εξοπλισμών. Οι πυροσβέστες μας είναι στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των συνεπειών της Κλιματικής Κρίσης και τους αξίζει κάθε έπαινος για την άριστη επιχειρησιακή τους ετοιμότητα. Ως βουλευτής Ηλείας και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, είμαι σταθερά δίπλα τους και τους συγχαίρω για την πολύ καλή δουλειά που έγινε στη φετινή αντιπυρική περίοδο».

Τον κύκλο των ομιλιών ολοκλήρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο αξιόμαχο των πυροσβεστών και στην υψηλού επιπέδου επιχειρησιακή τους ετοιμότητας, στεκόμενος στο γεγονός ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος ήταν επιτυχημένη. Επίσης τόνισε πως όταν η εμπειρία και η γνώση των πυροσβεστών συνδυάζεται με τις σύγχρονες υποδομές και τον άρτιο εξοπλισμό, το αποτέλεσμα είναι θεαματικά καλύτερο, στα όρια του ιδανικού.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απονομές πλακέτας και στη συνέχεια, ο Σεβασμιότατος μαζί με τον κ. Πουρναρά και τον κ. Σολδάτο έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων στην είσοδο του νέου κτιρίου και ακολούθησε η περιήγηση στους χώρους του, με ιδιαίτερη έμφαση στην αίθουσα συσκέψεων, η οποία είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, που συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση των συμβάντων.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι βουλευτές Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός και Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης, , ο νέος δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, ο νέος δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, ο νέος δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Μητρόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πηνειού, Σπύρος Βασιλείου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ν. Κυριαζής και Δ. Τζουανόπουλος, ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Υποστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης, ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ. Δυτικής Ελλάδας, Αρχιπύραρχος Χριστόφορος Μπόκας, ο διοικητής ΠΥ Πύργου, Γ. Κωνσταντακόπουλος, ο διοικητής ΠΥ Αμαλιάδας, Κ.Χριπάτσιος, ο διοικητής ΠΥ Λεχαινών, Θεόδ. Λεβέντης , ο διοικητής της ΠΥ Αεροδρομίου Ανδραβίδας, Κ.Αντιοχος, , ο προϊστάμενος του ΠΚ Κρεστένων, Κ.Αρτζανίδης, ο προϊστάμενος του ΠΚ Αρχ. Ολυμπίας, Ηλίας Δουζένης, ο Υποστρατηγός ε.α. Νίκος Νικολακόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηλείας, Σωτήρης Παπαηλιού, ο διοικητής του ΓΝ Ηλείας, Σπύρος Πολίτης, Διευθύντρια Δασών Ηλείας, Αγγελική Τσάκωνα, ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας,  Γ. Σωτηρόπουλος, ο διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ, Παρασκευάς Κατσιλίδης, κ.ά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot