FOLLOW US: facebook twitter

Έγινε της… Τριανταφυλλιάς

Ημερομηνία: 19-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

ds-amaliada-18-4-2016

Απόλυτος διχασμός για τα σκουπίδια και αποκαλυπτικοί διάλογοι στο Δ.Σ. Ήλιδας – Κατά πλειοψηφία η προγραμματική σύμβαση  για την προσωρινή ενδιάμεση

Του Γιάννη Σπυρούνη – [email protected]

Δεν έχει προηγούμενο η χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ Ήλιδας, όπου για τέσσερις ώρες συζητείτο προ ημερήσιας διάταξης το θέμα της προγραμματικής σύμβασης με τον ΦΟΔΣΑ για την άμεση έναρξης της προσωρινής ενδιάμεσης λύσης, διαχείρισης των σκουπιδιών στο ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς. Και δεν ήταν μόνο αυτό, αλλά και τα όσα ειπώθηκαν με πάσα ειλικρίνεια από τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που επικεντρώθηκαν στη «μάχη» Χριστοδουλόπουλου – Λυμπέρη. Η μεγαλύτερη ίσως ένταση σε αυτό το τετράωρο ήλθε όταν στο βήμα κλήθηκε από το δήμαρχο ο εργολάβος της ενδιάμεσης λύσης Διονύσης Γεωργόπουλος. Όταν εξαντλήθηκαν τα επιχειρήματα, ξεκίνησε ένας πόλεμος αντιπαραθέσεων που πέρασε και σε προσωπικό επίπεδο. Μετά από τέσσερις ώρες συνεδρίασης, προ ημερήσιας διάταξης να θυμίσουμε, η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία με 18 ψήφους υπέρ (μαζί με τον κ. Σμέρο), 8 κατά (Παράταξη Λυμπέρη μαζί με Κολόσακα) και ένα παρών του Νίκου Διαμαντόπουλου.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος ξεκίνησε την εισήγησή του για το θέμα αναφερόμενος στην πορεία των εξελίξεων, για να μιλήσει λίγο αργότερα για πραξικόπημα ο πρώην δήμαρχος Ήλιδας και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννης Λυμπέρης που προειδοποίησε με παρεμβάσεις σε νομικά ζητήματα αν χρειαστεί.

Ο κ. Λυμπέρης έβαλε κατά του κ. Λιατσή λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «… βρισκόμαστε μπροστά σε μια θλιβερή ιστορία που την κοιτούν κάποιοι από την απέναντι πλευρά και γελάνε. Παίρνουν μετά από 20 χρόνια την εκδίκησή τους όλοι αυτοί που ήθελαν να μας φέρουν τα σκουπίδια τους στην Τριανταφυλλιά. Βγάλαμε τα μάτια μας μόνοι μας, οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί ήταν η άμυνα της περιοχής. Ποια είναι η εθνική ανάγκη για την τροποποίησή τους; Έχουμε κάναν πόλεμο; Ποια φυσική καταστροφή έχουμε; Έγινε κανένας σεισμός; Ποια είναι η επείγουσα ανάγκη όταν έχουν 4 χρόνια τα σκουπίδια στους δρόμους; Όταν ο κ. Λιατσής ήταν να πάει τα σκουπίδια του στα Βυτινεϊκα που ο πρόεδρος είναι δικός του, του είπε πάνω από το πτώμα μας. Μας λέει τώρα ο κ. Λιατσής ότι θα πεθάνουν παιδάκια όταν το 2006 δεν ήθελε να έρθει στον ΦΟΔΣΑ, αλλά να τραβήξει δικό του δρόμο για να κάνει δική του αξιοποίηση; Εκατό Εισαγγελείς θα έπρεπε να τον έχουν καταδικάσει τρεις εις θάνατο. Πρέπει να διαφυλάξουμε τους εαυτούς μας από μελλοντικές απιστίες και παραβάσεις καθήκοντος. Ο κ. Σκουρλέτης και η κα Σαλτάρη είναι στο απυρόβλητο, άλλοι θα καθίσουν στο σκαμνί του κατηγορούμενου» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λυμπέρης.

Ωστόσο η απάντηση του κ. Χριστοδουλόπουλου υπήρξε αρκετά αποκαλυπτική και αιχμηρή. «Όταν τρώγατε τα ψάρια σας στην Κουρούτα με τον Περιφερειάρχη κ. Καββαδά, και ο κ. Λιατσής το 2006 τα έλεγε αυτά δημόσια, εσύ ονειρευόσουν να γίνεις βουλευτής και περιφερειάρχης. Έλεος, μην παραπληροφορείτε άλλο. Σας ενοχλεί που μετά από 40 χρόνια φεύγουμε από τα Κονιδέικα. Μας παρέδωσες έναν ΧΑΔΑ για να βάζουμε τα δεματοποιημένα απορρίμματα για τρία χρόνια. Ούτε έξι μήνες δεν κράτησε ο χώρος. Μας παρέδωσες έναν δεματοποΙητή που δεν είχε εγκατασταθεί, ούτε καν ρεύμα δεν είχε. Τρείς μήνες μετά τις εκλογές δεν έκανες τίποτα για την άδεια για να φέρεις εμάς σε δύσκολη θέση» ήταν η απάντηση του δημάρχου Ήλιδας.

Καυστική όμως ήταν και η στάση και των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης με τον επικεφαλής της Ανεξαρτησίας Νίκο Διαμαντόπουλο να λέει πως το μόνο που ενδιέφερε ήταν που θα περάσει η φλόγα και όχι η υγεία των πολιτών. Ο κ. Σμέρος από την παράταξη Αριστερά στην Ήλιδα σχολίασε μεταξύ άλλων «… τι θέλει ο κ. Λυμπέρης; Να έχουμε νεκρούς στον Πύργο για να δικαιωθεί; Να έχουμε επιδημίες; Ποια είναι για τον κ. Λυμπέρη η κρίσιμη κατάσταση; Μέχρι πότε μπορεί να λειτουργεί στην Αμαλιάδα αυτό το τέρας ο δεματοποιητής που δεν φρόντισε καν να αδειοδοτήσει; Τι άλλο να κάνουμε; Να βγούμε στο Μεσολογγάκι εφ’ όπλου λόγχης να πολεμήσουμε τους Πυργαίους;». Αλλά και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Άγγελος Κολόσακας σχολίασε τις ευθύνες που έχουν ο ΦΟΔΣΑ, ο δήμος Ήλιδας, η Κυβέρνηση για το θέμα. «Όλα αυτά γίνονται για να μην χαλάσει η μόστρα των αθανάτων, το πάρτι το πολυεθνικών, η αφή της φλόγας. Εδώ και 18 μήνες κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ χθες είδαν ότι θα πάθουν τύφο στον Πύργο;».

Φυσικά οι αντεγκλήσεις δεν έλλειψαν και μεταξύ των υπολοίπων δημοτικών συμβούλων με ποικιλία χαρακτηρισμών εκατέρωθεν. Στη δευτερολογία του ο κ. Λυμπέρης έκανε πρόταση να αναβληθεί το θέμα για να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση…

*** Ενός λεπτού σιγή κρατήθηκε στην έναρξη της συνεδρίασης στη μνήμη του πρώην δημάρχου Αμαλιάδας και βουλευτή Ρένου Πετραλιά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Proini_05.07.2024-704x1024.jpg

Καιρός Πύργος