FOLLOW US: facebook twitter

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας: Ματιές στο παρελθόν: Γλυπτά της Ολυμπίας. Θεοί και Ήρωες με την πένα του Καζαντζάκη…

Ημερομηνία: 10-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας εμπλουτίζει ακόμα περισσότερο το ψηφιακό περιεχόμενο της ιστοσελίδας της, καθιερώνοντας την ενότητα “Ματιές στο παρελθόν”. Σε αυτή ήδη φιλοξενούνται φωτογραφίες, εκδόσεις, άρθρα και αρχειακό υλικό από το πολύ πλούσιο απόθεμα της Υπηρεσίας το οποίο ψηφιοποιείται διαρκώς.

Ως νέα προσθήκη αυτής της ενότητας έρχεται μια εξαιρετική δουλειά από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, το Ημερολόγιο του έτους 2008 που είχε εκδώσει η Εφορεία με την παλιά της ονομασία (ως Ζ’ ΕΠΚΑ) βασισμένο στην επίσκεψη του Νίκου Καζαντζάκη στην Ολυμπία το φθινόπωρο του 1937.

Το κείμενο που εμπνεύστηκε ο μεγάλος συγγραφέας από τον γλυπτό διάκοσμο του ναού του Διός της Ολυμπίας δημοσιεύτηκε στο έργο του “Ταξιδεύοντας“. Οι φωτογραφίες του ημερολογίου απεικονίζουν μορφές του δυτικού αετώματος και των μετοπών του Ναού του Διός, έργα του Αυστηρού Ρυθμού της Κλασικής Εποχής (φιλοτεχνήθηκαν μεταξύ 470 – 457 π.Χ.).

Απόσπασμα από την περιγραφή του Νίκου Καζαντζάκη σε εκείνη του την επίσκεχη στην Αρχαία Ολυμπία…

“Βγήκα στο κατώφλι του Μουσείου, προχώρησα λίγο στην εξέδρα, κάτω από ένα πεύκο. Μεσημέρι ,έβραζε τώρα ο ήλιος κι ακούγονταν πέρα στον όχτο του Κλαδέου σα μακρινό μελισσολόι η βουή του πανηγυριού…

Πίκρα ξαφνική με κυρίεψε. Θα φτάσουμε άραγε ποτέ την ισορροπία μας κι εμείς και τον ήρεμο ηρωικό οραματισμό της αρχαίας Ελλάδας;

Κάθε προσκυνητής ,όταν ξεθηκαρώσει από το όραμα αυτό της Ολυμπίας και προβάλει στο κατώφλι του Μουσείου κι αντικρύσει το σύγχρονον ήλιο,σίγουρα θα θέτει με αγωνία στον εαυτό του το θεμελιακό τούτο ερώτημα.

Μα για μας τους Έλληνες η πίκρα είναι διπλή,γιατί θεωρούμε τους εαυτούς μας απογόνους και θέτουμε άθελά μας μπροστά μας το χρέος να φτάσουμε τους μεγάλους προγόνους.

Κι ακόμα πιο πολύ :το χρέος κάθε γιού να ξεπεράσει τους γονέους”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος