“Εφιάλτης” η κατάρρευση της ψηφιακής πλατφόρμας του Κτηματολογίου για πολίτες και εργαζόμενους
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει πλέον το Κτηματολογικό Γραφείο Πύργου- Στα “κάγκελα” οι εργαζόμενοι- Απίστευτη η ταλαιπωρία των συναλλασσομένων
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Σε μεγάλο “εφιάλτη” έχει εξελιχθεί εδώ και αρκετό καιρό το “Ελληνικό Κτηματολόγιο” λόγω της δυσλειτουργίας των ψηφιακών υπηρεσιών του, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των συναλλασσομένων ιδιωτών και επαγγελματιών και βεβαίως των εργαζομένων στα Κτηματολογικά γραφεία που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το κοινό και να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους.
Αυτό αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο Κτηματολογικό Γραφείο Πυργου ( παράρτημα του Κτηματολογίου Δυτικής Ελλάδας) επισημαίνοντας ότι κάθε τρεις και λίγο έρχονται αντιμέτωποι με την κατάρρευση του κεντρικού σέρβερ της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κτηματολογίου από την οποία γίνεται πλέον η πλειοψηφία των συναλλαγών από το προσωπικό, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των συναλλασσομένων πολλοί εκ των οποίων έρχονται από αρκετά μακριά, όπως την Αρχαία Ολυμπία, την Ανδρίτσαινα ή τα χωριά του Πύργου και όλης της επαρχίας Ολυμπίας. Βεβαίως οι δυσλειτουργίες στις ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου, έχουν αναλογες επιπτώσεις και στους επαγγελματίες μηχανικούς, συμβολαιογράφους και δικηγόρους .
Όπως μας εξηγούν, στο Κτηματολόγιο Πύργου η εξυπηρέτηση γίνεται διά ζώσης, αλλά υπάρχουν και οι ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες κυρίως για την έκδοση πιστοποιητικών μέσω αυτοελών αιτήσεων. Όμως και στην μια και στην άλλη περίπτωση, οι εργαζόμενοι του Κτηματολογίου είναι αυτοί που πρέπει να μπαίνουν στο σύστημα – στην ηλεκτρονική πλατφόρμα να επεξεργάζονται αφενός τις αιτήσεις των πολιτιών που γίνονται ηλεκτρονικά και αφετέρου όλες τις υπόλοιπες συναλλαγές. “Υπάρχουν μέρες- τονίζουν- που η κεντρική πλατφόρμα δεν λειτουργεί καθόλου και αναγκαζόμαστε να διώχνουμε τους πολίτες που κάποιοι διανύουν και μεγάλες αποστάσεις – γιατί αδυνατούμε να τους εξυπηρετήσουμε και τους ταλαιπωρούμε. Ευτυχώς οι άνθρωποι δείχνουν κατανόηση, καταλαβαίνουν ότι δεν έχουμε εμείς τοπικά το πρόβλημα, αλλά το αποτέλεσμα είναι ίδιο, δεν εξυπηρετούνται. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών, αντιμετωπίζουν και θέματα με τις προθεσμίες για την υποβολή διαφόρων εγγράφων , όπως για παράδειγμα οι νεοι αγρότες και κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και την ένταξή τους στο πρόγραμμα. Γι αυτό και μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα με την πλατφόρμα, συνιστούμε στους πολίτες που έρχονται να εξυπηρετηθούν στο Κτηματολογικό γραφείο Πύργου να τηλεφωνούν πρώτα στο 26210- 31700 για να τους πληροφορούμε αν η πλατφόρμα είναι εν λειτουργία ή όχι”.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι διοίκηση του Κτηματολογίου παρότι γνωρίζει την αδυναμία του συστήματος να ανταποκριθεί, δεν έχει κάνει προς το παρόν καμία διορθωτική κίνηση για να αποκαταστήσει αυτήν την δυσλειτουργία ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία πολιτών και εργαζομένων. Εικάζεται πάντως ότι η κατάρρευση της πλατφόρμας των ψηφιακών υπηρεσιών του Κτηματολογίου, έγινε εντονότερη από την στιγμή που έγινε αλλαγή παρόχου στο διαδίκτυο το οποίο έχει υπερφορτωθεί, καθώς μέσω αυτού καλούνται να εξυπηρετηθούν 700 περίπου Κτηματολογικά γραφεία και παραρτήματα αυτών και ενδεχομένως να μην μπορεί να “σηκώσει” έναν τέτοιο όγκο δουλειάς και επισκεψιμότητας. Ωστόσο η χωρίς προβλήματα λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, τη στιγμή μάλιστα που το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών απαιτεί ψηφιακές συναλλαγές.
Οι εργαζόμενοι του Κτηματολογικού Γραφείου Πύργου τονίζουν ακόμα ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πλέον απελπιστική γιατί το σύστημα καταρρέει απροειδοποίητα με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες στις δια ζώσεις συναλλαγές, αλλά ούτε καν στην ολοκλήρωση των αυτοτελών αιτήσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Και να σκεφτεί κανείς ότι από το Κτηματολογικό Γραφείο Πύργου εξυπηρετείται πλέον ο μισός νομός και παραπάνω, δηλαδή χιλιάδες πολίτες που πάνε κι έρχονται άπραγοι.
Το πρόβλημα είναι γνωστό στους αρμόδιους υπουργούς
Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο εδώ και δύο μήνες έχει ενημερώσει εγγράφως και τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης και τα κόμματα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην άσκηση των καθηκοντων τους και επισημαίνουν ότι “καλές οι ηλεκτρονικές εφαρμογές” πλην όμως πρέπει πρώτα να λειτουργήσουν πιλοτικά ώστε να δούμε κατά πόσον λειτουργούν σωστά και μετά να γίνουν κομμάτι της λειτουργίας του Φορέα. Αφού δεν εισακουστήκαμε, το αποτέλεσμα είναι ότι εδώ και εβδομάδες πέφτουν συνεχώς τα συστήματα και τα δίκτυα του Φορέα” Ζητούν δε σεβασμό απέναντι σε κάθε εργαζόμενο του Φορέα, όπως απέναντι σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους. .
Τέλος να σημειώσουμε για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργεί με την κατάρρευση της πλατφόρμας του Κτηματολογίου, όταν μια περιοχή εντάσσεται στη νέα δομή του κτηματολογίου- δηλαδή όπως συνέβη με τα τέως υποθηκοφυλακεία της Ηλείας- παύει να υπάρχει και υποκαθίσταται πλήρως από την Ελληνικό Κτηματολόγιο, τότε ξεκινούν να είναι διαθέσιμες και μια σειρά από ψηφιακές υπηρεσίες μέσω του gov.gr και του ktimatologio.gr τα οποία τώρα αντιμετωπίζουν πρόβλημα ολοκλήρωσης της διαδικασίας όπως:
– Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για αιτήσεις, πληρωμές και παραλαβή πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και αντιγράφων
– Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για παραλαβές, πληρωμές και αιτήσεις από τους δικηγόρους αγωγών, δικογράφων και άλλων πράξεων που συντάσσουν και διακινούν για καταχώριση
– Ψηφιακή υποβολή συμβολαίων από τους συμβολαιογράφους
– Αυτόματη σύγκριση τοπογραφικού του ιδιοκτήτη με το Κτηματολογικό Διάγραμμα
– Αυτόματος προδικαστικός έλεγχος που εξασφαλίζει την δυνατότητα εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων
– Ηλεκτρονικό πρωτόκολλο
– Αυτόματος υπολογισμός τελών που διασφαλίζει το διαρκή έλεγχό τους
– Ηλεκτρονικές συναλλαγές μόνο με e-banking (και μελλοντικά μέσω POS) ή μέσω τραπεζών, καθώς δεν γίνεται δεκτή η καταβολή μετρητών.