FOLLOW US: facebook twitter

Έφη Αχτσιόγλου: «Μόνον η Νέα Αριστερά μπορεί να αλλάξει την ατζέντα»

Ημερομηνία: 16-05-2024 | Συντάκτης:

Στην Ηλεία περιόδευσε χθες η βουλευτής  

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την ανάγκη να αναδειχθεί ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση μέσα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στην Ηλεία η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου, συνοδευόμενη από τοπικά στελέχη του κόμματος.

Η κ. Αχτσιόγλου επισκέφθηκε αρχικά την επιχείρηση κεραμοτουβλοποιίας «Παναγιωτόπουλος» στα Δουνέικα και στη συνέχεια περιόδευσε στην αγορά του Πύργου, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με πολίτες και επαγγελματίες της πόλης.

Ερωτώμενη από την Πρωινή για το αν είναι εύκολο σε μια δεξιόστροφη και Lifestyle ατζέντα να καθιερωθεί στην πολιτική σκηνή ένα αριστερό κόμμα με πολιτικό λόγο, απάντησε ότι στόχος της Νέας Αριστεράς είναι να πείσει τους πολίτες για την αξία των αριστερών αρχών και ιδεών, αλλά και για την ανάγκη να υπάρχει μια ισχυρή, σοβαρή και μαχητική αντιπολίτευση στον τόπο.

«Στις ευρωεκλογές πρέπει να σταλεί ένα διπλό μήνυμα: το πρώτο μήνυμα αφορά την πορεία της Ευρώπης και εδώ κατά τη γνώμη μου παίζονται δύο πράγματα: η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, να έχουμε δηλαδή στροφή που να επενδύει περισσότερο στους καλύτερους μισθούς για τους εργαζομένους, στη μείωση του κόστους ζωής και των ανισοτήτων μεταξύ αυτών που κερδοφορούν και αυτών που πιέζονται αυτή την περίοδο. Το δεύτερο είναι το μήνυμα της ειρήνης. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας πόλεμος και μια γενοκτονία στη Γάζα, πάνω από 30.000 άνθρωποι –οι περισσότεροι παιδιά- έχουν χάσει τη ζωή τους. Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να μένει απαθής ή να τηρεί υποτιθέμενες ίσες αποστάσεις σε μια πολεμοχαρή κυβέρνηση. Άρα για αυτόν τον λόγο πρέπει να ενισχυθεί η Νέα Αριστερά και οι αριστερές προοδευτικές δυνάμεις στη Ευρώπη, για μια ουσιαστική στροφή».

Όσον αφορά την εσωτερική κατάσταση, επισήμανε ότι η Νέα Αριστερά είναι η μοναδική αξιόπιστη αριστερή επιλογή απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Το πολύ κρίσιμο στις ευρωεκλογές είναι να δοθεί ένα μήνυμα ότι μπορεί να υπάρξει πραγματικά σοβαρή, ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση στον τόπο. Στις ευρωεκλογές δεν κρίνεται ποιος θα είναι κυβέρνηση, κρίνεται όμως αν θα δοθεί ένα μήνυμα στη Δεξιά και στον κ. Μητσοτάκη ότι μπορεί να έχει απέναντί της έναν σοβαρό αντίπαλο που θα κάνει πολιτική με άλλες αρχές και αξίες, και όχι ενσωματώνοντας τη δεξιά ατζέντα, όπως κάνουν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.  Για αυτό ζητάμε την ενίσχυση της Νέας Αριστεράς στις ευρωεκλογές», σημείωσε.

«Η κλιματική κρίση και η οικονομία είναι ζητήμα πολιτικών επιλογών»

Για την κλιματική κρίση, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε πως είναι ένα γεγονός πάνω στο οποίο πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες  πολιτικές επιλογές και να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

«Αν π.χ. δούμε την κλιματική μετάβαση ως μια υπόθεση για πέντε μεγάλες εταιρείες που θα κερδοφορήσουν ή και θα κερδοσκοπήσουν εις βάρος της κοινωνίας που θα μείνει εκτός και απλά θα υφίσταται τις συνέπειες της φωτιάς και της πλημμύρας, είναι λάθος στρατηγική και πολιτική επιλογή και είναι αυτό που κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Αν όμως χαράξουμε πολιτική στην οποία θα επενδύσουμε σε πράσινες μορφές ενέργειας και ενεργειακές κοινότητες από τις οποίες θα μπορούν να εξοικονομούν μικρές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή φτώχεια μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, θα επενδύσουμε στις δημόσιες υποδομές για να προστατευτεί η πατρίδα μας κι όχι απλά να πλουτίσουν πέντε κατασκευαστικές, αυτό είναι μια άλλη πολιτική επιλογή, την οποία υποστηρίζει η Νέα Αριστερά», εξήγησε.

Παράλληλα, σχολίασε και την κυβερνητική ρητορική περί της οικονομίας ως δυνατού σημείου προτρέποντας τα στελέχη της να βγουν και να μιλήσουν με τους πολίτες.

«Ας βγει στον δρόμο να ακούσει αν είναι το δυνατό της σημείο η οικονομία! Διότι εμείς καθημερινά που είμαστε στον δρόμο, το πρώτο πράγμα που μας αναφέρουν όλοι οι άνθρωποι –εργαζόμενοι, επαγγελματίες κλπ- είναι η οικονομική ασφυξία. Δεν μπορούν δύο εργαζόμενοι σε ένα σπίτι να καλύψουν τα στοιχειώδη ενός ενοικίου και των βασικών αναγκών ενός σούπερ μάρκετ ή των λειτουργικών εξόδων του σπιτιού. Είναι αβίωτη η κατάσταση», τόνισε και πρόσθεσε πως η  Ελλάδα έχει τους πιο σκληρά εργαζόμενους στην Ευρώπη και ταυτόχρονα τους χειρότερα αμειβόμενους.

«Κι από την άλλη έχει εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, που κερδοφορούν χωρίς προηγούμενο. Αυτό συμβαίνει γιατί γίνονται πολιτικές επιλογές που δεν βάζουν κανόνες στην αγορά, δεν μειώνουν τον ΦΠΑ, δεν επιδοτούν τις παραγωγικές μονάδες του τόπου, δεν επενδύουν στην αύξηση των μισθών και την παραγωγικότητα της εργασία», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia