FOLLOW US: facebook twitter

Economist: Η Ελλάδα στις «ελαττωματικές δημοκρατίες» για το 2020 – Κάτω από Μποτσουάνα και Πράσινο Ακρωτήρι

Ημερομηνία: 05-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Άνευ προηγουμένου ο περιορισμός των δημοκρατικών ελευθεριών, με αφορμή την πανδημία, σύμφωνα με το έγκριτο οικονομικό περιοδικό.

Αποκαλυπτικό για τις μεθόδους με τις οποίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να διαχειριστεί και την πανδημία, είναι το νέο δημοσίευμα του Economist.

Σύμφωνα με το βρετανικό οικονομικό περιοδικό ο περιορισμός των δημοκρατικών ελευθεριών παγκοσμίως εξαιτίας των αυστηρών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, άγγιξε το άκρως ανησυχητικό ποσοστό του 70%.

Σύμφωνα με την έκθεση του Economist Intelligence Unit για την ποιότητα της Δημοκρατίας ανά τον κόσμο, η χρονιά που πέρασε σημαδεύτηκε, πέρα από τη μεγαλύτερη ύφεση σε καιρό ειρήνης, από δραματική οπισθοχώρηση στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Το «χαστούκι» για την ελληνική κυβέρνηση είναι η θέση της Ελλάδας η οποία βρίσκεται στην κατηγορία των «προβληματικών δημοκρατιών» και κατατάσσεται στην 37η θέση μεταξύ 167 ανεξάρτητων κρατών και περιοχών.

Με συνολική βαθμολογία 7,39 στα 10, η χώρα μας εμφανίζει μάλιστα τη χειρότερη επίδοσή της στη λειτουργία της κυβέρνησης, με 5,21. Αντίθετα, τον καλύτερο βαθμό παίρνει στην εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμό με 9,58, ενώ στην πολιτική κουλτούρα βαθμολογείται με 7,5, στις ελευθερίες των πολιτών με 8,53 και στην πολιτική συμμετοχή 6,11. Πηγή: www.rosa.gr

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι στη λίστα του Economist η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από χώρες όπως η Μποτσουάνα και το Πράσινο Ακρωτήρι. Σε ευρωπαϊκό δε επίπεδο, βρίσκεται πάνω μόνο από τις χώρες των Βαλκανίων και της Βαλτικής.

Οι Σκανδιναβοί στις πρώτες θέσεις

Τις καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας καταγράφουν η Νορβηγία με 9,81, η Ισλανδία με 9,37 και η Σουηδία με 9,26. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν ακόμη Νέα Ζηλανδία (9,25) και Καναδάς (9,24). Στον αντίποδα, τελευταία στην κατάταξη είναι η Βόρεια Κορέα (1.08), ενώ αμέσως πριν βρίσκονται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (1,13), η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (1,32), η Συρία (1,43) και το Τσαντ (1,55).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δυτική Ευρώπη έχασε δύο «πλήρεις δημοκρατίες» την περασμένη χρονιά, με τη Γαλλία και την Πορτογαλία να υποβιβάζονται στην κατηγορία των «προβληματικών δημοκρατιών»

Ο δείκτης δημοκρατίας (democracy index) υπολογίζεται κάθε χρόνο από την Economist Intelligence Unit με βάση 60 κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες: την εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμό στην πολιτική, τις ατομικές ελευθερίες, τη λειτουργία της κυβέρνησης, τη συμμετοχή στην πολιτική και την πολιτική κουλτούρα.

Μεγάλη νικήτρια η Ταϊβάν

Η μεγάλη νικήτρια της νέας κατάταξης θεωρείται η Ταϊβάν, που αναβαθμίστηκε από τις ελαττωματικές στις πλήρεις δημοκρατίες. Η χώρα κατέγραψε άνοδο 20 θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη και πλέον βρίσκεται στην 11η από την 31η θέση, ενώ κατέγραψε και τη μεγαλύτερη αύξηση βαθμολογίας. Οι 116 από τις 167 χώρες, περίπου το 70%, κατέγραψαν πτώση στη συνολική βαθμολογία τους σε σχέση με το 2019. Μόνο 38 κράτη κατέγραψαν βελτίωση και άλλες 13 παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο.

Ελαττωματική η δημοκρατία στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ από την άλλη παρέμειναν στις ελαττωματικές δημοκρατίες. Σε κάποιες κατηγορίες η χώρα κατέγραψε βελτίωση, αλλά σε άλλες επιδείνωση. Στα θετικά είναι η μεγαλύτερη ενασχόληση των Αμερικανών με την πολιτική. Στα αρνητικά είναι η εξαιρετικά χαμηλή εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τα κόμματα, η βαθιά δυσλειτουργία της κυβέρνησης, η αύξηση των απειλών κατά της ελευθερίας της έκφρασης αλλά και η κοινωνική πόλωση που κάνει σχεδόν αδύνατη τη συναίνεση.

Πηγή: rosa.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος