FOLLOW US: facebook twitter

«Εάλω η Πόλις» 563 χρόνια μετά…

Ημερομηνία: 01-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

ealw-poli-ag.spuridwnΕορτή μνήμης στον Ι. Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου

Την περασμένη Κυριακή 29 Μαΐου, συμπληρώθηκαν 563 χρόνια από την αποφράδα εκείνη θλιβερή και μαύρη ημέρα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, την 29η Μαΐου του 1453, που ακούστηκε η κραυγή “Εάλω η Πόλις” και η Βασιλεύουσα, η Πόλη των Αγίων, των Αυτοκρατόρων και των Θρύλων, πέρασε στην κατοχή του Οθωμανού δυνάστη Μωάμεθ του Δευτέρου του Πορθητή. Έτσι άρχισε η Τουρκοκρατία. Το Ελληνικό Έθνος και το Γένος μας, απεβίωσε προσωρινά, αλλά η Κωνσταντινούπολις, η Αγιά Σοφιά και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο συνεχίζουν να παραμένουν σε ξένα χέρια. Έτσι το Βυζάντιο, η κιβωτός του πνευματικού πλούτου της Αρχαίας Ελλάδας και της Χριστιανικής διδασκαλίας, έπεσε.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Ναού Αγίου Σπυρίδωνα, με τις ευχές και τις ευλογίες του Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού, διοργάνωσε την Κυριακή το απόγευμα για δεύτερη συνεχή χρονιά, επετειακή εκδήλωση Τιμής και Μνήμης, η οποία και γνώρισε εξαιρετική επιτυχία, αφ’ ένός μεν αντιστεκόμενο και ανθιστάμενο για μία ακόμη φορά στην αδιαφορία και στην λησμοσύνη, που μας διακατέχει δυστυχώς ως άτομα, ως τοπική κοινωνία και ως Έθνος. Και αφ’ ετέρου για τον λόγο ότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να μελετάμε την ιστορία και να αναδεικνύουμε τα ιστορικά αυτά γεγονότα, ενθυμούμενοι ταυτόχρονα ότι ο αρχαίος, ο Βυζαντινός και ο νεώτερος Ελληνισμός, είναι ένα και το αυτό. Δηλαδή είναι η ενιαία Ελληνική Ιστορία.

Κατά την λαμπρή αυτή εκδήλωση, κεντρική ομιλήτρια ήταν η κ. Ειρήνη Σαρίογλου,  ερευνήτρια-ιστορικός που γεννήθηκε το 1972 στην Πόλη,  με θέμα: «Η ΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΛΩΣΕΙΣ». Η κ. Μαριάννα Μαρτέλη Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας,με επιδεξιότητα και συγκλονιστικό αφηγηματικό τρόπο καταχειροκροτούμενη, απήγγειλε το Δημοτικό Τραγούδι: «της Αγιάς Σοφιάς» και το ποιήμα του Γεωργίου Βιζυηνού: «ο Τελευταίος Παλαιολόγος».

ealw-poli-ag.spuridwn2Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία του Μουσικοχορευτικού Ομίλου Γαστούνης και Περιχώρων «ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ« ο οποίος από το 1999 που ιδρύθηκε και για 17 συναπτά έτη, αποτελεί ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο, ένα φάρο Πολιτισμού και ένα Ιστορικό οδοδείκτη, για την Πόλη της Γαστούνης και του Δήμου Πηνειού, κρατώντας ψηλά τις αρχές και τις αξίες της Ελληνοχριστιανικής μας Παράδοσης. Με την καθοδήγηση του δασκάλου χορού και προέδρου του Ομίλου κ. Χρήστου Ροΐδη, οι χορευτές παρουσίασαν ένα ημίωρο πρόγραμμα με χορούς από την Πόλη, την Σμύρνη και από άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας.

Η εκδήλωση αυτή έκλεισε με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο στην «Εξορία» του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ). Πρόκειται για ένα Ιστορικό ντοκιμαντέρ το οποίο αναφέρεται στο χειρόγραφο ημερολόγιο του Ρωμιού Κωνσταντίνου Κιουρκτσόγλου, το οποίο διασώθηκε περιγράφοντας με άμεσο και λιτό τρόπο τις συνθήκες διαβίωσης των υπόχρεων του φόρου περιουσίας στην εξορία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia