FOLLOW US: facebook twitter

Δυναμική κινητοποίηση εμπόρων & ελευθέρων επαγγελματιών στον Πύργο για το φορολογικό Ν/Σ έκτρωμα!

Ημερομηνία: 23-11-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Οικονομία

Δυναμική κινητοποίηση χθες στον Πύργο ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο
με το 90% της αγοράς κλειστό

-Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ένωσε Εμπόρους, Ελ. Επαγγελματίες, Επιστήμονες
απ’ όλη την Ηλεία που έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση

Γράφει η Κική Κολοβέρου- [email protected]


“Όχι” στη στοχοποίησή τους ως φοροφυγάδες και στα οριζόντια και άδικα μέτρα, είπαν χθες επιστημονικοί και οι επαγγελματικοί φορείς της Ηλείας, που συμμετείχαν στην δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Πύργου, απαιτώντας να αποσυρθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Έμποροι, Ελεύθεροι Επαγγελματίες και επιστήμονες έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την ψήφιση του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου που θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση τους.

Σχεδόν κάθε οικονομική δραστηριότητα “πάγωσε” και η πόλη “νέκρωσε” καθώς το 90% και πλέον των εμπόρων, ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων καθώς και αυτοκινητιστών ταξί “κλείδωσαν” τις επιχειρήσεις τους διαμαρτυρόμενοι για συγκεκριμένες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που όπως επισήμαναν θα βάλει “ταφόπλακα” στον κλάδο τους.

Τα καταστήματα στον Πύργο αλλά και σε ολόκληρη την Ηλεία μετά από αποφάσεις των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων παρέμειναν κλειστά καθώς επίσης καφετέριες, ιδιωτικά ιατρεία και κάθε είδους γραφεία και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, τα συλλογικά όργανα των οποίων έδωσαν δυναμικό παρών στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Αρχικά ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης αναφέρθηκε σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενώ μιλώντας για το φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση τόνισε ότι βάλλει κατά δικαίων και αδίκων. «Είτε κλέβεις, είτε δεν κλέβεις σε τιμωρεί. Είναι ένα νομοσχέδιο καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα και δεν το δεχόμαστε. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι επαγγελματίες, οι έμποροι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επιστήμονες, φταίνε για την φοροδιαφυγή και τα δεινά της χώρας! Όλοι εμείς, είμαστε κατά της φοροδιαφυγής αλλά θέλουμε να πληρώνουμε για αυτά που βγάζουμε. Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις όταν θέλουν να μαζέψουν χρήματα, καταφεύγουν στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες. Έκτακτες εισφορές, φόρος επιτηδεύματος, προκαταβολή φόρου, περαίωση κ.α. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση, που κατά την κυβέρνηση είναι στην κατεύθυνση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, βάλλει κατά δικαίων και αδίκων. Είναι ένας καθαρά φοροεισπρακτικός νόμος. Εμείς ζητάμε την φορολόγηση για τα πραγματικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν».

Την συγκέντρωση χαιρέτησε και ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι καμία κυβέρνηση δε θέλει να έρθει σε ολομέτωπη σύγκρουση με τον κορμό της ελληνικής κοινωνίας και παραγωγής που είναι η λεγόμενη μεσαία τάξη» ενώ έδωσε και συγχαρητήρια στους διοργανωτές της κινητοποίησης. «Χαιρετίζω με ενθουσιασμό τη μοναδική συγκέντρωση της μεσαίας τάξης της πόλης μας τα τελευταία χρόνια. Προφανώς δεν μας συγκίνησαν θέματα όπως το Πανεπιστήμιο, το Νοσοκομείο κ.α.  Είμαστε στην ύστατη φάση μιας πορείας προς τα κάτω. Αυτό όμως είναι κάτι που εάν εγκαταλείψουμε την επιδερμική αντίληψη των πραγμάτων και την επικοινωνιακή τους ανάδειξη, θα αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος στη Δημοκρατία εκτός από τη συλλογική αγωνιστική παρουσία απέναντι σε πολιτικές που βλάπτουν συγκεκριμένες τάξεις και μάλιστα τον κορμό της ελληνικής παραγωγικής διαδικασίας. Γιατί μόνο στην Ελλάδα οι αυτοαπασχολούμενοι είναι το υψηλότερο ποσοστό φορολογουμένων. Είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας. Όμως δεν είναι θέμα που θα το λύσουν οι λογιστές ή θα λυθεί μέσα σε ένα υπουργικό γραφείο. Είναι θέμα πολιτικής, που δεν θέλει κανείς να το καταλάβει. Διαφορετικά θα είχαμε πάρει άλλο δρόμο πολιτικής σ’ αυτή τη χώρα.  Ας ανοίξουμε το μυαλό μας να καταλάβουμε τί γίνεται στην Ευρώπη και τον κόσμο και ας επιστρέψουμε στο δρόμο της συλλογικής δράσης. Να τελειώνει ο ατομισμός και ο ναρκισσισμός των επικοινωνιακών στόχων που έχουν επιβάλλει στους πολίτες. Ο αγώνας πρέπει να επαναληφθεί και να γίνει πιο ισχυρός. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος και η ιστορία έχει αποδείξει ότι προοδεύουν οι άνθρωποι που διαφωνούν και κάνουν …φασαρία απέναντι στην συντηρητική ταφόπλακα που πάντα επιχειρείται να μπαίνει στις κοινωνίες. Ο Δήμος Πύργου είναι συμπαραστάτης σας!».

Ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας Αλέξης Νταουλάρης μιλώντας για το φορολογικό νομοσχέδιο τόνισε πως δεν πρόκειται για ένα νομοσχέδιο εξ’ ολοκλήρου που καταστρέφει την επιχειρηματικότητα όμως είναι κάποια συγκεκριμένα σημεία που μπορούν να βάλουν την «ταφόπλακα» του ελεύθερου επαγγελματία και της ατομικής επιχείρησης. «Είναι ένα νομοσχέδιο που διαχωρίζει για πρώτη φορά στα χρονικά, ατομικές  επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα. Μας λέει ότι μια εταιρία, μια προσωπική εταιρία μπορεί να έχει ζημιές, μια ατομική επιχείρηση ένας ελεύθερος επαγγελματίες δεν επιτρέπεται να έχει ζημιές. Το ερώτημα που τίθεται είναι υπάρχει φοροδιαφυγή; Φυσικά και υπάρχει όμως δεν γίνεται να τσουβαλιάζεις μια ολόκληρη κατηγορία επαγγελματιών και ειδικά τις πιο μικρές επιχειρήσεις που είναι οι ατομικές που τις λειτουργούν καθαρά για να ζήσουν την οικογένεια τους  και να τις φορολογείς κατευθείαν και να αφήνεις εκτός τις μεγάλες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν συστημικά μεγάλες ζημιές πολλών εκατομμυρίων». 

Στην κινητοποίηση τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων- Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηλείας Νίκος Γκότσης, ο οποίος και καταδίκασε το φορολογικό νομοσχέδιο τονίζοντας πως φορτώνει νέους φόρους σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και μικρούς επαγγελματίες οδηγώντας τους ουσιαστικά στο κλείσιμο. «Είναι εξοργιστικό το επιχείρημα για δήθεν  φορολογική δικαιοσύνη την στιγμή που συνεχίζονται προκλητικά τις φοροαπαλλαγές στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στους εφοπλιστές, στους τραπεζίτες και τους βιομήχανους. Σήμερα, η κυβέρνηση, καλλιεργεί τον «κοινωνικό αυτοματισμό», προσπαθεί να αξιοποιήσει τους εργαζόμενους για να δικαιολογήσει την επίθεση της στους επαγγελματίες, ενώ αύριο θα τους κλείνει το μάτι για να μην αυξηθεί ο βασικός μισθός, αφού ύπουλα συνδέει τη φορολογία τους με αυτόν. Η πραγματικότητα όμως που είναι κοινή για όλους μας, είναι ότι μισθωτοί και μικροί επαγγελματίες, αγρότες, συνταξιούχοι συνεχίζουμε να πληρώνουμε το 95% των φορολογικών εσόδων του κράτους, ενώ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι μόλις το 5%, άδικους φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ όπου καμία κυβέρνηση δεν κατήργησε, συνεχίζουμε να πληρώνουμε ακριβά τρόφιμα, καύσιμα, ενέργεια, και άλλα είδη ευρείας κατανάλωσης, συνεχίζουμε να πληρώνουμε την εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε στο πλευρό των μικρών επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις».


Νίκος Καρυώτης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Ηλείας

«Συμμετέχουμε με όλους τους συλλόγους μας μαζί, με όλους τους υπολοίπους φορείς θέλοντας να δείξουμε την αντίθεση μας στην επιβολή τεκμαρτού τρόπου υπολογισμού του φορολογικού εισοδήματος που εξορισμού είναι κάτι άδικο. Σαφώς είμαστε κατά της φοροδιαφυγής γιατί αυτό αποτελεί και ένα τρόπο αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι αυτών που συμμορφώνονται και πληρώνουν τους φόρους τους κανονικά, όμως πρέπει να τονίσουμε πως είμαστε αντίθετοι στην αδικία του τεκμαρτού εισοδήματος».

Τάσος Καρνάρος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων

«Συμμετέχουμε και εμείς συλλογικά στην μεγάλη συγκέντρωση. Είμαστε με όλους τους φορείς, τους επιστήμονες, εμπόρους, αυτοαπασχολουμένους, μικρό επαγγελματίες απέναντι σε ένα νομοσχέδιο το οποίο φέρει μόνο ζητήματα επιβίωσης και διακοπής των εργασιών για πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Σαν Κρέστενα είχαμε μαζική συμμετοχή με καθολικό κλείσιμο καταστημάτων και πιστεύουμε ένα τέτοιο μήνυμα πανελλήνια θα δώσει στην κυβέρνηση τον προβληματισμό ώστε να προχωρήσουν σε διόρθωση ή ακόμα και κατάργηση αυτού του νομοσχεδίου».

Χρήστος Γιαννικούλης, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας

«Θεωρούμε τις συγκεκριμένες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου άδικες. Όσον αφορά τους ιδιώτες γιατρούς, δεν θίγει όλους τους γιατρούς  αλλά κάποιους που περιμένουν να βγουν στη σύνταξη. Επομένως για αυτούς και μόνο αξίζει να ανακληθούν αυτές οι διατάξεις και πέρα από τον κλάδο των ιατρών είναι πολύ άδικο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν είναι ανάγκη μια διάταξη να θίγει εσένα προσωπικά ή να αδικεί ειδικά το δικό σου κλάδο για να διαμαρτυρηθείς. Γενικώς είναι μια άδικη διάταξη για πολλούς κλάδους για αυτό θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να ανακληθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις».

Νίκος Τζαμαλής, πρόεδρος Σωματείου Εστίασης Πύργου «Διόνυσος»

«Ευχαριστώ όλα τα μέλη του σωματείου που έκλεισαν τα καταστήματα τους ενάντια στο νομοσχέδιο εκτρωμα που αν εφαρμοστεί θα οδηγήσει αρκετές επιχειρήσεις στο λουκέτο. Αυτό που ζητάμε είναι να ακούσουν την εστίαση. Η εστίαση δεν μπορεί να πληρώνει άλλους φόρους, έχει ήδη πληρώσει αρκετούς και το πιο σημαντικό είναι η αύξηση του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να πληρώνεις μια πορτοκαλάδα στην τιμή της μπύρας. Θεωρούμε όλο το νομοσχέδιο απαράδεκτο, θέλουμε να μας ακούσουν γιατί θα βρεθεί η εστίαση σε πολύ άσχημη θέση και θα κλείσουν πολλά καταστήματα».

Φώτης Νικολόπουλος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας

«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) κινητοποίηση ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο στέφθηκε με επιτυχία που στην Αμαλιάδα άγγιξε το 95% συμμετοχής. Η διαμαρτυρία μας λοιπόν είναι για το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει το πρόσημο της φοροδιαφυγής αλλά στην ουσία χτυπάει τις μικρές επιχειρήσεις. Εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας γιατί είναι από τις λίγες φορές που η κυβέρνηση έχει καταφέρει να ενώσει όλους τους φορείς. Θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί μέχρι να επιστρέψει αυτό το νομοσχέδιο από εκεί που ήρθε. Στόχος μας δεν είναι η φοροδιαφυγή αλλά ένα καλύτερο μελλον για εμάς, τις οικογένειες μας και τα παιδιά μας».

Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας

«Προσδοκούμε ότι κάτι θα βγει από την κινητοποίηση μας γιατί αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιούνται σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις. Εκτιμούμε ότι η φωνή μας θα φτάσει στην κυβέρνηση, θα αφουγκραστεί την ανησυχία και την αγωνία μας και θα υπάρξουν διορθώσεις σημαντικές στο νομοσχέδιο, βασικά όμως διεκδικούμε να υπάρξει συζήτηση επι μηδενικής βάσεως πάνω στο ζήτημα της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών διότι διαφωνούμε επι της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου αυτού. Διαφωνούμε με την ίδια την εισαγωγή τεκμηρίων για τη φορολόγηση των ελ. Επαγγελματιών και επιστημόνων. Όλοι μας θα πρέπει να φορολογούμαστε με βάση αυτά που πραγματικά αποκομίζουμε και όχι με βάση αυτά  τα οποία τεκμαίρονται με αυθαίρετους τρόπους και με κριτήρια με τα οποία καθορίζονται. Είναι προφανές πως αν προχωρήσουν αυτές οι διατάξεις θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο πρόβλημα και θα θέσουν σε κίνδυνο την επιβίωση όλων των ελ. Επαγγελματιών και είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην έξοδο από το επάγγελμα μια πολυμελή πλειοψηφία επαγγελματιών κυρίως τους ασθενέστερους οικονομικά, ιδίως τους νέους και όλους αυτούς που αγωνίζονται να ορθοποδήσουν μετά από αλλεπάλληλα και μεγάλα διαστήματα κρίσεων που έχουν φέρει όλους τους επαγγελματικούς κλάδους σε μια τραγική κατάσταση και οι οποίοι εξακολουθούν να παλεύουν για να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους. Ελπίζουμε ότι οι αντιρρήσεις και οι επιφυλάξεις μας θα γίνουν αντιληπτές από την κυβέρνηση».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia