Δυναμικές ενέργειες για να χαρακτηριστεί «άγονη» η Ηλεία και να στελεχωθεί το Νοσοκομείο Πύργου με γιατρούς!
Τι αποφασίστηκε στην χθεσινή έκτακτη συσεκψη φορέων που συγκάλεσε στο Λάτσειο ο δήμαρχος Π. Αντωνακόπουλος
-«Καμπανάκι» από Αντωνακόπουλο, ο οποίος προανήγγειλε στήριξη των γιατρών από τον δήμο Πύργου αν επιτραπεί νομικά
-Παρέμβαση Β. Γιαννόπουλου για νομοθετική επίλυση του προβλήματος
-Οι γιατροί πρέπει να νιώθουν ασφαλείς και να μην υπάρχει διασπορά δυνάμεων, τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης νοσοκ. Γιατρών Πύργου, Αγγ. Σαραντοπούλου
-Τι ανέφεραν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης και οι φορείς της πόλης
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Στην κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή για τον χαρακτηρισμό της Ηλείας ως «άγονης» ζώνης και τη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, μετά τις απαντήσεις που έδωσε η αναπλ. υπουργός Υγείας, Ασημ. Γκάγκα, στους βουλευτές Μιχάλη Κατρίνη και Διονύση Καλαματιανό.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι που αφορούν την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια Υγεία της Ηλείας, με κύριο πρόβλημα την Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου, η οποία έχει μείνει με μόλις έναν μόνιμο γιατρό.
Ο κ. Αντωνακόπουλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της αναπλ. υπουργού Υγείας τόσο στη Βουλή όσο και κατά τις επισκέψεις της στον Πύργο, όπου εκστόμισε και τη γνωστή φράση σε ερώτηση της «Πρωινής» ότι η Ηλεία δεν είναι Καστελόριζο. Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει νε εξαντληθεί κάθε νόμιμη δυνατότητα, αρχής γενομένης από την κατάθεση τροπολογίας από τους βουλευτές Ηλείας, όπως έγινε στην περίπτωση της Κέρκυρας, για τη μετατροπή της Ηλείας σε «άγονη και προβληματική».
«Από τις ερωτήσεις συναδέλφων φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει η πρόθεση για νομοθετική πρωτοβουλία που θα ικανοποιεί το καθολικό αίτημα των φορέων της περιοχής. Πρέπει να εξαντλήσουμε τη δυνατότητα να βελτιωθεί το πλαίσιο διαγωνισμού για την έλευση γιατρών στην Παθολογική του ΓΝ Ηλείας και ιδιαίτερα της ΝΜ Πύργου. Όλοι μας υπερθεματίζουμε να κριθεί άγονη η Ηλεία, με αυξημένα κίνητρα, οικονομικά και επιστημονικής εξέλιξης», επισήμανε και πρόσθεσε ότι ο δήμος είναι έτοιμος να συνδράμει με κίνητρα στη στήριξη των γιατρών.
«Εμείς θέλουμε τη νομιμότητα δαπάνης από τους ΟΤΑ για την ενίσχυση των γιατρών με κάθε τρόπο. Ως δημοτικό συμβούλιο έχουμε εκφράσει τη θέση μας για δαπάνη στήριξης των γιατρών που θα έρθουν και θέλουμε τροπολογία όπως της Κέρκυρας. Η κ. Γκάγκα έδωσε απαξιωτική απάντηση, διότι η Κέρκυρα είναι πιο πάνω από εμάς σε οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες. Η κατάσταση στην Παθολογική είναι επικίνδυνη για τη ζωή των ασθενών, δεν μπορεί ένας γιατρός να καλύψει όλες τις ανάγκες ούτε παθολόγος μετακινούμενος από αλλού, μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς αυτό που μπορεί γιατί δεν προλαβαίνει. Η προσφορά υπηρεσιών είναι πολύ λιγότερη από τη ζήτηση. Άρα χρειαζόμαστε κάτι πιο δυναμικό και ηχηρό, συλλογικά, στο πλαίσιο της νομιμότητας», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Επίσκοπος Ωλένης, Αθανάσιος, ο οποίος μετέφερε τη στήριξη του Μητροπολίτη Ηλείας, κ. Γερμανού, και τόνισε πως η Εκκλησία είναι δίπλα στους φορείς με κοινό στόχο να λειτουργήσει σωστά το νοσοκομείο. «Οι γιατροί πρέπει να αμείβονται σωστά και να προσφέρουν ώστε να υπάρχει εμπιστοσύνη από τους ασθενείς. Η σημερινή πρωτοβουλία να γίνει αφετηρία να λυθεί το πρόβλημα και οι γιατροί να έρθουν και να προσφέρουν υπηρεσίες προς όφελος της κοινωνίας», είπε.
Ακολούθησε μαρτυρία συνταξιούχου νοσηλεύτριας, η οποία περιέγραψε την περιπέτεια της θανούσης μητέρας της κατά τη νοσηλεία της στην Παθολογική και η οποία υπογράμμισε τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.
Κραυγή αγωνίας από γιατρούς και νοσηλευτές
Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου, ανέφερε ότι το πρόβλημα έχει «ρίζες» από το μακρινό παρελθόν, καθώς δεν λύθηκε όταν υπήρχε η δυνατότητα και το προσωπικό. Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα της διασποράς δυνάμεων και των εργασιακών συνθηκών ως απαραίτητους όρους για να αντιστραφεί η κατάσταση.
«Γιατροί δεν θα έρθουν. Αυτό έχει ξεκινήσει από παλιά. Δεν έγιναν σωστές κινήσεις την εποχή που μπορούσαν να έρθουν γιατροί, αλλά δεν προκηρύχθηκαν θέσεις. Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα σειράς λαθών του παρελθόντος. Τώρα είναι δύσκολα και κάνουμε ό,τι μπορούμε. ΟΙ ελλείψεις είναι σε όλες τις ειδικότητες και να αποφασίσουμε πόσα νοσοκομεία θέλουμε. Δεν ξέρω αν αρκούν τα οικονομικά κίνητρα. Πλέον δεν έρχονται ούτε ειδικευμένοι ούτε αγροτικοί. Τριάντα έξι ώρες ξύπνιος δεν αντέχει κανένας. Πρέπει να αλλάξει το εργασιακό πλαίσιο. Δεν υπάρχει προθυμία για διορισμό όταν ο γιατρός δεν νιώθει ασφαλής, διότι δεν είναι πλαισιωμένος από άλλες ειδικότητες. Το άγονο είναι μια καλή λύση για πέντε χρόνια», εξήγησε.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πύργου, Γ. Γεωργίου, έκανε λόγο για δυναμικές κινητοποιήσεις και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την κατάθεση τροπολογίας για το «άγονο». Ο γραμματέας του συλλόγου, κ.Μυλωνας ζήτησε την ψήφιση του «άγονου» και άφησε αιχμές κατά του προηγούμενου διοικητή για τη σημερινή κατάσταση.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου, Χρ. Γιαννικούλης, άφησε αιχμές για τη στάση της κ. Γκάγκα, τονίζοντας ότι μιλά γενικά και αόριστα για κίνητρα, πρόσθεσε ότι είναι μοναδική λύση –ως προσωρινή- το «άγονο» και έθεσε ζήτημα ρεαλιστικής αναδιάρθρωσης του υγειονομικού χάρτη της Ηλείας. Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου, Αλέκος Γαλανόπουλος τόνισε ότι πρέπει να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις και ζήτησε να εξεταστεί νομικά αν μπορεί ο δήμος να δώσει κίνητρα στους γιατρούς.
Θέμα παραιτήσεων από την αντιπολίτευση
Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της μειοψηφίας επισήμαναν ότι πρέπει να τεθεί και το ζήτημα των παραιτήσεων των μελών του δημοτικού συμβουλίου Πύργου ως μέτρο πίεσης και να δρομολογηθούν δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμα και έξω από το υπουργείο Υγείας, μέχρι να βρεθεί λύση.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κ. Νικολούτσος, έκανε λόγο για παραιτήσεις, τονίζοντας ότι το νοσοκομείο είναι πλέον απαξιωμένο ως οργανισμός, μειώνει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και επηρεάζει την εικόνα ελκυστικότητας της Ηλείας.
Ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας (ΜΠΟΡΟΥΜΕ) Νίκος Θεοδώρου, ανέφερε πως η Ηλεία επιστρέφει 25 χρόνια πίσω καθώς λείπουν βασικές ειδικότητες από το νοσοκομείου –ποσοτικά και ποιοτικά-, οι γιατροί δεν έρχονται γιατί δεν νιώθουν ασφαλείς και ζήτησε να συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες και οι άλλοι δήμαρχοι της Ηλείας, ζητώντας κινητοποίηση στην Αθήνα.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Πύργος-Έργο Πολιτών», Αντώνης Καράμπελας, συμφώνησε με την κατάθεση τροπολογίας και τις παραιτήσεις του δημοτικού συμβουλίου αν δεν λυθεί το πρόβλημα, ζητώντας να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι στην πόλη εκπρόσωποι της κυβέρνησης και να δρομολογηθούν δυναμικές κινητοποιήσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη ώστε να λυθεί μακροπρόθεσμα το πρόβλημα.
Ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ηλείας, Δημήτρης Βάλαρης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Μιχάλη Κατρίνη για τη δημόσια Υγεία και στηλίτευσε την πολιτική της ΝΔ στην Υγεία, ζητώντας το «άγονο» και την άμεση μετακίνηση γιατρών για έξι 12 μήνες.
Ο πρόεδρος του ΕΚ Πύργου, Γ. Βέντρας αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα του Νοσοκομείου, ζήτησε την άμεση στελέχωση με γιατρούς και τον χαρακτηρισμό της Ηλείας ως άγονης, καθώς και κινητοποιήσεις μέχρι να λυθει το πρόβλημα.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις, της διευθύντριας του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου, Κ.Πανέτα, του πρώην δημοτικού συμβούλου Διον. Μπέλτσου, του δημοτικού συμβούλου Χ. Μιχαλακόπουλου, κ.ά.
Επιστολή του Ανιπεριφερειάρχη Ήλείας Β. Γιαννόπουλου προς τον δήμαρχο Πύργου που χαιρετίζει την πρωτοβουλία του: “Νομοθετική επίλυση του προβλήματος και θέσπιση κινήτρων για γιατρούς”
Ο αντιπεριφρερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος με επιστολή του προς τον δήμαρχο Πύργου χαιρετίζει την πρωτοβουλία για την σύγκληση της σύσκεψης και επισημαίνει ότι άεμσα πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα του Νοσοκομείου Πύργου με νομοθετική τροπολογία, έτσι ώστε οι πολίτες να νοιώθουν ασφαλείς. Ειδικότερα αναφέρει τα εξής:
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Πύργου,
Χαιρετίζω την πρωτοβουλία σας για τη σύγκληση της εν λόγω σύσκεψης με τη συμμετοχή των φορέων του τόπου, για το σοβαρό ζήτημα που αφορά στη μη ένταξη της Ηλείας στην «Άγονη ζώνη Α». Δυστυχώς, η συμμετοχή μου στην προγραμματισμένη από μέρες συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας – η οποία βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη – δεν επιτρέπει την φυσική μου παρουσία και στην έκτακτη αυτή σύσκεψη.
Η στελέχωση της Ν.Μ Πύργου και η ενδυνάμωσή της, δεδομένου του γεγονότος ότι έχει καθημερινά την καθολική – σχεδόν – διαχείριση και αντιμετώπιση των ιατρικών περιστατικών των Ηλείων πολιτών που απευθύνονται σε αυτή, αποτελεί πάγιο αίτημα για φορείς και πολίτες. Η χρονίζουσα αυτή κατάσταση, είναι αναμφίβολα ένας από τους πλέον σοβαρούς λόγους – αν όχι ο σοβαρότερος – που οδήγησαν αρκετούς από τους υπηρετούντες γιατρούς σε παραιτήσεις, μέχρι και πρόσφατα, με τις γνωστές συνέπειες αποδυνάμωσης κλινικών και τμημάτων ζωτικής σημασίας.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες – μετά και την παύση του Διοικητή από τα καθήκοντά του, με απόφαση της κας Υπουργού – παραμένει «ακέφαλο», διογκώνουν έτι περαιτέρω την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί – δικαιολογημένα κατά την άποψή μου – λόγω του φόρτου εργασίας, καθώς οι υπηρετούντες γιατροί, νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό, έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα βιολογικά όρια αντοχών τους. Μοιραία, η εν λόγω κατάσταση, δημιουργεί απροθυμία σε νέους γιατρούς να επιλέξουν στις προκηρύξεις το Γ.Ν Ηλείας προς υπηρέτηση.
Κύριε Δήμαρχε, στην από 7 Σεπτεμβρίου 2022 (Αρ. Πρωτ.: ΠΔΕ/ΓΑΗ/268178/1450) επιστολή μου προς τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, έθεσα όλα τα παραπάνω ζητήματα ζητώντας τη νομοθετική επίλυση του προβλήματος, με τη θέσπιση ισχυρών κινήτρων επιλογής των Ν.Μ της Ηλείας, κάτι που έχω πράξει και κατά το παρελθόν, εγγράφως αλλά και σε διά ζώσης συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και στελέχη του Υπουργείου Υγείας.
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής και αναβολής, γι’ αυτό και απαιτούμε την άμεση επίλυση των προβλημάτων και την επαρκή στελέχωση της Ν.Μ Πύργου, προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δημόσια Υγεία της Ηλείας.
Μετά τιμής
Βασίλειος Κων. Γιαννόπουλος
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας