FOLLOW US: facebook twitter

Δωρεάν σπιρομετρήσεις στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης

Ημερομηνία: 31-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

spirometrisi-andravida

Χθες στην Ανδραβίδα, σήμερα στα Λεχαινά

Ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, ξεκίνησαν χθες από το χώρο του ΚΑΠΗ Ανδραβίδας, δωρεάν σπιρομετρήσεις στον τοπικό πληθυσμό. Το ενδιαφέρον των κατοίκων ήταν μεγάλο και δεκάδες δημότες εξετάστηκαν δωρεάν στο πλαίσιο ελέγχου της αναπνευστικής τους λειτουργίας. Οι δωρεάν σπιρομετρήσεις μάλιστα, θα συνεχιστούν και σήμερα από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και στα Λεχαινά, στο χώρο του ΚΑΠΗ ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν και στην Κυλλήνη.

Η απλή σπιρομέτρηση είναι μία απλή αλλά βασική εξέταση και η πιο συχνή που διενεργεί ο πνευμονολόγος. Είναι πολύτιμη τόσο στη διάγνωση όσο και στην παρακολούθηση διαφόρων παθήσεων των πνευμόνων, όπως του βρογχικού άσθματος, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας κλπ.

Γίνεται με τη βοήθεια του σπιρόμετρου, ενός ιατρικού μηχανήματος που  μετράει την ποσότητα και την ταχύτητα με την οποία  διέρχεται ο αναπνεόμενος αέρας από τους βρόγχους μας. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να διαγνώσει εάν η διαδικασία της αναπνοής γίνεται με τρόπο φυσιολογικό ή εάν υπάρχει κάποια βλάβη.   Είναι μία σύντομη και ανώδυνη εξέταση που διαρκεί λιγότερο από  10 λεπτά.

Η σπιρομέτρηση γίνεται σε ασθενείς με επίμονο βήχα, στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου του αναπνευστικού και κυρίως σε καπνιστές άνω των 40 ετών, σε ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση (προεγχειρητικός έλεγχος), σε άτομα με επεισόδια συριγμού (σφύριγμα κατά την αναπνοή ή ‘’γατάκια’’), σε παιδιά, εφήβους αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα με γνωστή ή όχι αλλεργία που ταλαιπωρούνται εποχιακά από επεισόδια βήχα, σε ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα του αναπνευστικού προκειμένου να ελεγχτεί η ανταπόκριση στην θεραπεία και σε ανθρώπους που ασχολούνται με επιβλαβή, για το αναπνευστικό σύστημα επαγγέλματα (πχ επαγγελματικό βρογχικό άσθμα).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος