Δ.Σ. Παπαχριστοπούλειου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας: «Δεν μας αφορά, δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα να εμπλακούμε σε ονοματοδοσίες σχολείων»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”72369″ img_size=”full”][vc_column_text]
«Υποχρέωσή μας να αναδεικνύουμε το έργο των Ηλείων πνευματικών δημιουργών όπως θέλουμε να προβάλλουμε το έργο του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου»
[/vc_column_text][vc_column_text]Τη θέση του για το θέμα που προέκυψε σε σχέση με την ονοματοδοσία του 1ου ΓΕΛ Αμαλιάδας για το εάν το σχολείο θα ονομαστεί «Μανώλης Αγιομυργιανάκης» ή «Μήτσος Αλεξανδρόπουλος», ξεκαθάρισε το Δ.Σ της Παπαχριστοπούλειου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας το όνομα της οποίας ενεπλάκη σε αυτην την ιστορία χωρίς στην ουσία να υπάρχει λόγος, καθώς όπως αναφέρει καμία αρμοδιότητα δεν έχει η Βιβλιοθήκη σε ονοματοδοσίες σχολικών κτιρίων. Αντιθέτως, υποχρέωση της Βιβλιοθήκης είναι μόνο να αναδείξει το πνευματικό έργο Ηλείων δημιουργών και αυτό σκοπεύει να κάνει και στην περίπτωση του Ηλείου συγγραφέα Μήτσου Αλεξανδρόπουλου.
Ειδικότερα η πρόεδρος του Σωματείου Φίλων της Παπαχριστοπούλειου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας κ, Άννα Μοσχόβου σε ανάρτησή της στην ομάδα μελών και φίλων της Βιβλιοθήκης σχολίασε τα εξής:
«Με αφορμή δημοσιεύματα ημερήσιου και ηλεκτρονικού τύπου, που αφορούν προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις και δραστηριότητες της Π.Β.Α για τον λογοτέχνη Μήτσο Αλεξανδρόπουλο, ως Μοσχόβου Άννα, συνταξιούχος φιλόλογος, έχω να επισημάνω ότι τα Πνευματικά Ιδρύματα και τα Διοικητικά Συμβούλιά τους έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να προβάλλουν και να αναδεικνύουν πνευματικούς ανθρώπους και ιδιαίτερα, όταν αυτοί είναι συντοπίτες και το έργο τους – ξεπερνώντας πολύ τα ελληνικά σύνορα – απλώνεται σε διεθνές επίπεδο, όπως το έργο του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου.
Τα σχετικά με «ασέβεια ή αμνησία;…!», αφορούν εκείνους που κατασκευάζουν γεγονότα προκειμένου να ενοχοποιήσουν και να φιμώσουν την άλλη άποψη, δηλαδή το ύψιστο αγαθό της δημοκρατίας. Πράγματι αποτελεί ασέβεια ο ηθικός και συναισθηματικός εκβιασμός.
Το πνευματικό και ηθικό μέγεθος ενός ανθρώπου δεν εξαρτάται από το μέγεθος της φωτογραφίας στον ημερήσιο ή ηλεκτρονικό τύπο, αλλά από τη στάση ζωής του – ιδιαίτερα σε πέτρινα χρόνια – και το πνευματικό του έργο.»
Στην συνέχεια η κ. Μοσχοόβου παρέθεσε όλο το πνευματικό έργο του Μ. Αλεξανδρόπουλου, «ως απάντηση, σε όσα γράφτηκαν ή υπονοούνται» αναφέρει χαρακτηριστικά που αποτελείται από πληθώρα διηγημάτων, μυθιστορημάτων, βιογραφίες, άρθρα – μελέτες, ταξιδιωτική λογοτεχνία, Αυτοβιογραφία, Μεταφράεις των έργων του μεγάλου Ηλείου συγγραφέα σε ξένες γλώσσες κ.ο.κ :
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Σωματείου της Παπαχριστοπούλειου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας κ. Χρήστος Ξουρής με αφορμή το σχόλιο της προέδρου τόνισε σε ανάρτησή του στα social media διευκρινίζοντας στα μέλη του Σωματείου ότι η Βιβλιοθήκη δεν έχει καμία αρμοδιότητα να εμπλακεί σε ονοματοδοσίες σχολείων, παρά μόνο να βοηθήσει ώστε να γίνει γνωστό το έργου του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου που είχε φιλοξενηθεί στο παρελθόν στη Βιβλιοθήκη. Ειδικότερα ανέφερε:
Με αφορμή το σχόλιο της προέδρου του ΔΣ του σωματείου μας (και αφού φρόντισα να λάβω γνώση για τα δημοσιεύματα) θέλω κι εγώ ( επειδή ως αντιπρόεδρος του ΔΣ μετείχα στη απόφαση του ΔΣ) να διευκρινίσω στα μέλη μας ότι ουδέποτε συζητήθηκε το θέμα της συμφωνίας ή μη με κάποιο όνομα σε σχολείο. Δεν έχουμε ΚΑΜΙΑ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ εξάλλου να εμπλακούμε, ούτε να συμφωνήσουμε ή όχι σε ένα τέτοιο θέμα. Το μόνο που αποφασίσαμε (μετά από σχετικό αίτημα της μαθητικής κοινότητας και διδασκόντων που επιθυμούν να ασχοληθούν) είναι να συνδράμουμε με όποιο τρόπο κρίνουν και οι ίδιοι πρόσφορο στην μελέτη του έργου του Αλεξανδρόπουλου, όπως κάνει πάντα το σωματείο μας και για άλλα θέματα που άπτονται πνευματικής, πολιτιστικής δράσης. Μάλιστα, αναφερθήκαμε ρητά στην πρόθεση να παραχωρηθεί χώρος για την μελέτη του έργου του, η αίθουσα αν χρειαστεί και αν θέλουν και την συνδρομή μελών του ΔΣ που στο παρελθόν είχαν γνωρίσει και συνεργαστεί με τον ίδιο τον Αλεξανδρόπουλο. Για το πως θα ονομαστεί το σχολείο όλοι μπορεί να έχουμε πολλες σκέψεις και απόψεις, αλλά άλλοι είναι αρμόδιοι να επιλέξουν. Πάντως το ΔΣ δεν συζήτησε τέτοιο θέμα και άρα δεν θα μπορούσε να έχει “συμφωνήσει” όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας.»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]