FOLLOW US: facebook twitter

Δρόμος Πατρών-Πύργου: Στρίβειν διά της… Κομισιόν

Ημερομηνία: 19-08-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
-Το «μπαλάκι» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πετάει για την Πατρών-Πύργου ο Κώστας Καραμανλής  ο Γ’ προαναγγέλλοντας ακύρωση του έργου

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται ότι προσπαθεί τεχνηέντως να ρίξει τις ευθύνες για την πορεία κατασκευής της Πατρών-Πύργου ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής ο Γ΄, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε στην ερώτηση του βουλευτή Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη. Ο κ. Καραμανλής ο Γ’ για πολλοστή φορά απάντησε γενικώς κι αορίστως ότι η κυβέρνηση θέλει το έργο, χωρίς φυσικά να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, αποκαλύπτοντας ότι ακόμα… ψάχνεται.

https://ypodomes.com/wp-content/uploads/2019/07/karamanlis_2019.jpg

«Η παρούσα κυβέρνηση και επιθυμεί το έργο, και θα εντοπίσει τον τρόπο για να το υλοποιήσει. Χρειάζεται λίγο χρόνο, προκειμένου να επιτύχει την καλύτερη δυνατή λύση, που θα εξασφαλίζει ότι το έργο θα γίνει πραγματικότητα, στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Για αυτόν τον λόγο, και σε αντίθεση με την παρελθούσα κυβέρνηση, πρώτα θα συνεννοηθεί σχετικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετά θα προβεί στις όποιες ανακοινώσεις», απάντησε μεταξύ άλλων.

Ο φέρελπις υπουργός επανέλαβε την ίδια ρητορική στην απάντησή του, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση για το έργο, ενώ φάνηκε να έχει και… μαντικές ικανότητες, προβλέποντας από το καλοκαίρι του 2019 ότι ο αυτοκινητόδρομος δεν θα είναι έτοιμος το 2023. Μάλιστα, ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνει την απάντησή του, μας προϊδεάζει για ακύρωση του υπάρχοντος διαγωνισμού και επαναδημοπράτησή του. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε… θα φταίει η Κομισιόν.

«Αυτό που θα πρέπει να γίνει ευρύτερα κατανοητό είναι πως το έργο της Ολοκλήρωσης του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος, έτσι όπως [επανα]σχεδιάστηκε από την παρελθούσα κυβέρνηση, ήταν καταδικασμένο σε πλήρη αποτυχία. Όλα τα αδιέξοδα τα οποία έχουν εμφανισθεί, είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων ενεργειών της περιόδου 2015-2019, όπως η ακύρωση του διαγωνισμού του 2014, η απόφαση για “σαλαμοποίηση” του έργου σε 8 τμήματα, η μη έγκαιρη ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλπ. Παράλληλα, και με δεδομένο ότι λόγω του υπάρχοντος σχεδιασμού το έργο δεν θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2023, το ελληνικό δημόσιο κινδύνευε να επιβαρυνθεί με όλες τις επιπλέον απαιτούμενες δαπάνες από την ημερομηνία εκείνη και μετά. Επίσης, αν η ολοκλήρωση του έργου ξεπερνούσε την 31η/12/2025 το ελληνικό δημόσιο κινδύνευε να επιστρέψει όλους τους ευρωπαϊκούς πόρους που θα είχε λάβει για το έργο αυτό», αναφέρει μεταξύ άλλων στην απάντησή του.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο κ. Καραμανλής ο Γ’ έτρεξε να προλάβει να μας πει ότι ο προκάτοχός του, Χρήστος Σπίρτζης, δεν τα έκαμε καλά και ότι αυτός θα τα ακυρώσει όλα, όμως εδώ και 20 μέρες έπαψε να είναι λαλίστατος για το πώς θα δώσει λύση.

Με τη νέα απάντησή του ανέτρεψε όλα όσα διδάσκονται στα πανεπιστήμια αυτής της χώρας, προβλέποντας για ένα έργο που ξεκίνησε το 2019 ότι δεν θα τελειώσει σε τριάμισι χρόνια.

Υπενθυμίζουμε ότι με δική του υπογραφή δεν υπάρχει πλέον «ΤΟΞΟΤΗΣ» στο έργο κι ότι μπορούν άμεσα να συμβασιοποιηθούν οι δύο εργολαβίες με τους επόμενους μειοδότες, κάτι που σημαίνει ότι ως το τέλος του 2019 θα είναι σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες στα επτά από τα οκτώ τμήματα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος