FOLLOW US: facebook twitter

Δράσεις εξωστρέφειας της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας για τους μήνες Οκτώβριο & Νοέμβριο 2023

Ημερομηνία: 19-11-2023 | Συντάκτης:

– Συμμετοχή σε Επιστημονικά Συνέδρια:

  • 9ο Διεθνές Συνέδριο για την Εκπαιδευτική Καινοτομία
  • 15th International Conference on Informatics in Education

(15ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η Πληροφορική στην εκπαίδευση») και

  • 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα:

«Το εκπαιδευτικό παιχνίδι και η τέχνη στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό»

Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας συμμετείχε με εξαιρετική επιτυχία σε τρία επιστημονικά συνέδρια:

  1. Στο 9ο Διεθνές Συνέδριο για την Εκπαιδευτική Καινοτομία, παρουσιάζοντας την ερευνητική εργασία: «Η Καλλιέργεια της Φιλαναγνωσίας στην Προσχολική Ηλικία μέσω της Ψηφιακής Αφήγησης: STEAM Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα». Η εργασία, με κύριες ερευνήτριες τις κκ. Κοτρέτσου Σταματία, Κοντογούρη Ευανθία, Πρίνου Χριστίνα, Βασιλοπούλου Αθανασία και Τσιόντζιου Αθανασία, εκπονήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ταξίδι στη Βιβλιοχώρα της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας», το οποίο υλοποιήθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023, σε συνεργασία με το ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Πατρών και στο οποίο συμμετείχαν τα Νηπιαγωγεία Ανδρίτσαινας, Καλλικώμου και Κρεστένων. 

Το Συνέδριο, στο οποίο παρουσιάστηκαν 650 και πλέον πρωτότυπες εργασίες, διεξήχθη στη Λάρισα 20-22 Οκτωβρίου 2023, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας (Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα), της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, του Συλλόγου Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ν. Λάρισας, της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Ν. Λάρισας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

  • Στο 15th International Conference on Informatics in Education (15ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η Πληροφορική στην εκπαίδευση»), παρουσιάζοντας την πρωτότυπη ερευνητική εργασία «Δημιουργία Εικονικού Μουσείου Αειφόρου Διατροφής για Μαθητές/Μαθήτριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης – STEAM Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα». Η εργασία, με κύριες ερευνήτριες τις κκ Ευανθία Κοντογούρη, Γεωργία Νικολακοπούλου και Σταματία Κοτρέτσου, εκπονήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Έχω δικαίωμα να γνωρίζω…», εστιάζοντας σε θέματα υγιεινής διατροφής και υλοποιήθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023.

Το Συνέδριο οργανώθηκε από τα Τμήματα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πειραιώς και την Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ) και τελούσε, ως διεθνές, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υ.ΠΑΙ.Θ.). Διεξήχθη διαδικτυακά στις 3, 4 και 5 Νοεμβρίου 2023 και παρουσιάστηκαν ποιοτικά άρθρα μετά από κρίση, τα οποία εστίασαν στην Πληροφορική και τις Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση, καλύπτοντας τόσο τις βαθμίδες της τυπικής εκπαίδευσης – Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια–όσο και τη μη τυπική εκπαίδευση.

Για να δείτε την παρουσίαση πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=f47K-RwoGI4&t=173s  (27.25 min-52.10 min)

  • Στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Το εκπαιδευτικό παιχνίδι και η τέχνη στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό», παρουσιάζοντας την πρωτότυπη ερευνητική εργασία «Διατροφομαχίες – Μαθαίνω να τρέφομαι σωστά παίζοντας: Εκπαιδευτικά ψηφιακά παιχνίδια». Η εργασία, με κύριες ερευνήτριες τις κκ Γεωργία Νικολακοπούλου, Ευανθία Κοντογούρη και Σταματία Κοτρέτσου, εκπονήθηκε στο πλαίσιο του STEAM εκπαιδευτικού προγράμματος «Διατροφομαχίες», εστιάζοντας σε θέματα αειφόρου ή βιώσιμης διατροφής και υλοποιήθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023.

Tο Συνέδριο διοργανώθηκε από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, το Εργαστήριο Ψυχοπαιδαγωγικών Εφαρμογών στην Προσχολική Αγωγή, Labaratory for Research on Early Research on Early Childhood Psychopedagogy, το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το  Μητροπολιτικό Κολλέγιο, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΑ.Σ.Ι.Π.Σ) και το Greek Cultural Institute. Έλαβε χώρα διαδικτυακά στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2023 και παρουσιάστηκαν εργασίες με στόχο να διερευνηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει το εκπαιδευτικό παιχνίδι και η τέχνη τόσο στην τυπική όσο και στη μη τυπική εκπαίδευση.

Η Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας

Δρ Σταματία Κοτρέτσου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος