2021: Ποδαρικό με 350.000 εκκρεμείς αιτήσεις – Δραματική καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”109960″ img_size=”full”][vc_column_text]
Τον δικό τους γολγοθά… ανεβαίνουν χιλιάδες ασφαλισμένοι στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν με τον e-ΕΦΚΑ, κυρίως δε, εάν το πρόβλημά τους αφορά αίτημα για απονομή σύνταξης.
[/vc_column_text][vc_column_text]Ο στόχος για εκκαθάριση των παλαιών αιτήσεων –παράλληλα με τις νέες που εκδίδονται ψηφιακά– έως το τέλος του 2021 κρίνεται από τους… παροικούντες την Ιερουσαλήμ, αν όχι ανέφικτος, τουλάχιστον υπερφιλόδοξος.
Ξεπερνούν τις 350.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ, με τον νέο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, να καλείται να διαχειριστεί ένα πρόβλημα, που για την προηγούμενη ηγεσία ήταν… ο ελέφαντας στο δωμάτιο.
Ομως, πλέον, το γεγονός ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι παραμένουν για χρόνια χωρίς σύνταξη, πολλοί από αυτούς χωρίς ούτε καν μια προσωρινή παροχή, δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Και βέβαια, πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι, που ενώ έχουν πληρώσει για χρόνια τις εισφορές τους, παραμένουν στην καλύτερη περίπτωση για πολλούς μήνες, στη χειρότερη αλλά όχι σπάνια για χρόνια, χωρίς σύνταξη.
Σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν το τέλος Νοεμβρίου, οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύριες συντάξεις ανέρχονται σε πάνω από 173.500. Μόνο για το Δημόσιο, τα στοιχεία δείχνουν πως έχουν συσσωρευθεί περισσότερες από 23.500 αιτήσεις συνταξιοδότησης πολιτικών υπαλλήλων. Παράλληλα, υπάρχουν 121.862 εκκρεμότητες που αφορούν αιτήσεις για την έκδοση επικουρικών συντάξεων, ενώ σε περίπου 60.000 εκτιμώνται οι αιτήσεις για εφάπαξ παροχές. Αν σε αυτές προστεθούν και οι σχεδόν 62.500 αιτήσεις ήδη συνταξιούχων, που μάταια περιμένουν έως και 5 χρόνια για να λάβουν την παράλληλη σύνταξη που δικαιούνται, τότε οι εκκρεμείς υποχρεώσεις του e-ΕΦΚΑ ξεπερνούν τις 415.000.
Οι παρεμβάσεις
Το τελευταίο διάστημα μετά και τις έντονες αντιδράσεις από τους ασφαλισμένους για τη δραματική καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων αλλά και γενικότερα στη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ, έχουν δρομολογηθεί διάφορες παρεμβάσεις, με στόχο την επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και την αποπληρωμή των οφειλόμενων αναδρομικών.
Το σχέδιο επιτάχυνσης της απονομής των εκκρεμών συντάξεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κλιμακίων με μπόνους στους εργαζομένους που θα συμμετέχουν σε αυτά και θα επιτυγχάνουν συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, υποχρεωτικές 6μηνες αποσπάσεις υπαλλήλων στον e-ΕΦΚΑ από άλλους φορείς του Δημοσίου, διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια, αλλά και «προσκλητήριο» σε έμπειρους, συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους ασφαλιστικών ταμείων (με 8μηνες συμβάσεις έργου) προκειμένου να συνδράμουν τις διαδικασίες απονομής.
Κι ενώ η κατάσταση με τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις είναι οριακή, ανησυχία προκαλεί το νέο κύμα αιτήσεων συνταξιοδότησης εντός του έτους, λόγω της ωρίμανσης του νόμου του 2015 με τα μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1η/1/2022, αλλά και της πανδημίας του κορωνοϊού που ωθεί όποιον έχει θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, να υποβάλουν και αυτοί αίτηση συνταξιοδότησης, παρ’ ότι παραδοσιακά πρόκειται για ομάδες ασφαλισμένων που συνταξιοδοτούνται αργότερα από το γενικό όριο.
Ο στόχος για εκκαθάριση του «στοκ» των παλαιών αιτήσεων –παράλληλα με τις νέες αιτήσεις που εκδίδονται ψηφιακά– έως το τέλος του 2021, κρίνεται από τους… παροικούντες την Ιερουσαλήμ, αν όχι ανέφικτος, τουλάχιστον υπερφιλόδοξος.
Πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος στη διοικητική ιεραρχία του φορέα επισημαίνει τις διαχρονικές αβλεψίες που οδήγησαν την κοινωνική ασφάλιση στο σημερινό θεσμικό αδιέξοδο. Για παράδειγμα, σημειώνει πως για την επείγουσα αντιμετώπιση του προβλήματος προκρίθηκε ως λύση η καταβολή προσωρινών συντάξεων. Η επιλογή αυτή έμοιαζε με λύση στο διοικητικό αδιέξοδο, αλλά και αυτή αποδείχθηκε ως διαδικασία ατελής, αυξάνοντας τελικά το διοικητικό κόστος, καθώς το ίδιο στελεχικό δυναμικό καλείται να εξετάσει την ίδια συνταξιοδοτική υπόθεση δύο φορές. Μία για την απονομή της προσωρινής σύνταξης και μία για την έκδοση οριστικής απόφασης.
Χάος
Αλλά και η χρήση των νέων τεχνολογιών και η αναγκαία ανάπτυξη και προσαρμογή «έξυπνων» ενιαίων και προσαρμοσμένων εφαρμογών, επισημαίνει, δεν αποτέλεσαν λύση επιλογής. Ετσι, στον e-ΕΦΚΑ σήμερα υπάρχουν και λειτουργούν διαφορετικά προγράμματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες περιορισμένα. Οι υπάλληλοι κατά τη διάρκεια της εργασίας τους…περιηγούνται από την εφαρμογή στην οποία καταγράφεται ο χρόνος ασφάλισης, σε άλλη εφαρμογή στην οποία καταγράφεται ο χρόνος καταβολής εισφορών και πιθανόν ανάλογα με τον φορέα ασφάλισης να υπάρχει άλλη εφαρμογή για τον χρόνο ασφάλισης πριν από το έτος 2017 και άλλη μετά το έτος 2017. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις ασφαλισμένων/εργαζομένων δεν υπάρχει ψηφιοποιημένη καταγραφή του χρόνου ασφάλισης για όλα τα έτη εργασίας.
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ από το 2001 εφαρμόστηκε στο ΙΚΑ η ηλεκτρονική καταγραφή των ενσήμων και από 1/1/2002 οι εργαζόμενοι έχουν πλήρη και αξιόπιστη εικόνα του ασφαλιστικού τους ιστορικού, για τα έτη ασφάλισης που έχουν διανυθεί πριν από το 2002 τα στοιχεία είναι ακόμη… σε καρτέλες.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]