FOLLOW US: facebook twitter

Μέσω Περιφέρειας η επέκταση του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς

Ημερομηνία: 20-01-2021 | Συντάκτης:
Πρόταση για ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας

Με… βήμα ταχύ προσπαθεί να προχωρήσει την επέκταση του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς ο δήμος Ήλιδας, προκειμένου να προλάβει τον πλήρη κορεσμό του, ο οποίος εκτιμάται ότι θα επέλθει στα τέλη του 2023.

Το συνολικό κόστος της επέκτασης υπολογίζεται στα 11,8 εκατ. ευρώ και θα υποβληθεί σχετική πρόταση χρηματοδότησης από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας, καθώς είναι πλήρως σύμφωνο με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Στερεών Αποβλήτων Δυτικής Ελλάδας και καλύπτει τις σχετικές προδιαγραφές. Όπως ανέφερε στην εισήγησή του στο  Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της ΠΕ Ηλείας ο εκπρόσωπος του δήμου Ήλιδας, Χρήστος Παπαγεωργίου, έχει υποβληθεί τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και αναμένεται η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Η επέκταση του ΧΥΤΥ πρόκειται να υλοποιηθεί σε έκταση περίπου 265 στρεμμάτων στην Τριανταφυλλιά, βόρεια του υφιστάμενου κυττάρου, με τη δημιουργία νέας λεκάνης 37,5 στρεμμάτων, όπου θα μεταφέρεται και θα διατίθεται το μη αξιοποιήσιμο κλάσμα από τη Μονάδα Μηχανικής Διαλογής του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων. Επίσης προβλέπεται δημιουργία δικτύου συλλογής των παραγόμενων από τον ΧΥΤ στραγγισμάτων, έργα διαχείρισης ομβρίων υδάτων, δίκτυο συλλογής βιοαερίου και πυρσό καύσης, καθώς και λοιπά έργα υποδομής. Η συνολική χωρητικότητα της νέας λεκάνης υπολογίζεται περίπου στα 634.000 κυβικά μέτρα και θα δώσει λύση στη διάθεση των υπολειμμάτων για τουλάχιστον 17 χρόνια.

«Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο, το οποίο περιλαμβάνει εργασίες διαφόρων ειδών και απαιτεί σύνθετο σχεδιασμό, με αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, ενώ θα πρέπει παράλληλα να υπάρξει συγκεκριμενοποίηση της υφιστάμενης εγκεκριμένης προμελέτης, ώστε με τον σχεδιασμό που προτείνεται, να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα από πλευράς ποιότητας και λειτουργικότητας της εγκατάστασης», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.

Για την επιτάχυνση των διαδικασιών ο δήμος θα προχωρήσει στην πρόσληψη τεχνικού συμβούλου ο οποίο; θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες από τη φάση της δημοπράτησης μέχρι και τη φάση της κατασκευής του έργου. Στόχος του δήμου είναι να μην υπάρξει χρονοτριβή, διότι ο ΧΥΤΥ έχει ήδη κορεστεί κατά τα δύο τρίτα και υπολογίζεται ότι στα τέλη του 2023 θα έχει γεμίσει ασφυκτικά, δημιουργώντας ανησυχία στην Ηλεία για την επιστροφή του εφιάλτη των απορριμμάτων.

Από την πλευρά της Περιφέρειας αναμένεται η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, για να γνωμοδοτήσει θετικά το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων και να μπει σε τροχιά δημοπράτησης η επέκταση του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος