FOLLOW US: facebook twitter

«Δώρον άδωρον» οι ρυθμίσεις για τα χρέη στην Εφορία

Ημερομηνία: 02-12-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”153176″ img_size=”full”][vc_column_text]-Το υψηλό ποσοστό παρακράτησης για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας οδηγεί σε «ασφυξία» τις επιχειρήσεις
-Ελαστική διευθέτηση ζητούν με δηλώσεις τους στην «Πρωινή» εκπρόσωποι της αγοράς


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Ηλείας που έχουν ρυθμισμένες οφειλές στο Δημόσιο, αφού το ποσοστό παρακράτησης από την Εφορία, κάθε φορά που εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας, στις περισσότερες περιπτώσεις παρακρατεί το 70%. Αν συνυπολογιστεί και το ποσό που αφορά τον ΦΠΑ, τότε πρακτικά δεν μένει κέρδος στους επαγγελματίες.
Το πρόβλημα ξεκινά από τη διάταξη που προβλέπει 70% παρακράτηση επί του εισπραττόμενου ποσού μέχρι να αποπληρωθεί το 30% της συνολικής ρυθμισμένης οφειλής, η οποία ουσιαστικά αποκλείει τη συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών.

«Μα αν είχαμε να πληρώσουμε το 30% των χρεών μας, δε θα χρειαζόταν να κάνουμε ρύθμιση. Δυστυχώς το κράτος κρατά τη μερίδα του λέοντος σε κάθε είσπραξη και εμείς οδηγούμαστε στην κατάρρευση. Αν υπολογίσουμε στο 70% της παρακράτησης και το ποσό που θα πάει για ΦΠΑ, χάνουμε το 100% των εισπράξεων, μας παίρνουν όλο το κεφάλαιο. Πώς θα λειτουργήσει η επιχείρηση; Με τι θα πληρώσουμε εργαζομένους, ρεύμα, πετρέλαιο, υλικά. Εμείς ζητάμε να μην υπάρχει παρακράτηση όταν έχουμε ρυθμισμένες οφειλές διότι πλέον δυσκολευόμαστε να ανταποκριθούμε και στις δόσεις των ρυθμίσεων με τη “στάση πληρωμών” που έχει κηρύξει το κράτος. Η ρευστότητα πλέον είναι μηδενική. Ο τεχνικός κλάδος έχει και το πρόσθετο πρόβλημα ότι για να πάρει μέρος σε διαγωνισμό, πρέπει να έχει και φορολογική ενημερότητα, που ούτε αυτή μπορούμε να πάρουμε εύκολα», τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Εργων Ηλείας, Νίκος Διάκος.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”153177″ img_size=”full”][vc_column_text]Ζητούμενο το ομαλό «cash flow»

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών και Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηλείας, Αλέξης Νταουλάρης, η έκδοση ενημερότητας είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που, ειδικά αυτήν την περίοδο της πανδημίας, θα έπρεπε να ρυθμιστεί με κριτήριο τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων ώστε να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

«Το πρόβλημα το διαπιστώσαμε με τις covid ενισχύσεις της Περιφέρειας, όπου σε αρκετούς δικαιούχους με οφειλές στο Δημόσιο παρακρατήθηκε αρκετά σημαντικό ποσό. Αν οι οφειλές είναι αρρύθμιστες έχουμε 100% παρακράτηση. Και με ρυθμισμένες όμως οφειλές, πάλι υπάρχει παρακράτηση ανάλογα με την αιτία χορήγησης και το στάδιο αποπληρωμής στο οποίο βρίσκεται η οφειλή, που ξεκινά από το 10% και φτάνει στο 70%» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συνδυαστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων με την εξυπηρέτηση των κρατικών αναγκών.

«Για τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στην Εφορία και πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης, το ζητούμενο είναι το κράτος να διασφαλίσει τα έσοδά του με κάποιον συνδυασμό εγγυήσεων, αλλά με παρακράτηση μικρότερου ποσοστού, ώστε να βγουν οι χρηματοροές της επιχείρησης και γενικά το cash flow, ειδικά εν μέσω πανδημίας, και να καλυφθούν οι άμεσες δαπάνες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων», εξήγησε στην «Πρωινή» ο κ. Νταουλάρης.[/vc_column_text][vc_single_image image=”153178″ img_size=”full”][vc_column_text]Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο τουριστικός κλάδος, ιδιαίτερα όσοι συνεργάστηκαν με το κράτος και δέχθηκαν επισκέπτες που έκαναν χρήση των κουπονιών Κοινωνικού Τουρισμού και του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Τυλιγάδας, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι αν το υπουργείο Τουρισμού δεν προκαθορίσει ως ακατάσχετες τις πληρωμές, όλα τα έσοδα θα πάνε απευθείας στο Δημόσιο.

«Φέτος δουλέψαμε σχεδόν αποκλειστικά με αυτά τα δύο προγράμματα που υλοποίησε το κράτος. Πάμε να εισπράξουμε και μας κρατάνε όλο το ποσό. Οπότε σε μας τι μένει; Πώς να δουλέψουμε και πώς να επιβιώσουμε, ειδικά σε μια χρονιά που δεν είχαμε τουριστική κίνηση; Κάναμε έγγραφο στο υπουργείο Τουρισμού για να ορίσει ρητά πως αυτά τα χρήματα είναι ακατάσχετα. Αλλιώς δε θα πάρουμε τίποτα και διαρκώς θα δουλεύουμε για τα χρέη. Δεν υπάρχει καμία ρευστότητα. Το ίδιο έγινε και με τις ενισχύσεις covid της Περιφέρειας. Ξέρω ανθρώπους που τους κρατήθηκε όλο το ποσό και δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα το οποίο από εκεί που πληρώναμε 4.000 ευρώ, τώρα πήγε 8.000€. Παλιότερα μας παρακρατούσαν ένα ποσό 4%, τώρα πάμε να πάρουμε λεφτά που τα δουλέψαμε και δεν μας δίνουν τίποτα», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, Νίκος Καρυώτης, τόνισε στην «Πρωινή» πως οι παρακρατήσεις θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν στις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία με γνώμονα την επιβίωση των επιχειρήσεων και τη δυνατότητά τους να εκπληρώνουν όλες τους τις υποχρεώσεις.

«Διαπιστώθηκε στις ενισχύσεις covid παρακράτηση πολύ υψηλή, ακόμα και όλο το ποσό σε ορισμένες περιπτώσεις. Θεωρώ ότι για όσο διαρκεί η πανδημία, θα πρέπει το κράτος να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, ειδικά όταν έχουν ρυθμισμένες οφειλές, και να υπάρχει ελαστικότητα στην αποπληρωμή των οφειλών. Όταν ένας επαγγελματίας έχει να πληρώσει προσωπικό, δαπάνες, λογαριασμούς κλπ, πώς θα το πετύχει αν για κάθε είσπραξη εσόδων υπάρχει υψηλή παρακράτηση;» ανέφερε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”153179″ img_size=”full”][vc_column_text]Παρακράτηση 100% στα voucher τουρισμού!

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο τουριστικός κλάδος, ιδιαίτερα όσοι συνεργάστηκαν με το κράτος και δέχθηκαν επισκέπτες που έκαναν χρήση των κουπονιών Κοινωνικού Τουρισμού και του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Τυλιγάδας, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι αν το υπουργείο Τουρισμού δεν προκαθορίσει ως ακατάσχετες τις πληρωμές, όλα τα έσοδα θα πάνε απευθείας στο Δημόσιο.

«Φέτος δουλέψαμε σχεδόν αποκλειστικά με αυτά τα δύο προγράμματα που υλοποίησε το κράτος. Πάμε να εισπράξουμε και μας κρατάνε όλο το ποσό. Οπότε σε μας τι μένει; Πώς να δουλέψουμε και πώς να επιβιώσουμε, ειδικά σε μια χρονιά που δεν είχαμε τουριστική κίνηση; Κάναμε έγγραφο στο υπουργείο Τουρισμού για να ορίσει ρητά πως αυτά τα χρήματα είναι ακατάσχετα. Αλλιώς δε θα πάρουμε τίποτα και διαρκώς θα δουλεύουμε για τα χρέη. Δεν υπάρχει καμία ρευστότητα. Το ίδιο έγινε και με τις ενισχύσεις covid της Περιφέρειας. Ξέρω ανθρώπους που τους κρατήθηκε όλο το ποσό και δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα το οποίο από εκεί που πληρώναμε 4.000 ευρώ, τώρα πήγε 8.000€. Παλιότερα μας παρακρατούσαν ένα ποσό 4%, τώρα πάμε να πάρουμε λεφτά που τα δουλέψαμε και δεν μας δίνουν τίποτα», υπογράμμισε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”150531″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, Νίκος Καρυώτης, τόνισε στην «Πρωινή» πως οι παρακρατήσεις θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν στις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία με γνώμονα την επιβίωση των επιχειρήσεων και τη δυνατότητά τους να εκπληρώνουν όλες τους τις υποχρεώσεις.

«Διαπιστώθηκε στις ενισχύσεις covid παρακράτηση πολύ υψηλή, ακόμα και όλο το ποσό σε ορισμένες περιπτώσεις. Θεωρώ ότι για όσο διαρκεί η πανδημία, θα πρέπει το κράτος να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, ειδικά όταν έχουν ρυθμισμένες οφειλές, και να υπάρχει ελαστικότητα στην αποπληρωμή των οφειλών. Όταν ένας επαγγελματίας έχει να πληρώσει προσωπικό, δαπάνες, λογαριασμούς κλπ, πώς θα το πετύχει αν για κάθε είσπραξη εσόδων υπάρχει υψηλή παρακράτηση;» ανέφερε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia