FOLLOW US: facebook twitter

Από την «Πρωινή» στην «Καθημερινή» και σε όλη την Ευρώπη!

Ημερομηνία: 02-12-2021 | Συντάκτης:

-Viral το ρεπορτάζ για την επιστολή Τζόνσον για τα γλυπτά του Παρθενώνα
-Δεκάδες ΜΜΕ αναπαρήγηγαν την απάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού το 2012


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Όταν δημοσιεύσαμε την απάντηση που είχε δώσει γραπτώς στον πρώην πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ηλείας, Γιώργο Χήνο, πριν από εννέα χρόνια ο Βρετανός πρωθυπουργός και τότε δήμαρχος Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, δεν περιμέναμε ότι το ρεπορτάζ θα αποκτήσει παγκόσμια διάσταση.

Κι όμως, μετά την αναφορά του δημοσιογράφου Σταύρου Παπαντωνίου στη στήλη «Θεωρείο» στην κυριακάτικη «Καθημερινή» πριν από 15 ημέρες, ακολούθησε το ενδιαφέρον από την ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Guardian, HelenaSmith, η οποία αξιοποίησε το ρεπορτάζ της «Πρωινής» και δημοσίευσε εκτενές άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση στις 23 Νοεμβρίου, με σαφή αναφορά στην «Πρωινή» ως πηγή.

Έκτοτε, ακολούθησε ένα ντόμινο αναπαραγωγής του ρεπορτάζ, κυρίως από αντιπολιτευόμενα στον Τζόνσον ΜΜΕ σε όλη την Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, τα οποία στάθηκαν στη φράση του ότι «σε έναν ιδανικό κόσμο τα γλυπτά δεν θα έπρεπε να είχαν μετακινηθεί ποτέ» (inanidealworld, itis of coursetruethat the ParthenonmarbleswouldNEVERhavebeenremovedfrom the Acropolis»), αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τη λέξη NEVER και επισημαίνοντας πως το θέμα πρωτοδημοσιεύτηκε στην «Πρωινή». («it was originally published in the local Greek newspaper Proini», «It was first revealed in Proini, an area newspaper»).

Ενδεικτικά, αναφέρουμε το dailymail, το starpressnews.com, greekherald.com, thetimes.gr, usmail24.com, κ.ά.

Ομολογουμένως, ο Τζόνσον απάντησε σε ευγενικό και «χαλαρό» ύφος ως δήμαρχος Λονδίνου το 2012, παραδεχόμενος εμμέσως τον δίκαιο χαρακτήρα του ελληνικού αιτήματος, σε αντίθεση με τη σημερινή –και πιο «σκληρή»- θέση του, ίσως γιατί τότε δεν είχε στο μυαλό του ότι μπορεί να γίνει πρωθυπουργός! Το πολιτικό δίδαγμα είναι ότι πρέπει πάντα να είσαι προσεκτικός στο τι λες και τι γράφεις σε οποιαδήποτε φάση της πολιτικής σου σταδιοδρομίας!

Ο Γ. Χήνος σχολίασε σε ανάρτησή του πως «η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα θέμα που σχετίζεται με τίς έννοιες του Πολιτισμού και της Δικαιοσύνης. Αργά η γρήγορα ο Πολιτισμός και η Δικαιοσύνη θα φέρουν τα Γλυπτά στην Αθήνα και στο Μουσείο της Ακρόπολης».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος