Διπλό «πλήγμα» στη Βουλή για την Ηλεία
-Τι αλλάζει στις «ιερές» εκτάσεις και στα «πυροδάνεια» με τα άρθρα που ψηφίστηκαν
-Στην Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας η διαχείριση των μοναστηριακών εκτάσεων
-«Πράσινο» στα funds για τις κρατικές εγγυήσεις στα «πυροδάνεια»
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Διπλό πλήγμα για την Ηλεία ψηφίστηκε προχθές στο Κοινοβούλιο, αφού στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την «Εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου» περιλαμβάνονται δύο άρθρα που αλλάζουν τα δεδομένα σχετικά με τις «ιερές» εκτάσεις (άρ. 132) και τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (άρ.161), δυσκολεύοντας τη θέση των θιγόμενων προσώπων.
Σύμφωνα με το άρ. 132, η διαχείριση των εκτάσεων των μοναστηριών περνά επί της ουσίας στην Εκκλησία της Ελλάδος διά της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, δίχως όμως καμία πρόβλεψη για τους αγρότες που τα καλλιεργούν νόμιμα εδώ και χρόνια. Με βάση αυτή τη διάταξη, οι κάτοικοι στις ορεινές περιοχές του δήμου Πύργου και του δήμου Ήλιδας (Περιστέρι, Κουτσοχέρα, Χειμαδιό) θα πρέπει να διαπραγματευτούν πλέον απευθείας με την Εκκλησία και να αναζητήσουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, εφόσον φυσικά το δεχθεί η επίσημη Εκκλησία.
Υπενθυμίζεται πως οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων κατέθεσαν τρεις προτάσεις νόμου για τη δίκαιη διευθέτηση του προβλήματος, ζητώντας είτε απαλλοτρίωση είτε χρησικτησία είτε μεσολάβηση της πολιτείας για παραχώρηση έναντι αντιτίμου. Καμία από αυτές δεν έφτασε στη Βουλή, επομένως θα πρέπει να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της συζήτησης αρχικά με τον νέο Μητροπολίτη Ηλείας και στη συνέχεια με την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών.
«Ελεύθερο» στα funds για την κατάπτωση εγγυήσεων
Το δεύτερο σοβαρό «χτύπημα» αφορά τους Ηλείους δανειολήπτες που είχαν λάβει δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μετά τις πυρκαγιές του 2007 και τα οποία έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες στα funds. Με το άρθρο 161, ουσιαστικά δίνεται το «ελεύθερο» στα fundsνα επιδιώξουν την κατάπτωση της κρατικής εγγύησης και να ασκήσουν ισχυρή πίεση στους δανειολήπτες να αποπληρώσουν όλη την οφειλή τους για να μη μετατραπούν σε μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, μέχρι πρότινος η Διεύθυνση Κρατικών Εγγυήσεων του υπουργείου Οικονομικών απέρριπτε τα αιτήματα των funds για κατάπτωση των εγγυήσεων, με το σκεπτικό ότι δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη δανειακή σύμβαση, παρά μόνο οι τράπεζες, οι εγγυητές και οι δανειολήπτες. Με αυτόν τον τρόπο, τα fundsεξαναγκάζονταν να προτείνουν βιώσιμες ρυθμίσεις αποπληρωμής των δανείων τους, με βάση τις πραγματικές οικονομικές τους δυνατότητες και χωρίς να κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις τους με «λουκέτο».
Με τη διάταξη όμως που ψηφίστηκε, η οποία διευκρινίζει πως δεν προκύπτει τροποποίηση των όρων της σύμβασης και πως η εγγύηση μπορεί να εισπραχθεί από τα funds, επιδεινώνεται η ήδη οριακή θέση των δανειοληπτών, αφού το πλεονέκτημα της κρατικής εγγύησης μετατρέπεται αυτομάτως σε μειονέκτημα. Τώρα θα ζητήσουν την άμεση είσπραξη όλου του δανείου από τον οφειλέτη, εφόσον έχουν την εναλλακτική της είσπραξης της κρατικής εγγύησης, εξέλιξη που θα σφίξει τη «θηλιά» στους δανειολήπτες της Ηλείας, οι οποίοι δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους εξαιτίας της απροθυμίας των τραπεζών και των fundsνα συμφωνήσουν σε ρεαλιστική λύση, ακριβώς λόγω της εγγύησης του Δημοσίου.