FOLLOW US: facebook twitter

Πρωινές Αιχμές & Πολιτικολογίες (23/09/2022)

Ημερομηνία: 23-09-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Πρωινές Αιχμές

*Φέρελπις υποψήφιος για το ψηφοδέλτιο της NΔ στην Ηλεία θεωρεί ότι κάποιοι του βάζουν «τρικλοποδιές» και αποφάσισε να αποτραβηχτεί μέχρι το κόμμα να αποφασίσει αν θα τον χρίσει και επίσημα υποψήφιο.

*Εγώ καταλαβαίνω όμως ότι το κόμμα δεν θέλει να την κλείσει από τώρα την τέταρτη ανδρική υποψηφιότητα, δεδομένου ότι οι εκλογές πάνε για άνοιξη του 2023. Μήπως περιμένουν αν τελικά οι έδρες θα γίνουν τέσσερις από πέντε;

*Αν πάντως μειωθούν, τότε το πολιτικό σκηνικό στις ηλειακές υποψηφιότητες αλλάζει άρδην και θα επηρεάσει και τα άλλα κόμματα, όχι μόνο τη Νέα Δημοκρατία. Υπομονή ως τον Νοέμβριο.

*Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί ηρεμία, καθώς οι βασικές υποψηφιότητες έχουν κατατεθεί, οι αξιολογήσεις έχουν γίνει και επί της ουσίας παραμένουν ανοιχτές δύο θέσεις, μία ανδρική και μία γυναικεία.


Πολιτικολογίες

*Δεν απέκλεισε εκλογές το καλοκαίρι ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Bloomberg, βάζοντας και την άνοιξη στις επιλογές. Τα σενάρια «φούντωσαν» αμέσως. Η στήλη πάντως σα έχει ενημερώσει εγκαίρως για πρώτη κάλπη στις 2 ή στις 9 Απριλίου και δεύτερη στις 7 ή 14 Μαΐου.

*Επειδή όμως είναι υπαρκτό το σενάριο της τρίτης κάλπης, αν δεν βγαίνουν τα «κουκιά», μπορεί να πάμε και για Μάρτιο την πρώτη κάλπη. Γενικώς το 2023 θα είναι εκλογική χρονιά, αν συνυπολογίσουμε και τις αυτοδιοικητικές τον Οκτώβριο του 2023.

*Στο 8% δίνει τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ η pulse, την οποία δημοσίευσε ο ΣΚΑΪ. Το αξιοσημείωτο είναι πως είναι υψηλά τα ποσοστά τους (34,5% έναντι 26,5%) με χαμένο το ΠΑΣΟΚ (12%). Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι το ΜΕΡΑ25 είναι οριακά εντός Βουλής, κάτι που δυσκολεύει πολύ την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος στις δεύτερες εκλογές.

*Στο ίδιο γκάλοπ παίρνει 2% το κόμμα Κασιδιάρη και 1% ο Τζήμερος, ενώ ο Βελόπουλος δεν απειλείται με έξοδο από τη Βουλή, καθώς έχει 4%. Πιο πιθανό είναι να δούμε συγκυβέρνηση Κυριάκoς x 2 παρά την Ελληνική Λύση εκτός Βουλής.

*Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι δεν ανιχνεύονται μικρά αριστερά κόμματα όπως η Λαϊκή Ενότητα ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εύρημα που δείχνει πως είτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απορροφήσει μέρος ψήφων είτε η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά πληρώνει τον κατακερματισμό της.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος