FOLLOW US: facebook twitter

Διπλασιάστηκε στην Ηλεία μέσα σε ένα χρόνο ο αριθμός των γυναικών-θυμάτων!

Ημερομηνία: 15-03-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα
  • Σοκάρουν τα στοιχεία : 104 οι γυναίκες το 2021 από 60 το 2020
  • Το κινημα #me too σπάει το τείχος της σιωπής και ανοίγει στόματα

180 συνολικά το 2021 τα περιστατικά που καταγγέλθηκαν στο νομό

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου



Σε κοινωνική μάστιγα εξελίσσονται τα περιστατικά ενδοοικογειεακής βίας, καθώς οι αριθμοί που έχουν καταγραφεί επίσημα από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας σοκάρουν αποτυπώνοντας μια θλιβερή πραγματικότητα, με αυξητικές τάσεις, η οποία διαδραματίζεται σε αρκετά σπίτια, συχνά πίσω από κλειστές πόρτες. Σχεδόν 500 γυναίκες έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, το 2021 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με το 2020. Στην Ηλεία η αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας ξεπερνά το 60% από το 2020 στο 2021 και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των κρουσμάτων στην διετία στους νομούς της Δυτ. Ελλάδας
Σημειωτέον ότι για κάθε θύμα που επικοινωνεί με τις αρχές, υπάρχει ένα ακόμα “αόρατο”, που δεν αποκαλύπτει ποτέ τη φρίκη που βιώνει, με ανυπολόγιστο αριθμό περιστατικών να μην καταγράφονται σε επίσημες στατιστικές. Ωστόσο το κίνημα #metoo φαίνεται πως βοήθησε να σπάσει το τείχος της σιωπής και να ανοίξουν στόματα και ίσως γι’ αυτό έχουμε αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που πλέον καταγγέλλονται επίσημα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Γνώμη , τα σκήπτρα ενδοοικογενειακής βίας, κρατά η Αχαΐα, η οποία μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό των υποθέσεων, φθάνοντας τις 194. Ακολουθεί η Ηλεία με 180, η Ακαρνανία με 139 υποθέσεις και με αισθητή διαφορά η Αιτωλία με 62 περιπτώσεις.

Tην “καραντίνα” ενδοοικογενειακής βίας, που έζησαν μέσα στο 2020, χιλιάδες γυναίκες στα χέρια πρώην και νυν συντρόφων τους, έχει διαδεχτεί ένα τεράστιο “κύμα” νέων βίαιων συμβάντων μέσα στο 2021, όπως μαρτυρούν οι αριθμοί. Αν και τα στοιχεία δείχνουν πως η ενδοοικογενειακή βία στην πλειονότητα έχει θύματα γυναίκες, όμως έχουν καταγγελθεί περιστατικά με θύματα παιδιά, ακόμα και άνδρες!

Η «ακτινογραφία» της ενδοοικογενειακής βίας στην Ηλεία

Συνολικά, την τελευταία διετία της πανδημίας στην Δυτική Ελλάδα και στις τέσσερις Αστυνομικές Διευθύνσεις ευθύνης της σε Αχαΐα, Ηλεία, Ακαρνανία και Αιτωλία, έχουν καταγραφεί 1.226 περιπτώσεις ενδοικογενειακής βίας -511 το 2020 και 715 το 2021- με την τελευταία χρονιά να είναι αισθητή η αυξητική τάση του φαινομένου. Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας ανήλθαν συνολικά τα 1.248 εκ των οποίων σχεδόν τα μισά στην Αχαΐα (533) και ακολουθούν η Ακαρνανία (372), η Ηλεία (228) και η Αιτωλία (115).

Η «ακτινογραφία» της ενδοοικογενειακής βίας στην Ηλεία την διετία 2020-2021 έχει ως εξής:
Το 2021 καταγράφηκαν συνολικά 180 θύματα ( 108 το 2020) εκ των οποίων 104 γυναίκες (60 το 2020), 6 παιδιά (9 το 2020) και 30 άνδρες (19 το 2020). Συνολικά 2020-2021 είχαμε 228 θύματα ενδοοικογειακής βίας.

Εν τω μεταξύ σε ρεπορτάζ της Πρωινής τον Ιανουάριο του 2022, είχαν παρουσιαστεί στοιχεία από το 2014 ως το 2020 όπου είχαν καταγραφεί 390 συμβάντα από τις αστυνομικές αρχές του νομού και τα θύματα στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν γυναίκες. Όπως ανέφεραν στην «Πρωινή» έγκυρες αστυνομικές πηγές, το 2020 καταγράφηκε απότομη αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, με 70 υποθέσεις, εξέλιξη που φαίνεται ότι συνδέεται με την καραντίνα λόγω πανδημίας. Ωστόσο το 2021, τα θύματα διπλασιάστηκαν και το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας δυστυχώς έχει μια αλματώδη εξέλιξη!


Αθωωτικές οι περισσότερες περιπτώσεις που φτάνουν στο ακροατήριο!

Τα στοιχεία που είχε συλλέξι η Πρωινή για την κατάληξη των υποθέσεων στο Πρωτοδικείο Ηλείας, δημιουργούν προβληματισμό, αφού στην πλειοψηφία τους καταλήγουν σε αθωωτικές αποφάσεις. Την τελευταία πενταετία ( 2014-2020) έχουν εκδοθεί –σε πρώτο βαθμό- 22 αθωωτικές και 8 καταδικαστικές αποφάσεις σχετικές με ενδοοικογενειακή βία, καθώς και 18 αθωωτικές και μόλις 5 καταδικαστικές για ενδοοικογενειακή παράνομη βία και απειλή.


Μέριμνα από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηλείας

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, δεν θα μπορούσε να μείνει άπραγος μπροστά στην αλματώδη αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Έτσι, κατά την συγκρότηση του νέου του Δ.Σ όπως είχε δηλώσει στην Πρωινή η αντιπρόεδρος κ. Μαρίνα Μπεβούδα, έχει αποφασίσει να συγκροτήσει κάποιες ομάδες εργασίας για να ασχοληθούν με συγκεκριμένα ζητήματα που θεωρούν ως σύλλογος, ότι πρέπει να παρέμβουν επ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Ένα από αυτά είναι το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, που συνήθως έχει θύματα τις γυναίκες αλλά δεν είναι μονοσήμαντο, διότι υπάρχουν και βίαιες συμπεριφορές εις βάρος ανδρών, αλλά και σχέσεις συγκρουσιακές και βίαιες εκατέρωθεν. Είναι μια πρωτοβουλία που ακόμα δεν την έχουν σχηματοποιήσει και δεν την έχουν οργανώσει, όμως προσανατολίζονται προς μια μορφή συμβουλευτικής υποστήριξης και ενημέρωσης, έτσι ώστε να ξέρει εκείνος ή εκείνη που υφίσταται τη βία και πολλές φορές δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να απασχολήσει προσωπικά έναν δικηγόρο τουλάχιστον για την πληροφόρησή του/της, ότι μπορεί να απευθυνθεί σε μια οργανωμένη προσπάθεια, για τα δικαιώματα που έχει και που πρέπει να προασπίζεται.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος