FOLLOW US: facebook twitter

Εξετάζεται η έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου από τις 15/4-Νέες αυτόφωρες συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια

Ημερομηνία: 15-03-2022 | Συντάκτης:

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Νέος… γύρος αυτόφωρων συλλήψεων από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Ηλείας, καθώς η λιακάδα των τελευταίων ημερών οδήγησε πολίτες στην ύπαιθρο στην καύση γεωργικών υπολειμμάτων, αλλά και στην αμέλεια. Αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλωθούν δύο αγροτοδασικές πυρκαγιές μέσα σε ισάριθμες ημέρες, μία στην Ώλενα και μία στην Καλλιθέα του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, στις οποίες επενέβησαν έγκαιρα και αποτελεσματικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας, αποτρέποντας την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Εκτός όμως από την κατάσβεση, οι ανακριτικοί υπάλληλοι συνέλαβαν και στις δύο περιπτώσεις δύο άνδρες ως υπαίτιους πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια και τους επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο σύμφωνα με τη σχετική Πυροσβεστική Διάταξη.

Τα νέα συμβάντα και οι συλλήψεις έχουν δημιουργήσει προβληματισμό στην Πυροσβεστική, αφού απέχουμε ενάμιση μήνα ακόμα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Έμπειρα στελέχη του Σώματος εκτιμούν ότι αν βελτιωθεί ο καιρός, θα πολλαπλασιαστούν οι καύσεις από τους πολίτες και κατ΄επέκταση οι ενάρξεις πυρκαγιών από αμέλεια.

Σε επίπεδο Περιφερειακής Διοίκησης, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο έναρξης της αντιπυρικής περιόδου νωρίτερα από ό,τι άλλες χρονιές, με πιθανότερη εκδοχή τις 15 Απριλίου. Σημαντική παράμετρο σε αυτό το σενάριο αποτελεί το γεγονός ότι το φετινό Πάσχα είναι στις 24 Απριλίου, κάτι που σημαίνει απότομη αύξηση του πληθυσμού στις ημιαστικές και ημιαγροτικές περιοχές λόγω της καθόδου των ετεροδημοτών, η οποία αν συνδυαστεί με την εορταστική χαλαρότητα, μπορεί να προκαλέσει κινδύνους.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τίποτα, καθώς μια τέτοια απόφαση θα ληφθεί ύστερα από μελέτη όλων των δεδομένων. Όπως αναφέρθηκε σχετικά στην «Πρωινή», δεν πρέπει να αιφνιδιαστούν οι πολίτες, διότι ακόμα κι αν ισχύσουν νωρίτερα οι απαγορεύσεις της αντιπυρικής περιόδου, αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος