FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στήριξη των μικρομεσαίων διαγνωστικών κέντρων»

Ημερομηνία: 23-05-2024 | Συντάκτης:

Τα μικρά και μεσαία ιατρικά εργαστήρια της χώρας συνεχίζουν να υποφέρουν από το δυσβάστακτο μέτρο του clawback, συσσωρεύοντας διαρκώς χρέη. Πλέον, πολλά από αυτά έχουν ήδη κλείσει, ενώ αν συνυπολογίσουμε και τις θέσεις εργασίας που χάνονται, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο. Την ίδια στιγμή, τα υπόλοιπα μικρομεσαία διαγνωστικά κέντρα αντιμετωπίζουν σοβαρότατο ζήτημα βιωσιμότητας, παλεύοντας σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να κρατηθούν και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Η συνεχής υποβάθμιση και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν αφήνει ανεπηρέαστους τους απλούς πολίτες, που υποχρεώνονται να πληρώνουν όλο και παραπάνω για παροχές υπηρεσιών που υποτίθεται ανήκουν στη δημόσια υγεία.

Στην προσπάθειά μας να σταθούμε έμπρακτα στο πλευρό όλων όσων πλήττονται και κυρίως στο κοινωνικό σύνολο, καταθέσαμε τροπολογία με συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος. Σύμφωνα με αυτή, προβλέπεται ένα μεταβατικό στάδιο αισθητής μείωσης του clawback των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικών κέντρων κατά το οποίο αυτό διαμορφώνεται στο 0% επί ετήσιων υποβολών προς τον ΕΟΠΥΥ έως 150.000 ευρώ, στο 5% επί ετήσιων υποβολών προς τον ΕΟΠΥΥ από 150.001 ως 250.000, στο 10% επί ετήσιων υποβολών προς τον ΕΟΠΥΥ από 250.001 ως 350.000 ευρώ και στο 15% από 350.001 ευρώ και πάνω.

Παράλληλα, στην τροπολογία προτείνεται ως μοναδική λύση μακράς πνοής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει το clawback η κατάργησή του και η χάραξη πολιτικών και μέτρων κατά της στρέβλωσης της προκλητής ζήτησης λόγω υπερσυνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το clawback πλήττει τα διαγνωστικά κέντρα, είναι απαραίτητη η προστασία τους, αφενός με την περαιτέρω ρύθμιση των συσσωρευμένων χρεών τους και αφετέρου με την πλήρη απαλλαγή τους από το άδικο αυτό μέτρο.

Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση αποδεικνύει πως δεν ενδιαφέρεται για τους πολλούς, οδηγώντας σε λουκέτο τα μικρά και μεσαία εργαστήρια, για χάρη των μεγάλων συμφερόντων. Αντίθετα εμείς, θεωρούμε πως η προστασία της βιωσιμότητας των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων σε συνδυασμό με τη διασφάλιση και την αύξηση των θέσεων εργασίας σε αυτά, αποτελεί βασική προτεραιότητα, όπως ασφαλώς αποτελούν οι ποιοτικές παροχές υπηρεσιών της δημόσιας υγείας σε όλες και όλους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος