FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Συνεχίζονται τα προβλήματα με τις αγροτικές επιδοτήσεις»

Ημερομηνία: 05-07-2024 | Συντάκτης:

Δυστυχώς, ακόμα και οι αγροτικές επιδοτήσεις δεν μπορούν να θεωρούνται σίγουρες για τους παραγωγούς της χώρας. Τα τελευταία 5 χρόνια, επί διακυβέρνησης ΝΔ, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην κυριολεξία δεν γνωρίζουν πότε και πόσο θα πληρωθούν, εν τέλει αν θα πληρωθούν. Πλέον, αποτελεί θλιβερή διαπίστωση ότι κάθε πληρωμή που πραγματοποιείται, είναι χειρότερη από την προηγούμενη, με τους αγρότες να διαμαρτύρονται ότι τα χρήματα που λαμβάνουν είναι λιγότερα από αυτά που περιμένουν.

Η ανακοίνωση της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ για εσφαλμένη πληρωμή τον Ιούλιο του 2023 λόγω της «εκ παραδρομής χρησιμοποίησης γραμμής δικαιωμάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022», συνιστά ομολογία αποτυχίας που έρχεται να προστεθεί στα μαύρα σημεία της κυβερνητικής αγροτικής πολιτικής.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αποτυχίας, ο ίδιος ο Οργανισμός αναφέρει ότι το «σφάλμα» αυτό αφορά σε 196.083 δικαιούχους -που σημαίνει δηλαδή το 1/3 σχεδόν των δικαιούχων- καθώς και ότι το ύψος του προς ανάκτηση ποσού (ως αχρεωστήτως καταβληθέν) ανέρχεται σε 50.755.440,32 ευρώ. Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται υπό καθεστώς ευρωπαϊκής εποπτείας.

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να μεριμνήσει για την ορθή και ομαλή λειτουργία του Οργανισμού ώστε να προλαμβάνονται λάθη και αστοχίες, έχουμε φτάσει στο σημείο να γίνεται έλεγχος από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και να αποκαλύπτονται σημαντικά σφάλματα στη διαδικασία υπολογισμού πληρωμών, κάτι που ασφαλώς, πέραν όλων των υπολοίπων, πλήττει την εικόνα της χώρας μας.

Επίσης, γεννάται και το εξής ερώτημα: μετά από όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και πληροφορούμαστε, πως μπορεί να διασφαλιστεί ότι οι πληρωμές των επιδοτήσεων τα τελευταία 5 χρόνια -ειδικά της τελευταίας χρονιάς- είναι αυτές που πρέπει;

Για μια ακόμα φορά, λοιπόν, αποκαλύπτονται η αναξιοπιστία, η προχειρότητα και η ασυνέπεια αυτής της κυβέρνησης, που και στην περίπτωση αυτή, συνδέονται άμεσα με την αποδυνάμωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την αποδιοργάνωση στη λειτουργία του. Ούτε μπορεί να είναι τυχαίες οι συχνές αλλαγές που παρατηρούνται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Προφανώς, κάτι πρέπει να σημαίνει και αυτό.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι συνιστά πρωταρχική προτεραιότητα η διασφάλιση της έγκαιρης πληρωμής των αγροτικών επιδοτήσεων, με δίκαιο και διαφανή τρόπο. Αυτό προϋποθέτει την αποκατάσταση της λειτουργίας του Οργανισμού, γεγονός που αποτελεί απαίτηση των εργαζομένων του και σύσσωμου του αγροτικού κόσμου. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται αυτή την αναγκαιότητα. Αντί να ασχοληθεί ουσιαστικά με τα προβλήματα και να διορθώσει τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται, το μόνο που κάνει είναι να αλλάζει διαρκώς διοικήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ήδη έχουν αλλαχθεί 5 διοικητές. Επιτέλους, ας αναλάβει τις ευθύνες της και ας ασχοληθεί σοβαρά με τα κρίσιμα ζητήματα των παραγωγών μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia