FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Προοδευτική συμπαράταξη ελπίδας και προοπτικής»

Ημερομηνία: 21-01-2024 | Συντάκτης:

Σημεία από τη συνέντευξη του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη «Βραδυνή της Κυριακής»

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών, ο Διονύσης Καλαματιανός τόνισε:

«Το 2023 ήταν μια χρονιά-σήμα κατατεθέν διακυβέρνησης ΝΔ. Ένα έτος συνεχιζόμενης, κλιμακούμενης ακρίβειας και αισχροκέρδειας. Με μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Με αύξηση των χρεών και ειδικά των κόκκινων δανείων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Με θλιβερές πρωτιές σε αρνητικούς δείκτες, όπως ο πληθωρισμός τροφίμων. Ήδη είμαστε στο 2024 και οι κυβερνητικές ανορθογραφίες έγιναν εντονότερες με το καλημέρα. Η ακρίβεια παραμένει, τα χρέη διογκώνονται, η δημόσια υγεία νοσεί, η βαρύνουσα εγκληματικότητα έχει εκτοξευτεί. Και τι κάνει η κυβέρνηση; Απλά παρατηρεί και ετοιμάζεται να φέρει ιδιωτικά πανεπιστήμια στη Χώρα! 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι σε όλα αυτά αντιστέκεται, προσπαθώντας να προλάβει καταστάσεις. Σαφώς και πιστεύουμε ότι η συζήτηση θα έπρεπε να είναι για την ενίσχυση του Δημοσίου  Πανεπιστημίου και όχι η καταστρατήγηση του Συντάγματος για να λειτουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στη Χώρα. Παράλληλα, επιμένουμε για την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, μεταξύ άλλων τη μείωση των έμμεσων φόρων (π.χ. ΦΠΑ και ΕΦΚ) και τη διενέργεια ουσιαστικών ελέγχων.»

Σχετικά με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στον δρόμο προς τις επικείμενες ευρωεκλογές, επισήμανε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση του τόπου και αυτό πιστεύω πως το τιμούμε με τον καλύτερο τρόπο. Παράλληλα, είμαστε ένα κόμμα εξουσίας και προσδοκούμε να επανασυνδεθούμε με τις κοινωνικές δυνάμεις που απωλέσαμε το τελευταίο διάστημα. Ο ελληνικός λαός βιώνει καθημερινά πολλαπλά προβλήματα και εμείς έχουμε χρέος να τον πείσουμε να μας εμπιστευτεί ξανά, ξεκινώντας από τις επερχόμενες ευρωεκλογές. 

Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες που τον εμπιστεύτηκαν στο παρελθόν, κάνοντάς τον κυβέρνηση. Πιστεύω πως εκεί πρέπει να εστιάσουμε, χρειάζεται, όμως, πάρα πολύ δουλειά. Οι ευρωεκλογές είναι κοντά και πρέπει άμεσα να τρέξουμε τις διαδικασίες επανεκκίνησης και ανασύνταξης που ήδη έχουν ξεκινήσει. Υπάρχει το συνέδριο του Φεβρουαρίου, όπως επίσης και τα περιφερειακά συνέδρια που θα προηγηθούν, διαδικασίες που θα καθορίσουν αποφασιστικά την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όλα αυτά σε επίπεδο κομματικής λειτουργίας, γιατί ήδη εντός Βουλής παράγουμε ένα εξαιρετικό κοινοβουλευτικό έργο, με προγραμματικό, τεκμηριωμένο και ωφέλιμο για την κοινωνία αντιπολιτευτικό λόγο.»

Για το ενδεχόμενο συγκλίσεων μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε:

«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές απέδειξαν δίχως καμία αμφιβολία, πως όπου υπήρξαν συγκλίσεις και συνεργασίες προοδευτικών δυνάμεων, με επιλογή κατάλληλων προσώπων, το αποτέλεσμα ήταν νικηφόρο. Θυμίζω ότι πριν τις εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε απευθύνει κάλεσμα προοδευτικής συμπόρευσης απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και στη συντηρητική παράταξή του. Είχαμε τονίσει πως μπροστά στο καλό της ελληνικής κοινωνίας δεν χωρούν μοναχικές πορείες, ηγεμονισμοί και καταγραφές δυνάμεων. Δυστυχώς, η πρότασή μας δεν έγινε αποδεκτή, κάτι που βαραίνει αποκλειστικά αυτούς που επέλεξαν να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο, για τους δικούς τους λόγους. Όλοι αυτοί και ιδίως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με αφορμή τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους και υπεύθυνα να συζητήσουν -με καθαρούς όρους- μια ενδεχόμενη συνεργασία σε τομείς δράσης. Επιτέλους, οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντιληφθούν αυτό που επιζητά πραγματικά η κοινωνία, μια προοδευτική συμπαράταξη ελπίδας και προοπτικής, απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος