FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Να καλυφθεί η ζημιά από το γλοιοσπόριο της ελιάς»

Ημερομηνία: 10-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προχώρησε ο Διονύσης Καλαματιανός, σχετικά με τις συνέπειες της ασθένειας του γλοιοσπορίου που οδηγεί σε ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση του ελαιοκάρπου, κατ’ επέκταση και του παραγόμενου ελαιολάδου.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία έχουν συμβάλλει στην έξαρση της συγκεκριμένης μυκητολογικής ασθένειας που απειλεί να ναρκοθετήσει τη φετινή ελαιοκομική χρονιά. 

Το πρόβλημα λαμβάνει διαστάσεις, καθώς σημαντική ποσότητα ελαιοκάρπου παραμένει στα δέντρα, εξαιτίας της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί το ελαιομάζωμα και να ευνοείται η εξέλιξη της ασθένειας και η αύξηση των προσβολών. Χαρακτηριστικά, οι περιγραφές πολλών ελαιοκαλλιεργητών κάνουν λόγο για «μουμιοποιημένο» καρπό στα ελαιόδεντρα.    

Αποτελεί, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν ενέργειες από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για άμεση εκτίμηση του μεγέθους της ζημιάς και παράλληλα να χρησιμοποιηθούν εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αποκατασταθεί η οικονομική ζημιά των πληττόμενων ελαιοπαραγωγών. 

Με την ακρίβεια και την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής να συνθλίβουν τον αγροτικό κόσμο, οι ελαιοκαλλιεργητές είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για τόνωση του εισοδήματός τους στο ποιοτικό παραγόμενο ελαιόλαδο, συνοδευόμενο από ικανοποιητική τιμή, προκειμένου να αποφύγουν το οικονομικό αδιέξοδο. Τώρα, πολλοί από αυτούς βλέπουν την παραγωγή τους να δέχεται κρίσιμο πλήγμα και τις προσδοκίες τους για μια καλή και ποιοτική ελαιοκομική σοδειά να καταρρέουν. Αυτό οφείλεται και στους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης, καθώς η μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών, αλλά και η μη προμήθεια ποικιλίας φαρμάκων τη φετινή ελαιοκομική περίοδο είναι αποτελέσματα κυβερνητικών πολιτικών και αβλεψιών.

Επομένως, η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει αποφασιστικά και να σταθεί στο πλευρό των ελαιοκαλλιεργητών, με γρήγορη εκτίμηση της υφιστάμενης ζημιάς, που θα συνοδεύεται από τη δίκαιη κάλυψή της. Δυστυχώς, όμως, παραμένουμε επιφυλακτικοί για τις προθέσεις της, καθώς εδώ και 3,5 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για να στηριχθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας. Αντίθετα, τα προβλήματά τους διογκώνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε απόγνωση. Σύντομα, όμως, μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό τους με άμεσο και δίκαιο τρόπο. 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος