Δ. Καλαματιανός: «Η κυβέρνηση επιμένει στην υποβάθμιση και ουσιαστική κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας»
Απογοητευτικές απαντήσεις έδωσε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Μπούγας σχετικά με το μέλλον του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, στη διάρκεια της συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Υφυπουργός ανέφερε πως η Ηλεία πρέπει να αισθάνεται προνομιούχα που έχει 2 Πρωτοδικεία! Παράλληλα, αποκάλυψε την επικείμενη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, καθώς μίλησε για ενοποίηση των οργανικών θέσεων δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων σε ένα Πρωτοδικείο. Προφανώς, αυτό σημαίνει πως το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας χάνει την αυτοτέλειά του.
Σε δήλωσή του, ο Διονύσης Καλαματιανός ανέφερε τα εξής: «Ο Υφυπουργός επιβεβαίωσε την ανησυχία μας. Ουσιαστικά παραδέχτηκε πως το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας πρόκειται να υποβαθμιστεί, όσο και αν προσπάθησε να πείσει για το αντίθετο. Αυτό σημαίνει στην πράξη η “ενοποίηση οργανικών θέσεων δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων σε ένα Πρωτοδικείο” που δήλωσε στη Βουλή ότι δρομολογεί η κυβέρνηση.
Αναλύοντας το κυβερνητικό σχέδιο, ο κ. Μπούγας είπε ότι οι δικαστές θα διαμοιράζονται για να δικάσουν και ύστερα θα επιστρέφουν ξανά στο κεντρικό Πρωτοδικείο. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, τι είδους σχεδιασμός είναι αυτός -πόσο μάλλον αναβάθμιση όπως θέλει να το παρουσιάζει η κυβέρνηση- όταν ένα Πρωτοδικείο χάνει την αυτοτέλειά του; Με αυτόν τον τρόπο θα επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης; Με τα πήγαινε-έλα των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων, που θα δικάζουν και θα επιστρέφουν μετά στο κεντρικό Πρωτοδικείο; Και αν το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας συνεχίσει να χειρίζεται τον ίδιο αριθμό υποθέσεων -όπως μας διαμήνυσε ο κ. Μπούγας-, τότε το ορθότερο για τους πολίτες, προφανώς θα ήταν να συνεχίσει να λειτουργεί με την ίδια μορφή και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με δικαστικούς υπαλλήλους. Πέραν όλων των άλλων, ο Υφυπουργός φάνηκε να αγνοεί και την πραγματική στελέχωση των Δικαστηρίων της Ηλείας. Ενδεικτικά μίλησε για 12 δικαστικούς υπάλληλους στο Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, 6 στο Ειρηνοδικείο Αμαλιάδας και 3 στο Ειρηνοδικείο Γαστούνης, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνουν οι δικαστικοί υπάλληλοι, υπάρχουν 6 γραμματείς και 1 επιμελητής, 2 γραμματείς και 1 επιμελητής, και 2 γραμματείς αντίστοιχα.
Προφανώς, όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια ακατανόητη και άδικη κυβερνητική απόφαση καθώς το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας εξυπηρετεί περισσότερους από 80.000 κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ηλείας και ο όγκος των υποθέσεων που χειρίζεται είναι πολύ μεγάλος, αντίστοιχος του Πρωτοδικείου Ηλείας. Εξάλλου, οι κρίσεις που το συνοδεύουν από την Επιθεώρηση του Αρείου Πάγου, είναι εξαιρετικές, καταδεικνύοντας τη σπουδαιότητα και το κρίσιμο έργο που επιτελεί και την ανάγκη να συνεχίσει να λειτουργεί με την αυτοτέλειά του.
Το σίγουρο είναι τα προβλήματα όχι μόνο δε θα λυθούν, αλλά θα επιδεινωθούν. Χαρακτηριστικό είναι πως πέραν των καθυστερήσεων που θα υπάρξουν στην απονομή της δικαιοσύνης, θα επέλθει ένα ακόμα ισχυρό κοινωνικό και οικονομικό πλήγμα στην περιοχή. Ήδη η ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ηλείας έχει πληγεί από την κατάργηση του πανεπιστημιακού τμήματος της Γεωπονίας που λειτουργούσε μέχρι πρότινος.
Μετά την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας με την υποστελέχωση των νοσοκομείων, την κατάργηση των πανεπιστημιακών τμημάτων που λειτουργούσαν, την ακύρωση και την καθυστέρηση δρομολογημένων έργων υποδομής, η κυβέρνηση δημιουργεί προβλήματα και στον τομέα της δικαιοσύνης στην Ηλεία.
Επιμένουμε, λοιπόν, πως αυτό που χρειάζεται για την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης στον τόπο μας είναι η ενίσχυση των υπαρχόντων Πρωτοδικείων και όχι η κατάργηση της αυτοτέλειας του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας.»