FOLLOW US: facebook twitter

Microsoft: Ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση του data center στα Σπάτα

Ημερομηνία: 11-03-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Ελλάδα, Νέα, Τεχνολογία

-Εντός της εβδομάδας η ανακοίνωση της αναδόχου κατασκευάστριας

-Εντός του Απριλίου ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες

Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί η ανάδοχη εταιρεία κατασκευής του κέντρου δεδομένων (data center) της Microsoft στα Σπάτα, σύμφωνα με την κα. Γιάννα Ανδρονοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Η εταιρεία έχει λάβει προσφορές από τις κατασκευαστικές ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος και Άκτωρ – Intrakat. Αρχικός στόχος ήταν ο ανάδοχος να οριστεί ήδη από τον Ιανουάριο και οι πρόδρομες εργασίες να ξεκινήσουν από τον Φεβρουάριο. Προφανώς οι γραφειοκρατικές συνθήκες δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με την κα. Ανδρονοπούλου η συνήθης διαδικασία για ανάλογα έργα της Microsoft είναι η ολοκλήρωσή τους σε διάστημα 3 έως 4 χρόνων. Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημο χρονοδιάγραμμα λόγω των καθυστερήσεων που έχουν προηγηθεί. Σε κάθε περίπτωση η επένδυση θα ξεκινήσει άμεσα και εντός του Απριλίου αναμένεται να έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες.

H κα. Γιάννα Ανδρονοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για την χορήγηση κινήτρων στη Microsoft Hellas αναφορικά με την κατασκευή τριών Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων (data centers) στην Αττική με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους στην Ελλάδα συνολικού κόστους 976.168.800 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), άναψε και ουσιαστικά το πράσινο φως για να προχωρήσει η επένδυση.

Ακολούθησε το Προεδρικό Διάταγμα της 15ης Ιανουαρίου που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για να τρέξει το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η επένδυση έχει χαρακτηριστεί ως στρατηγική από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ). Το κόστος περιλαμβάνει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες αγοράς των οικοπέδων, ανέγερσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού (software, hardware, servers κ.α.) ποσού 746.548.800 ευρώ. Όπως και τις λειτουργικές δαπάνες για χρονικό διάστημα οκταετίας ύψους 229.620.000 ευρώ για μισθοδοσία, διαχείριση εγκαταστάσεων, συντήρηση κ.α.

Το πρώτο data center θα κατασκευαστεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα – Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι», της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων – Λούτσας, του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος. Το ακολουθήσει δεύτερο data θα κατασκευαστούν στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» στο Κορωπί. Οι ανακοινώσεις που αναμένονται αφορούν την κατασκευή του πρώτου κέντρου δεδομένων.

Για τις ανάγκες του πρώτου data center στα Σπάτα η Microsoft έχει ξεκινήσει ήδη επαφές με τους παρόχους ενέργειας ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες που ανέρχονται στα 20MW, παράλληλα επαφές γίνονται με τους ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Όπως είπε η κα. Ανδρονοπούλου σε σημερινή ενημέρωση εκπροσώπων του Τύπου, ήδη έχει δρομολογηθεί το ανάλογο έργο.

Το κτιριακό συγκρότημα

Σύμφωνα με την ενημέρωση των ανθρώπων της Microsoft το ύψους του συγκροτήματος θα είναι περίπου στα 8,5 μέτρα και θα έχει εμφάνιση «βιομηχανικού κτιρίου».

Θα καταλαμβάνει επιφάνεια 10 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων ενώ όπως επισημάνθηκε θα γίνεται αξιοποίηση 30% του συντελεστή δόμησης αντί του 80%.

Επένδυση που «άνοιξε το δρόμο»

Σύμφωνα με την κα. Ανδρονοπούλου, η επένδυση της Microsoft «άνοιξε τον δρόμο για επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές στην Ελλάδα» καθώς έρχεται σε συνδυασμό με την απόδοση επενδυτικής βαθμίδας στη χώρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά η διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Hellas «τα δεδομένα είναι το νέο χρήμα» και τα οφέλη για τον τελικό χρήστη θα είναι απτά καθώς θα προσφέρονται ταχύτερες και ασφαλέστερες χρήσεις τους cloud.

Ήδη η Microsoft βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρικούς ομίλους και οργανισμούς που ενδιαφέρονται για τη δέσμευση χώρου στα υπό κατασκευή κέντρα δεδομένων, με την κ. Ανδρονοπούλου να αναφέρει ότι είναι κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, την ενέργεια και το χώρο του λιανεμπορίου.

Σχέση εμπιστοσύνης με την τοπική κοινότητα

Η κα. Ανδρονοπούλου, μίλησε επίσης για τη σημασία που έχει για την εταιρεία η οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία των Σπάτων, με στόχο τη δημιουργία στοχευμένης στην περιοχή προστιθέμενης αξίας από την κατασκευή του data center.

«Η συνεργασία με τον Δήμο Σπάτων αποσκοπεί στο να αναδείξει τη σπουδαία πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της περιοχής, να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους κατοίκους της και να προδιαγράψει ένα φιλόδοξο μέλλον επενδύοντας μέσω της εκπαίδευσης, στη νέα γενιά που φοιτά στα δέκα δημόσια σχολεία της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά.

Ο σχεδιασμός της Microsoft κινείται σε τρεις βασικές κατατευθύνσεις: την εκπαίδευση, την εργασία και τον πολιτισμό.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα προβλέπει πρόσβαση των μαθητών στο εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό παιχνίδι Minecraft Education προκειμένου με την καθοδήγηση των δασκάλων και των καθηγητών τους να «ανασχεδιάσουν» την πόλη τους εφαρμόζοντας περιβαλλοντικά βιώσιμες αρχές.

Παράλληλα, η Microsoft σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδας θα προσφέρει σε κατοίκους της περιοχής δωρεάν εκμάθηση και πιστοποίηση σύγχρονων ψηφιακών δεξιοτήτων, διαφορετικών επιπέδων, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των ωφελούμενων.

Τέλος, στο πλαίσιο διατήρησης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομίας, η Microsoft σε συνεργασία με το Istorima και τη συνιδρύτρια του Σοφία Παπαϊωάννου εγκαινιάζουν τα «cloud stories».

GRforGrowth 2.0 the AI era

Η κυρία Ανδρονοπούλου μίλησε και για την πρωτοβουλία «GRforGrowth 2.0 the AI era», που αποτελεί μετεξέλιξη του «GrforGrowth» στο πλαίσιο του οποίου η Microsoft Hellas έχει εκπαιδεύσει 60.000 ανθρώπους σε νέες ψηφιακές δεξιότητες και έχει πιστοποιήσει περισσότερους από 20.000.

Η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας, «συνεχίζει να δημοκρατικοποιεί τις ευκαιρίες πρόσβασης στην ψηφιακή εκπαίδευση», με το βλέμμα στραμμένο πλέον στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Ήδη, σε συνεργασία με το ReGenaration η Microsoft Hellas υλοποιεί το AI 360 School που εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1000 άτομα από όλη τη χώρα με στόχο την άμεση απασχόληση τουλάχιστον του 50%. Με ίση εκπροσώπηση γυναικών & ανδρών, το πρόγραμμα απευθύνεται για πρώτη φορά και σε άτομα 45+ με ή χωρίς εκπαιδευτικό υπόβαθρο STEM ή/και επιστήμης υπολογιστών. Πρόκειται για την πρώτη και μεγαλύτερη πρωτοβουλία εκπαίδευσης/πιστοποίησης σε τεχνητή νοημοσύνη για τη χώρα.

Το «GRforGrowth 2.0 the AI era», θα εστιάσει σε τρεις πυλώνες: Εκμάθηση, εργασία και καινοτομία, με δράσεις και συνεργασίες που θα συμβάλλουν στην ανάδυση ενός οικοσυστήματος ανθρώπων, επιχειρήσεων και οργανισμών που θα κάνει πραγματικότητα την υπόσχεση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα.

Στήριξη των startups

Τέλος, αναφερόμενη στο κομμάτι των startup επιχειρήσεων, η κα. Ανδρονοπούλου τόνισε ότι η Microsoft έχει προσφέρει βοήθεια σε πάνω από 300 νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, μέσω της πρόσβασης στο Azure Marketplace. Από εκεί το προϊόν των startups γίνεται διαθέσιμο στους πελάτες της Microsoft, προσφέρεται δηλαδή η δυνατότητα συνεργασίας ενώ εξαγορές γίνονται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Πηγή: Οt.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος