FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας: «Σταματάμε την απανθρωπιά και την αναλγησία»

Ημερομηνία: 22-11-2022 | Συντάκτης:

«Οι εικόνες με τη σπασμένη πόρτα προκαλούν σοκ, αποτροπιασμό και αγανάκτηση. Πραγματικά είναι γροθιά στο στομάχι. Μια χαμηλοσυνταξιούχος οδηγείται σε έξωση για ένα χρέος 15.000 ευρώ σε πιστωτική κάρτα» τόνισε σε τηλεοπτική του παρουσία ο Διονύσης Καλαματιανός.

Όπως ανέφερε ο Ηλείος Βουλευτής, υπάρχουν καθημερινά πολλές τέτοιες περιπτώσεις με ολόκληρες οικογένειες να πετάγονται στο δρόμο για ελάχιστα ποσά.

«Δυστυχώς, η κατάσταση ξεφεύγει. 44.000 πλειστηριασμοί τέτοιου είδους έχουν δρομολογηθεί για το άμεσο μέλλον. Είναι χιλιάδες αυτές οι περιπτώσεις. Την ίδια στιγμή το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται ραγδαία και λόγω της ακρίβειας. Επαγγελματίες και εργαζόμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι, άνεργοι, δεν μπορούν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας νέος κύκλος κόκκινων δανείων.

Και η απάντηση της κυβέρνησης σε όλα αυτά, ποια είναι; Ο νέος πτωχευτικός νόμος. Όταν ψηφιζόταν, εμείς επιμέναμε ότι δεν παρέχει καμία προστασία, ακόμα και για τους ευάλωτους. Τι προβλέπει ο νέος πτωχευτικός; Ότι οι πολίτες χάνουν την περιουσία τους, το ακίνητό τους και στη συνέχεια το νοικιάζουν από έναν φορέα που δεν έχει συσταθεί ακόμα, 2 χρόνια μετά από την ψήφισή του! Εάν, μάλιστα, δεν πληρωθούν 3 μισθώματα, τότε το σπίτι χάνεται δια παντός. Επομένως δεν υπάρχει καμία προστασία.»

Παράλληλα, ο Αν. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύμισε πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. 

«Υπήρχε ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη, για αυτό νυν κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι θα παρατείνουν την προστασία για έναν ακόμα χρόνο. Εάν δεν υπήρχε προστασία, τότε τι θα παρέτειναν;» 

Κλείνοντας, ο κ. Καλαματιανός υπογράμμισε πως χρειάζεται μια κοινωνική αντίδραση σε αυτή την τραγική κατάσταση. Χρειάζεται πραγματική στήριξη των ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Επομένως είναι άμεση αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί το τεράστιο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και να προστατευθεί η πρώτη κατοικία με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως:

  • ρύθμιση χρεών και διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου, με δικαίωμα ένταξης και όσων απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019,
  • θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για πληρωμές λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων,
  • επιβολή ουσιαστικού και δεσμευτικού για τις τράπεζες και τα funds, εξωδικαστικού μηχανισμού,
  • αντικατάσταση του επαίσχυντου πτωχευτικού κώδικα με έναν νέο, που θα προβλέπει ένα ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους και παράλληλα θα εγγυάται την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος