FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας»

Ημερομηνία: 19-02-2024 | Συντάκτης:

Σημεία από τη συνέντευξη του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην Κυριακάτικη Kontra News

Για το μείζον ζήτημα της ακρίβειας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε:

«Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολεί εδώ και 2,5 χρόνια την ελληνική κοινωνία. Ήδη καταγράφονται αρνητικές πρωτιές σε δείκτες, όπως ο πληθωρισμός τροφίμων, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την αύξηση των χρεών και ειδικά των κόκκινων δανείων. Τη στιγμή, λοιπόν, που νοικοκυριά και επιχειρήσεις βλέπουν το εισόδημά τους να εξαϋλώνεται, η κυβέρνηση επιμένει να παρακολουθεί αμέτοχη, κλείνοντας παράλληλα το μάτι στην αισχροκέρδεια και στις αθέμιτες πρακτικές συγκεκριμένων συμφερόντων. Συνεχίζει, δε, να μιλά για χρόνιες στρεβλώσεις και για εισαγόμενη πληθωριστική κρίση, προφανώς για να αποποιηθεί των τεράστιων ευθυνών της για αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Όσο για τα μέτρα που υποτίθεται ότι έλαβε για να περιορίσει την ακρίβεια, αυτά προσφέρονται μόνο για επικοινωνιακή χρήση, δίχως επί της ουσίας να δίνουν λύσεις. Τα ολιγοπώλια συνεχίζουν να θησαυρίζουν και η κερδοσκοπία παραμένει ανεξέλεγκτη. Εμείς επιμένουμε ότι χρειάζονται αποτελεσματικοί έλεγχοι και τα πρόστιμα πρέπει να είναι αντίστοιχα της αθέμιτης κερδοφορίας. Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει άμεσα μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ), ενώ χρειάζεται να μπει πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας, με φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών τους. Ουσιαστικά μέτρα μπορούν να υπάρξουν, απαιτείται, όμως, πολιτική βούληση, που η κυβέρνηση αρνείται να επιδείξει.»

Σχετικά με το επικείμενο νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη Χώρα, o Διονύσης Καλαματιανός επισήμανε τα εξής:

«Το σχέδιο νόμου που έχει θέσει η κυβέρνηση προς δημόσια διαβούλευση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αντισυνταγματικό, καθώς αποτελεί ευθεία παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Κανονικά σε αυτό το σημείο θα έπρεπε να τελείωνε οποιαδήποτε συζήτηση έχει να κάνει με σύσταση ιδιωτικών πανεπιστημίων, σχολών ανώτατης εκπαίδευσης από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Βεβαίως, αν θέλουμε να εμβαθύνουμε στο νομοσχέδιο θα παρατηρήσουμε σειρά στρεβλώσεων. Φέρει ψευδεπίγραφο τίτλο, καθώς σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Δεν αντιμετωπίζει το γεγονός ότι είναι η Ελλάδα η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. στην ετήσια χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών των πανεπιστημίων. Παράλληλα, προβλέπει την κατάργηση 37 Πανεπιστημιακών Τμημάτων που ιδρύθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ανεστάλη η έναρξη λειτουργίας τους με νόμο της κας Κεραμέως, ενώ εισάγονται και δίδακτρα. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, πως όλα αυτά τα θεωρεί η κυβέρνηση ως αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Επομένως, καμία ενίσχυση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν πρόκειται να υπάρξει από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρά μόνο υποβάθμιση, απαξίωση και περαιτέρω συρρίκνωση.

Αντίθετα, εμείς λέμε ότι η μόνη συζήτηση που θα έπρεπε να γίνεται είναι για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου με πόρους, την επαρκή στελέχωσή του με ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, τη φοιτητική μέριμνα και τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών. Όλα αυτά  θα βοηθήσουν πραγματικά το Δημόσιο Πανεπιστήμιο να ανταπεξέλθει στην κρίσιμη αποστολή του.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia